Babakocsikra lövöldöznek

2014.11.01. 08:27

Néhány napja azzal kerestek meg bennünket, hogy a IX. kerületi Ferenc téren valaki airsoft fegyverrel lövöldöz a padon ülőkre. A térre megbeszélt találkozóra több kisgyermekes édesanya is eljött, hogy elmondja, mi folyik a téren hetek óta.

Szeptember elején még csak az tűnt fel nekik, hogy két pad körül feltűnően sok apró kis fehér golyó látható. Olyanok, mint a fehér franciadrazsé. Először azt gondolták, talán a fáról hullik valami, de később kiderült: ezek airsoft lövedékek. Elmondásuk szerint a térre kisgyerekekkel kijáró baráti társaságban körülbelül tízen vannak, akik szintén találkoztak a jelenséggel.

Szemre, fogra

Az airsoft fegyverek 6 vagy 8 mm átmérőjű, legtöbbször műanyag gömblövedéket kilövő légfegyverek. 20-40 méterre lehet velük pontosan lőni, a lövedék védőfelszerelés nélkül szemre és fogra lehet veszélyes. Az airsoft fegyverekre ugyanaz a jogi szabályozása vonatkozik, mint a klasszikus légfegyverekre: engedély nem kell hozzájuk, de csak nagykorúak vásárolhatják.

Engem farmeren keresztül talált el, úgy is csíp, egy barátnőmet az arcán, a lövés helye napokig piros volt.

− mondta egyikük, aki szerint ez így nem tűnik durvának, de mind gyerekekkel, babakocsikkal járnak a térre, és egy kisbabában már nagyobb kárt tud okozni egy ilyen lövedék. Például, ha a szemén találja el. Egyikük a babakocsiban akadt ilyen lövedékre, ami ugyan nem találta el a gyermeket, de szerintük épp elég veszélyes így is, hiszen a kisbaba bármikor lenyelheti, felszippanthatja.

Az egyik airsoft üzlet vezetője szerint a csúzli, majd a légpuska után ez lett az új eszköz a „csínytevésekre”, amikor lakott területen galambokra vagy esetünkben padon ülő kismamákra lövöldöznek. Az airsoft hobbiközösségek megpróbálnak tenni ellene, ha tudomásukra jut, hogy valaki így használja, szólnak neki, kiközösítik, de felkutatni minden tizenévest, aki ezzel szórakozik, már nem az ő hatáskörük, hanem a rendőrségé. A legolcsóbb fegyverhez már 7500 forintért hozzá lehet jutni, egy csomag lövedék pedig 1200 forintba kerül.

A Ferenc téri édesanya a rendőrséghez fordult. A kerületi rendőrkapitányságon először már a portán rögtön figyelmeztették, hogy a bejelentés minimum 2 órás procedúra lesz: ha gyerekkel nem tudja bevállalni, inkább menjen vissza később.

Másnap gyermek nélkül ment vissza, akkor már egy másik ember ült a portán, aki „azzal jött a történet elmesélése után, hogy ilyen csak a filmekben van, honnan szedtem ezt az egészet". Akkor elővette a zsebéből a marék golyót, amire hívtak egy nyomozót. „Persze hozzátette, hogy nem most kellett volna jönni, hanem akkor, amikor konkrétan az eset történt, a lövöldözés. Mert akkor kimegy a térre két egyenruhás járőr, és felderíti, hogy honnan jön a lövés." 

A nyomozó a nő szerint már egy fokkal megértőbb volt. Elmondta, hogy tudja, ez nagyon veszélyes, megérti az aggodalmukat, de nem tudnak csinálni semmit. Kevesen vannak, plusz amíg a bejelentők nem tudják, hogy melyik ablakból lőnek, nem tudnak lépni, mivel nincs törvényes lehetőségük minden lakásba bemenni és kutakodni. Addig annyit tudnak felajánlani, hogy ha küld egy emailt erről, akkor a járőrútvonalba felveszik ezt a címet is. 

A beszélgetésről, bejelentésről nem készült jegyzőkönyv, mondván, az egy nagyon hosszú procedúra lenne. Végül azt mondta a nyomozó, hogy ha emailben bejelentést tesznek, minél többen, névvel, adatokkal tegyék, mert annál nagyobb az esélye, hogy történni fog valami. Ha az édesanya csak egyedül tesz bejelentést, akkor kevés az esély, hogy bármi történjen.

Végül a levelet megírták, kilencen tettek közös bejelentést. A lassan két hete elküldött levélre csak egy automatikus válasz érkezett, hogy köszönik a levelet, és továbbítják a megfelelő helyre.

A bejelentő szülők szerint a golyók szóródásából látszik, milyen irányból érkeznek. Két épülettömb jöhet szóba, azon belül is értelemszerűen a térre néző lakások. De közös képviselőket kérdezgetni, saját szakállukra nyomozgatni nem akartak: attól tartottak, hogy bajuk lehet belőle. Egyikőjüket például már kemény szavakkal küldte el valaki az egyik házból, hogy miért bámulja folyamatosan az épületet és az ablakokat.

Hát a rendőrség reakciója alapján nem lehet mást leszűrni, mint hogy addig nem foglalkoznak vele, míg nem történik valami komolyabb baj. De hát nem pont azt kellene megelőzni?

− foglalta össze az egyik anyuka.

A Ferenc tér közepe, a két pad környéke szerdán is tele volt airsoft golyókkal. Ránk ugyan nem lőttek, de ez összefügghet azzal, hogy a lombok már kevésbé takarják a házakat, a hideg idő miatt az ablakok is már csukva vannak, így egy nyitott ablakot könnyebb lenne észrevenni.

Az ott dolgozó közterületesek azt mondták, lövést konkrétan nem láttak, de több szülő is jelezte már nekik a problémát, és körülbelül egy hónapja naponta seprik össze ezeket a pici lövedékeket.

Telefonon kerestük a kerületi rendőrkapitányságot, hogy tudnak-e a lövöldözésről, illetve hogyan lehet az, hogy jegyzőkönyv felvétele nélkül küldik haza a szülőket azzal, hogy sajnos nem tudnak mit csinálni. Egy hölggyel sikerül beszélnem, aki nem tudott ilyen bejelentésről, nem tudta megmondani, melyik kollégája beszélhetett a bejelentővel, de elmondta, mindenképp kell hivatalos bejelentést tenniük, hogy történjen bármi.

A leggyorsabb szerinte az lenne, ha akkor telefonálnának a rendőröknek, amikor épp történik a dolog. Ez a bejelentők szerint viszont elég életszerűtlen: miután tudják, hogy melyik két pad az, ahová nem szabad ülni, nem valószínű, hogy odaülnek, és arra várnak, hogy lőjenek rájuk.

UPDATE: Cikkünk megjelenése után két-három órával telefonon keresett minket az egyik szülő, hogy felhívták őt a IX. kerületi rendőrkapitányságról, hogy olvasták a cikket, megvan az email is, és természetesen kivizsgálják az esetet.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport