Móric
6 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten

IMG 3888
2014.11.02. 07:57 Módosítva: 2014.11.02. 11:18

A szálló por légszennyezettségi szintje a budapesti mérőállomásokon két egymást követő napon, pénteken és szombaton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, és a meteorológiai előrejelzések szerint vasárnap sem várható jelentős javulás, ezért Tarlós István főpolgármester elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

A tájékoztatási fokozat az a küszöbérték, amelynél a levegő szennyezettsége veszélyt jelent a lakosság egyes, különösen érzékeny csoportjaira, gyermekekre, idősekre, krónikus betegekre. Azt javasolják, hogy elsősorban a veszélyeztetett csoportokba tartozók kerüljék el a nagy forgalmú útszakaszokat, írja az MTI.

Salgótarjánban is a szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelte el vasárnap Dóra Ottó polgármester. A légszennyező szálló por átlagkoncentrációja két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, a köbméterenként 75 mikrogrammot, pénteken 85,4, szombaton 96,5 mikrogrammot mértek.

budipest
Fotó: idokep.hu

A tájékoztatási fokozat után a riasztási fokozat (100 mikrogramm felett) következik, ebben az esetben a légszennyezettségi szint rövid idejű hatása már a teljes lakosságra veszélyt jelent. Megszüntetni akkor lehet a tájékoztatási vagy riasztási fokozatot szálló por esetén, ha egy nap 24 órás átlagában nem lépi túl a küszöbértéket a koncentráció.

Hétfőn a megélénkülő déli-délkeleti szél hatására egyre többfelé felszakadozik a felhőzet, északon, északnyugaton maradhatnak még tartósabban felhős tájak, így északkelet kivételével mindenütt lassú javulás kezdődik, írja az Időkép.