Az államtitkári család rendben van az állami művészeti pénzekkel

2014.11.03. 13:37
Új fő közbeszerzője van az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozó – közel 7 milliárdos vagyonnal rendelkező – Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-nek: a közigazgatási államtitkár fia. Lengyel Györgyi szerint ezzel nincs semmi gond, ahogy azzal sem volt, hogy férje is jelentős állami pénzeket kapott szintén emmis művészeti büdzséből: az utóbbi két évben ő lett az egyik legjobban futtatott állami szobrász.

---

Helyreigazítás: A www.index.hu hírportálon, 2014. november 3-án megjelent "Az államtitkári család rendben van az állami művészeti pénzekkel" című írásunkban valótlanul állítottuk, hogy Kligl Sándor szobrászművész dr. Lengyel Györgyi férje. A valóságban Kligl Sándor szobrászművész és dr. Lengyel Györgyi érzelmi kapcsolatban állnak.

-----

A kormányzaton belül is komoly visszatetszést keltett, amikor kiderült, hogy Lengyel Györgyi Emmi-államtitkár férjére állami megrendelésözön zúdult az elmúlt időszakban a tárca felügyelete alatt álló Nemzeti Kulturális Alapból. A közigazgatási államtitkár férje úgy kapott megrendelést 23,5 millió forint értékben köztéri szobrokra, hogy közben az NKA vezetésében is részt vesz.

Az Index információi szerint újabban az államtitkár fia is szerződést kapott egy másik művészeti szervezetnél, amely szintén a minisztériumhoz tartozik.

Kuczora Gergely ügyvédet nevezték a közel 7 milliárdos vagyonnal rendelkező Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) jogi képviselőjének, aki így többek között a szervezet közbeszerzéseit is irányíthatja. A MANK működteti a hazai képzőművészek számára fenntartott alkotóházakat, ingatlannal rendelkezik például Szigligeten, Kecskeméten és Hódmezővásárhelyen, és hozzátartozik a Szentendrei Régi Művésztelep, valamint a megszüntetett Alkotóművészeti Közalapítvány vagyona. A MANK honlapja szerint 33 állami kulturális intézmény közös energiabeszerzési feladatát is ellátja.

Az Emmi közigazgatási államtitkársága szerint a megbízás nem összeférhetetlen annak ellenére sem, hogy a MANK tevékenységét lényegében a közigazgatási államtitkárnak kell felügyelnie. Az Emmi – a közvetlen rokoni kapcsolatot elismerve – kérdésünkre azt írta: „Egy állami tulajdonú gazdasági társaságban a jogi képviselő kiválasztása kizárólagosan az ügyvezető hatásköre, azaz nem esik a közbeszerzési törvény vagy más jogszabály hatálya alá. A MANK ügyvezetője több éve ismeri dr. Kuczora Gergely szakmai munkáját. Tisztában volt tehát szakmai tapasztalatával, amikor a MANK egyes közbeszerzési és jogi ügyeinek intézésével megbízta.”

Jogilag renben voltak Lengyel Györgyi férje, Kligl Sándor szobrász megbízásai is. A Népszabadság augusztusban írta meg, hogy Kligl, aki 2012-ben a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét, tavaly Munkácsy Mihály-díjat kapott, annak ellenére, hogy 2012 októbere óta az NKA bizottságában is tevékenykedik, számos NKA-s megrendelést kapott köztéri szobrok legyártásra.

Az NKA bizottság tagjai nem pályázhatnak támogatásra, ezért az összeférhetetlenséget kikerülték. Egyes települési önkormányzatok igényeltek pénzt felállítandó szobrokhoz, és a pályázatukban őt nevezték meg reménybeli alkotóként. Az első ilyen pályázó 2013 májusában Gárdony volt. Az NKA vizuális kollégiuma egy meghívásos pályázaton 12,5 millió forintot ítélt meg a városnak Gárdonyi Géza szobrának elkészítésére és felállítására. Ezóta még négy település vezetése is úgy döntött, hogy szüksége van egy új Kligl-szoborra.

Lengyel Györgyit, aki korábban a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott volt, 2012. július 16-án nevezte ki az államfő az Emmi közigazgatási államtitkárává. Lengyel korábban volt a Fidesz Polgári Magyarországért Alapítvány igazgatója is.