Egyenként kicsontozunk bennetek!

2014.11.03. 17:10
Kemény beszólásokkal tarkított ülésen alakult meg a szombathelyi önkormányzat, ahol megjelent Hende Csaba honvédelmi miniszter is.

A szombathelyi képviselő-testületben többségben van ugyan a Fidesz, de választás után lényegében csak egyetlen képviselőhely dönt a kormánypárt javára. A Fidesznek 10, az ellenzéki Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt frakciónak 9 embere van az önkormányzatban, a Jobbiknak és a Pro Savaria Egyesületnek pedig 1-1 hely jutott.

Puskás Tivadar polgármester és a Fidesz-frakció képviselői hétfőn informális zárt ajtók mögötti megbeszélésen fogadták az ellenzék három vezetőjét, ahol kiderült, hogy a városvezetés tervei szerint a következő öt évben megritkítják az eddigi havi rendszerességű ülésezést, ezért felértékelődik a bizottságok szerepe. A Fidesz az 53 bizottsági helyből 6-ot kínált fel az ellenzéknek. Ekkor indult be vita.

Czeglédy Csaba feltette a kérdést, hogy a másik oldalon háborút akarnak vagy békét, és bejelentette, hogy ha nem kapják meg az általuk kért bizottsági helyeket, akkor az ellenzék nem foglalja el a felajánlottakat sem, és az utcára viszi a politikát. A 9 fős frakció végül a 6 helyett 12 biztossági tagsághoz jutott.

A zárt ülés után Hende Csaba a közgyűlésen sérelmezte Czeglédy hangnemét. Hende Csaba szerint soha nem tapasztalt mélységbe süllyedt a politikai közbeszéd Szombathelyen. A honvédelmi miniszter, aki a város fideszes országgyűlési képviselője napirend előtti felszólalásában azt állította, hogy Czeglédy a megválasztott polgármesterhez fordulva azt mondta: "egyenként kicsontozunk benneteket".

Czeglédy az Index kérdésére elismerte, hogy kemény szavakat használt. Hozzátette, hogy Szombathelyen nem bánnak kesztyűs kézzel a Fidesszel, különösen, hogy számukra ismerős helyzet állt elő. 2006-ban az MSZP-nek volt egyetlen szavazat többsége az önkormányzatban, majd az egyik képviselő kilépett. A politikus most ezzel fenyegette a kormánypártiakat, szerinte mostantól bármikor előállhat ugyanez a helyzet a Fidesszel is.