Ingyen dolgozik a CÖF a kormánynak

2014.11.04. 16:55

Ingyen vesz részt a CÖF abban a Földművelésügyi minisztérium (FM) által koordinált programban, amely a vidéki önszerveződést tűzte ki célul. A Békemenetet is szervező kormányközeli szerveződést az LMP kérdezte a támogatás mértékéről, erre válaszoltak gunyoros hangú közleményben. 

A különös együttműködésben a Fidesz kampányában is szerepet vállaló álcivil szervezet mellett két kormányhoz közel álló kereskedelmi lánc is részt vesz: a CBA (Lázár fivérek), és a COOP.

Egy korábbi nyilatkozat még úgy írja le az együttműködést, mint amit a minisztérium koordinál: "A magyar vidék számára alapvető fontosságú az önszerveződés, különösen nagy jelentőségű mindez az agráriumban - mondta a földművelésügyi miniszter kedden Budapesten, amikor aláírták a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) közötti stratégiai együttműködést. Fazekas Sándor kiemelte: a szaktárca fontos partnernek tekinti a CÖKA-t a magyar vidék önszerveződésének erősítésében."

Ehhez képest a CÖF most megpróbálja elkenni ezt a szálat: "Megjegyezzük, hogy az FM-nek semmi köze a CÖF-CÖKA, a CBA és a COOP Hungary között megkötött szerződéshez."

A CÖF írja a törvényeket is

Az álcivil szervezet és a minisztérium kapcsolata egyébként olyan szoros, hogy "a CÖKA-t bevonják például a tárcánál folyó jogalkotási folyamatba, valamint az agrárgazdaság versenyképesség erősítésének segítésébe, például a hitelfeltételek kialakításakor."

Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a CÖKA elnöke korábban arról beszélt, hogy az egyesület számára fontos a magyar föld védelme, továbbá a családi, a kis- és középvállalkozások támogatása. Emellett szeretnék segíteni a magyar vidék és agrárium versenyképességének javítását, továbbá a helyi előállítású élelmiszerek, különösképpen a kézműves élelmiszerek forgalmának növelését.

E célokban egyetértett Lázár Vilmos, a CBA felügyelőbizottságának elnöke, valamint Csepeli Lajos, a Coop Hungary Zrt. igazgatóságának elnöke is. A szerződés aláírását követően a CÖKA együttműködési megállapodást írt alá a Coop-Hungary Zrt.-vel és a CBA Kft.-vel is.