Csak az ENSZ tudná bevinni Amerikába a kitiltott magyarokat

2014.11.05. 07:40
Ha vannak is diplomata- vagy szolgálati útleveleik a korrupció miatt az Egyesült Államokból kitiltott magyar kormánytisztviselőknek, kidobhatják a kukába, semmit se ér. De van remény! Ha például az ENSZ-közgyűlésre hívná meg őket a világszervezet, akkor beléphetnének az Egyesült Államokba. Ahogy az iráni elnök is.

„Az igaz, hogy a vízumkorlátozások csak magánjellegű beutazásokra vonatkoznak, diplomáciai kiküldetésre nem, azonban ehhez a státuszhoz nem elég egy diplomata-útlevél. Az valójában csak az útlevél egy fajtája, nem ad szinte semmilyen plusz jogosultságot” – mondta az Origónak adott interjújában André Goodfriend, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ügyvivője. Azért lett ilyen izgalmas kérdés a diplomata-útlevél, mert az ügyvivő korábban a sajtó előtt tett egy olyan kijelentést, miszerint a kitiltás magánutakra, nem pedig hivatalos utakra vonatkozik, márpedig ha valaki hivatalos úton van az Egyesült Államokban, akkor nem feltétlenül „mezei”, hanem diplomata-útlevelet használ. Vagy külügyi szolgálati, esetleg szolgálati útlevelet, merthogy hivatalos út esetén az utóbbi kettő is használható.

Diplomáciai körökben már azt sem értették, hogy Goodfriend korábban miért állította azt, hogy a kitiltás nem a hivatalos utakra vonatkozik, hiszen – ahogy azt most az amerikai ügyvivő is elmondta – a diplomata-útlevél önmagában nem elég a diplomata státushoz. „A kitiltás a személyre vonatkozik, függetlenül attól, milyen útlevéllel utazik” – magyarázta az Indexnek egy név nélkül nyilatkozó magyar diplomata, nyomatékosítva, hogy a diplomata-útlevél nem ad diplomáciai védettséget sem a használójának, a védettség csak akkor illeti az adott személyt, ha azt a fogadó országban diplomataként akkreditálták. Ehhez viszont a fogadó ország jóváhagyása is kell, márpedig teljesen esélytelen, hogy a korrupció miatt kitiltott magyar kormánytisztviselőket diplomataként akkreditálni lehetne az Egyesült Államokban. Mindez tehát azt is jelenti, hogy aki az Egyesült Államokba most elutazik és beengedik az országba, az biztosan nincs a kitiltottak listáján.

Az egyetlen kiskapu

De elméletileg azért még így sem lehetetlen, hogy egy kitiltott személy beutazzon az USA-ba, van ugyanis egy kiskapu: ha egy ENSZ-rendezvényre hívják meg (például a világszervezet egyik közgyűlésére), akkor beléphet az országba, hiába van amúgy tiltólistán. Az Egyesült Államok és az ENSZ között ugyanis köttetett egy olyan ún. székhelyegyezmény, ami ezt lehetővé teszi. Az iráni elnök, Mahmud Ahmadizsenád például így szokott az Egyesült Államokba utazni. Persze annak tényleg minimális az esélye, hogy a kitiltott kormánytisztviselők is ezzel a trükkel éljenek, már csak azért is, mert az ENSZ – az Egyesült Államokkal kötött egyezmény ellenére – nyilván figyelembe veszi azt is, kit látnak szívesen az amerikaiak az országban, és kit nem. 

A diplomata és a szolgálati úti okmányok egyébként addig érvényesek, amíg a hivatalos megbízatás tart, de legfeljebb öt évig. Csak akkor lehet ezzel utazni, ha hivatalos úton vagyunk, minden más esetben a civil útlevelet szabad csak használni. Igazából csak az utazást könnyítik meg, másra nemigen jók. Bár azért akad kivétel: 2004-ben például Bayer Zsoltot nem engedték be Romániába, ellenben bemehetett a vele együtt utazó Veress László, akinél diplomata-útlevél volt. Az nagyon hamar kiderült, hogy Bayert a politikai nézetei miatt nem engedték be az országba, így legfeljebb csak ürügy lehetett az, hogy Veressnél diplomata-útlevél volt. Veress egyébként még az Illés Közalapítvány titkáraként kapott diplomata-útlevelet az első Orbán-kormány idején Martonyi János akkori külügyminisztertől. Sokan státuszszimbólumnak tartják, ha ilyen okmányuk van, a nyolcvanas években például a tanácselnökök lobbiztak azért, hogy ők is kaphassanak diplomata-útlevelet, de a külügy már akkor kiröhögte őket. 

A külügyért felelős minisztériumban egyébként a mai napig nyilvántartják, hány diplomata-útlevél van használatban, és kik használják azokat. 2014-ben 5400 volt, azóta sem lehet sokkal kevesebb. 

Bármelyik országgyűlési képviselő kaphat diplomata-útlevelet

Azt, hogy ki kaphat diplomata-útlevelet, a törvény szabályozza. Diplomata-útlevélre jogosult mások mellett Áder János, Paczolay Péter alkotmánybírósági elnök, Darák Péter, a Kúria elnöke, az országgyűlési és az EP-képviselők. Azaz például a jobbikos Gyöngyösi Mártonnak is lehet ilyen útlevele, de hiába van ilyen okmánya, Ukrajnába, ahonnan a minap kitiltották, ezzel sem tudna belépni legálisan. 

Rajtuk kívül az alapvető jogok biztosa és helyettese, a Kúria elnökhelyettese, Polt Péter legfőbb ügyész és helyettesei, az Alkotmánybíróság tagjai, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke és elnökhelyettese, az Állami Számvevőszék elnöke és alelnökei, a Magyar Nemzeti Bank elnöke és alelnökei is jogosultak ilyen okmányra. Akárcsak Orbán Viktor kormányfő, a miniszterek, az államtitkárok és a helyettes államtitkárok. És természetesen a diplomaták, a hivatalos célból együtt utazó, közös háztartásban élő házastársak, gyermekek.

Kizárólag az utazás idejére diplomata-útlevelet kaphat az is, aki a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke vagy a külügyminiszter megbízásából diplomáciai küldetéssel utazik külföldre, és az is, akinek az útlevéllel történő ellátását rendkívül indokolt esetben a külügyminiszter engedélyezte.

Külügyi szolgálati útlevelet kaphatnak a külügyminisztérium diplomáciai ranggal nem rendelkező közszolgálati tisztviselői, és a segítők: adminisztrációs, technikai feladatokat ellátó személyek, kisegítő személyzet és a velük együtt utazó családtagok. 

Szolgálati útlevelet kaphatnak azok, akik ennek hiányában hátrányos helyzetbe kerülhetnének egyes országokban, mert például vízumot kellene szerezniük egy beutazáshoz vagy külön engedélyt ahhoz, hogy egy adott államban tartózkodjanak. Szolgálati útlevélre jogosultak azok, akik a központi államigazgatási szerveknél dolgoznak, esetleg bírák, ügyészek, a Magyar Nemzeti Bank vezető munkatársai – és ahogy ilyenkor lenni szokott, természetesen a velük utazó családtagok is.