Ha a NAV elnöke igazat mond, akkor a kormány hazudott

D SOS20130326020
2014.11.05. 10:32
Tudott a kormány arról, hogy az adóhatóság elnökét és más NAV-os munkatársat korrupció miatt kitiltottak az Egyesült Államokból, ezt maga az érintett, Vida Ildikó nyilatkozta. Ha Vida igazat mond, akkor a külügyminisztérium mellett vezető kormánypárti politikusok hazudtak a botrány kirobbanása után. De ha a NAV elnöke hazudik, az sem fest jó fényt a kormányra. Vida nyilatkozata mindenesetre a Simicska Lajos és Orbán Viktor közötti háború része lehet.

„Hiába állunk tucatszám bizottság és a nyilvánosság elé, az amerikai féltől továbbra sem tudjuk, hogy kik és mi okból érintettek az ügyben” – mondta Lázár János miniszter október 20-án, néhány nappal azután, hogy kiderült: korrupció miatt magyar kormánytisztviselőket tiltottak ki az Egyesült Államokból, de csak találgatások voltak arról, hogy kiket, az amerikai nagykövetség ugyanis neveket nem mondott.

Lázár: Nem ismerjük a neveket

Már a botrány kirobbanásakor megírtuk, hogy az egyik kitiltott Vida Ildikó, a NAV elnöke, de az érintett elzárkózott a nyilatkozattól, és lényegében menekülőre fogta, még külföldre is elutazott szabadságra. Ennél érdekesebb volt a kormányzat reakciója: Rogán Antal először arról beszélt, hogy az USA csak viccelt, majd Lázár János a nemzetbiztonsági bizottság ülésén mondta a fentebb idézett mondatot. Sőt, arra az újságírói kérdésre, hogy miért nem kérdezik meg köremailben a kormánytisztviselőket arról, kitiltották-e őket az Egyesült Államokból, Lázár így reagált:

És azok majd fel fogják magukat jelenteni.

Tehát a kormányzat legerősebb embere, Lázár János (aki lényegében Orbán Viktor miniszterelnök magyar hangja) október 20-án azt állította, hogy a kormány nem tudja, kiket tiltottak ki az Egyesült Államokból, és lehetősége sincs arra, hogy ennek utánajárjon. Lázár ekkor többször is megismételte, hogy a kormány, így Orbán Viktor sem tudja a neveket.

Ezzel szemben Vida Ildikó a Magyar Nemzetnek adott interjújában most nemcsak azt ismerte el, hogy több NAV-os kollégájával együtt a kitiltottak között van, hanem azt is, hogy erről a kormány is tudott, hiszen azt még a botrány kirobbanása előtt jelezte egy „illetékesnek”. Ahogy Vida fogalmazott, mindegy az illetékes neve,

a lényeg, hogy hogy a kormány tudott az ügyről.

De nemcsak Lázár állította azt, hogy nem ismeri a neveket, hanem lényegében az egész kormányzat.

Szijjártó: nem ismerjük a neveket

A Szijjártó Péter vezette külügyminisztérium is azt sulykolta, hogy a kormányzat nem tudja, az Egyesült Államok kiket tiltott ki. A külügyi tárca azt kommunikálta: a tárca azért sem tudja, hogy jelentenek-e a kitiltott személyek nemzetbiztonsági kockázatot, mert nem tudják, kik ezek a személyek.

Ha igaz, amit Vida Ildikó mond, akkor Szijjártó Péter külügyminiszter az amerikai sajtónak is hazudott. Szijjártó október 23-án az USA Todaynek azt nyilatkozta, hogy a kormánynak fogalma sincs arról, ki lehet az a hat magas rangú kormánytisztviselő, akiket korrupciós vádak miatt kitiltottak az Egyesült Államokból.

Varga: nem ismerjük a neveket

A Vida Ildikó felettesének tekinthető Varga Mihály is azt állította október 21-én, hogy nem tud arról, kitiltották-e a NAV elnökét. A nemzetgazdasági miniszter legalábbis akkor azt mondta, nem kérdezte Vida Ildikót, hogy érintett-e az amerikai kitiltásban. Varga akkor arról beszélt, hogy Vida korábban lépett hivatalba, mint ő,  miniszteri kinevezése után pedig megállapodott vele abban, hogy minden, a munkavégzést befolyásoló információról beszámol neki. Mivel ezúttal nem számolt be neki arról, hogy kitiltották az USA-ból, Varga azt állította: nem tud másra következtetni, mint hogy valóban nem érintett az ügyben. Amikor a minisztertől újra megkérdezték, hogy eszerint fel sem hozta ezt a témát Vidának, Varga Mihály megismételte, amit korábban mondott, Vida őt nem tájékoztatta hasonlóról. Szerinte ennyi erővel végigkérdezhetné a NAV összes dolgozóját.

Márpedig ha Vida igazat beszélt, és szólt egy kormányzati illetékesnek, akkor az jó eséllyel éppen a felettesének számító Varga az. Főleg azután, hogy Vargával korábban arról állapodott meg, hogy minden, a munkavégzést befolyásoló információról beszámol neki.

Érdekes az is, hogy az amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője, André Goodfriend a botrány kirobbanásakor elmondta: október 6-án tájékoztatták a magyar külügyi tárcát arról, hogy bizonyos kormányzati tisztviselők nem utazhatnak az Egyesült Államokba, mert a korrupcióval kapcsolatos elnöki rendelkezés hatálya alá esnének. A Napi Gazdaság pedig több mint tíz nappal ezután, október 17-én szivárogtatta ki a hírt, nem közölve a teljes igazságot. A lap – amelyik a kormányhoz közeli Századvég tulajdonában áll – akkor azt írta, hogy az USA magyar adóhatósági vezetőket tilt ki az országból, mert vizsgálat folyik amerikai érdekeltségekbe tartozó cégek ellen, noha ez így, ebben a formában nem igaz. Vida a Magyar Nemzetnek azt állította, hogy a szabadsága előtt néhány nappal kapta meg az amerikai nagykövetség levelét, azután, hogy a kitiltásról szóló első hírek már megjelentek a sajtóban. Az biztos, hogy az RTL stábja október 22-én kapta el Vidát a bécsi repülőtéren, tehát ekkor már egészen biztosan szabadságon volt. Ha pedig napokkal azelőtt kapta meg a levelet, majd tájékoztatta a kormány meg nem nevezett illetékesét, akkor október 20-a környékén már ismernie kellett a neveket a kormányzatnak. 

Simicska embere

Vida Ildikó beismerésében az sem elhanyagolható tény, hogy az adóhatóság elnöke éppen a Magyar Nemzetben hozta kellemetlen helyzetbe a kormányzatot, amely eddig következetesen azt állította, nem ismeri a kitiltottak nevét. A Magyar Nemzet az Orbán Viktorral egy ideje „háborúban” álló Simicska Lajos érdekeltségébe tartozik, Vidát pedig Simicska emberének tartják. Az első Orbán-kormány idején, amikor Simicska egy ideig az adóhatóság elnöke volt, Vida a helyetteseként dolgozott, majd a 2002-2010 közötti szocialista kormányzatokat a szintén Simicskához köthető Mahir alkalmazottjaként vészelte át.

Mindez pedig azt jelzi, hogy a kitiltási botrány a Simicska–Orbán-háborúban is lecsapódhatott, hiszen Vida hallgathatott volna arról, hogy a kormány ismerte a neveket vagy sem, az adóhatóság elnöke mégis fontosnak tartotta ezt hangsúlyozni, ahogy az újságíró is. Íme az interjú erre vonatkozó része:

Magyar Nemzet: Amikor a levelet (amit az Egyesült Államoktól kapott - a szerk.) elolvasta, az abban foglaltakat jelezte a kormánynak? 

Vida Ildikó: Igen, egy illetékesnek jeleztem.

Magyar Nemzet: Kinek? 

Vida Ildikó: Mindegy a név, a lényeg, hogy a kormány tudott az ügyről.

Magyar Nemzet: Ha mindegy a név, akkor el is mondhatná. 

Vida Ildikó: Nem szeretném ebbe az irányba elvinni az ügyet, mondom, a kormány tudott arról, hogy mi történt.

Ebből csak rosszul jöhet ki a kormány

Kérdés, hogy Vida beismerése után mit lép a kormányzat. Az ugyanis a világ vicce lenne, hogy az Európai Unió egyik tagállamában az adóhatóságot egy olyan személy vezeti, akit a szövetséges Egyesült Államok korrupció miatt tesz tiltólistára, más NAV-os kollégáival együtt. Ez akkor is kínos, ha az amerikaiak nem közölték Vidával a konkrét korrupciós ügyet. Ráadásul Vidának lehetősége van arra, hogy bemenjen az amerikai nagykövetségre, és tájékoztatást kérjen arról, milyen ügyről van szó – erről a lehetőségről André Goodfriend amerikai követségi ügyvivő is beszélt már. Tehát ha Vidának fontos lenne a tisztánlátás, akkor ezt könnyen megtehetné, mi több, utána nyilvánosságra is hozhatná a konkrét ügyet. De eddig úgy tűnik, az adóhatóság elnöke nem kíváncsi a részletekre, azt mondta, „aljas támadás” az amerikai lépés, és jogi elégtételt is szeretne, és persze alapos korrupciós vizsgálatot a NAV-ban. 

A kormány sincs most könnyű helyzetben. Ha ugyanis Vida ezek után lemond vagy leváltják, akkor azzal a kormány voltaképpen elismeri, hogy jogosak az amerikai bírálatok. Ekkor viszont a kitiltási botrány után összevissza beszélő kormánypárti politikusok kerülnek kínos helyzetbe. Köztük maga a miniszterelnök. Ha pedig Vida Ildikó hazudik és nem igaz, hogy a kormányt tájékoztatta a kitiltásáról, akkor az adóhatóság elnökének szavahihetősége kérdőjeleződik meg, ami az egész amerikai-magyar vitában az amerikai fél állítását hitelesíti, míg a magyar álláspontot gyengíti. Ha pedig egy olyan ember vezeti az adóhatóságot, aki a kormány szerint hazudik, az is a kormányra vett rosszt fényt.  

Márpedig a kormány szerint Vida hazudik. Kurucz Éva kormányszóvivő egy – amúgy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásáról szóló – sajtótájékoztatón újságírói kérdésre azt mondta: Vida Ildikó közvetlenül a Magyar Nemzetben megjelent interjú előtt tájékoztatta Varga Mihályt arról, hogy kitiltották. Arra a kérdésre azonban, hogy ez az állítás ellentmondásban van a NAV-elnök szavaival, miszerint a levél elolvasása után jelezte a kitiltást, a kormányszóvivő nem tudott mit válaszolni, ezért inkább szóról szóra megismételte a kifogásolt állítást. Kuruczhoz hasonló nyilatkozatott tett Varga Mihály és L. Simon László is, mindketten arra utaltak, hogy Vida Ildikó nem mond igazat.