Mit mond a Facebook a netadó elleni tüntetés résztvevőiről?

2014.11.06. 10:46

Tízezrek vonultak az utcára az internetadó ellen, a résztvevőkről pedig sokan, sok helyen elmondták, hogy nagy részük olyan, aki politikailag eddig kevésbé vagy egyáltalán nem volt aktív, és akikkel más pártpolitikai rendezvényeken nem lehetett találkozni.

A Maven7 Hálózatkutató Zrt. kutatói azt próbálták meg felmérni, hogy van-e átfedés a netadó elleni tüntetés résztvevői és a politikai pártok támogatói között. Ehhez pedig a Facebook statisztikáit használták: összevetették a pártok posztjaira adott lájkok kommentek mennyiségét, gyakoriságát a tüntetés  fanpage posztjaira adott lájkokkal és általa meghirdetett eseményekre érkezett visszajelzésekkel. A felmérés anonim volt, a Facebook statisztikáját alkalmazta.

Összesen 709 620 felhasználóra vonatkozóan elemezték az adatokat, az eredmény pedig igazolta az eredeti feltevést:

  • a tüntetés résztvevőinek 66%-a nem volt aktív a vizsgált pártoldalakon
  • 13%-uk bizonytalannak tekinthető, vagyis legalább két párt oldalán fejtett ki aktivitást. Ide tartozik a baloldali összefogás támogatóinak jó része is.

Kiderült még:

  • Még a legerősebb pártkötődés is csak 8%-os: a tüntetés online résztvevőinek 8%-a fejezte ki tetszését kizárólag a Jobbik oldalain.
  • ezt követi az Együtt-PM 6,5%-kal
  • a Fidesz-KDNP pártszövetség 4%-kal
  • az MSZP online közösségének elkötelezett tagjai csak 0,8%- át tették ki a tüntetők csoportjának
  • Legkisebb átfedő közösség a tüntetőkkel a 4K!-nak volt, a tüntetők mindössze 0,2%-ának tetszett tartalom a párt oldalán.

„Összességében a tüntetés olyan tömeget mozgósított, amely korábban nem volt aktív politikailag az interneten, legalábbis nem tudott azonosulni egyik párt mondanivalójával sem. A tüntetés szervezői egy olyan réteget tudtak megszólítani és aktivizálni, amely tagjait a pártpolitika (eddig) hidegen hagyott. A tüntetés résztvevői számára csak a Jobbik emelkedik ki mint preferált párt. Ugyanakkor a pártok közül az Együtt-PM pártszövetség támogatói tudtak leginkább azonosulni a netadó-ellenes megmozdulással" – írják.