Gyurcsányék népszavazást szerveznek a vasárnapi boltbezárásról

2014.11.07. 14:47

Amennyiben a parlament elfogadja a boltok vasárnapi nyitva tartását korlátozó indítványt, akkor a Demokratikus Koalíció (DK) azt javasolja a civil szervezeteknek, hogy egy népszavazással kényszerítsék ki a törvény megváltoztatását - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Varju László.

Az MTI tudósítása szerint a DK elnökségi tagja azt mondta: a referendum jogi alapjait a DK megteremti, de az aláírásgyűjtés során számítanak a civil szervezetekre is.

Varju László, aki a törvényjavaslatot az emberek életébe való erőszakos beavatkozásnak nevezte, kijelentette, hogy 

egy őrült indítványra a józan ellenállás az egyetlen lehetséges válasz. 

Varjuék a kezdeményezéshez csatlakozó civil és polgári mozgalmaknak azt javasolják, hogy mindenki a saját szervezete nevében gyűjtsön aláírásokat.

A KDNP csütörtökön nyújtotta be a boltok vasárnapi nyitva tartását korlátozó törvényjavaslatát az Országgyűlésnek. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője aznap azt nyilatkozta: Orbán Viktor kormányfő támogatja a szabad vasárnapról szóló kezdeményezést, és ez számára "elegendő". Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár pénteken az MTI érdeklődésére azt mondta, a vasárnapi nyitva tartás témájában zajlanak a konzultációk, az érintettek véleményének meghallgatása után kerülhet sor a döntések meghozatalára, illetőleg a jogszabályok megalkotására.