Orbánnal indított a legkisebb Fővárosi Közgyűlés

HUS 0794
2014.11.07. 09:08

A miniszterelnök megérkezése után kezdődik a minden eddiginél kisebb új Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése. A frissen megválasztott képviselők leteszik az esküt, és döntenek a fizetésükről is. Megválasztják a főpolgármester helyetteseit is. Nagyon másképp született ez a közgyűlés, mint a korábbiak. a képviselők szavazatának értéke sem lesz egyforma.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Orbán mellett Gulyás Gergely parlamenti alelnök és Pintér Sándor belügyminiszter is itt van, több parlamenti frakcióvezetővel együtt. Mindenki itt van a képviselők közül. Ellenőrizték a számlálórendszert. Indul a Himnusz.

  • A zsibongó terem egészen lehalkult egy perccel azelőtt, hogy megjelent volna Orbán Tarlóssal. Csak a gépek kattogása hallatszott, amint végigsétáltak a terem közepén az Andrássy és Deák festményével díszített terem végéig.

  • Biztos, ami biztos, nemzetiszínű szalagot húztak az előbb az újságírók és az ülésterem többi része közé, nehogy odarohangáljanak a kormányfőhöz, aki mindjárt érkezik.

  • A választási eljárásról szóló törvényt érdemes volt a Fidesznek módosítania a nyáron. Enélkül úgy tűnik, nem lett volna meg a Fidesz többsége. A most végül megszerzett 20 hely helyett csak 16 mandátumuk lenne a 33 fős közgyűlésben. A most egymandátumos LMP-nek és Jobbiknak 2, illetve három mandátuma lenne, a baloldalnak 10 helyett 13 volna.

     
  • Hiába feleződött meg 2010-ben a közgyűlés, idén még egy fővel szűkebb lesz. 32 képviselőből és a főpolgármesterből áll. Másképp is jött létre, mint az elmúlt 24 évben. Ezúttal a főpolgármester mellett a 23 kerületi polgármester a tagja, akiket kilenc kompenzációs listán bejutott képviselő egészít ki. A szabályozás vitákat szült – hiszen a kerületek eltérő lakosságszáma miatt aránytalanságok alakulnak ki –, és a módosítások után is csak minimális többséggel hagyta jóvá az Alkotmánybíróság.

  • Tarlós Istvánnak köszönhetően végre már évek óta nem keverik össze a világon Budapestet piros-sárga-kék zászlaja miatt Csáddal, Romániával és Moldovával. De az ülésteremben itt áll a hadizászlóról mintázott fővárosi zászló között egy olasz, bolgár, tadzsik, indiai zászlóra hajazó piros-fehér-zöld trikolór, rengeteg félreértésre adva lehetőséget.

  • A kormányfő 2010-ben is eljött az alakuló ülésre. Nagyon más volt a helyzet, mint 2006-ban. Nemcsak azért, mert Orbán Viktor volt már a miniszterelnök, hanem azért is, mert a korábbi 66 fős közgyűlés ekkor már 33 fősre szűkült, ráadásul a Fidesz-KDNP-nek 18 fővel megvolt a többsége is.

  • Mármint a budapesti közgyűlés alakuló ülésének díszvendégeként. Mivel nem várható el, hogy a nap eredeti történelmi súlyáról beszéljen a kormányfő, segítségül hívtuk  a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 60. évfordulóján felszólalt Leonyid Iljics Brezsnyevet. Magyarországon utoljára 1988-ban volt hivatalos ünnep a szökőév miatti bonyodalmakból adódóan októberi-novemberi forradalom.