A korrupció ellen tüntettek Budapest belvárosában

HUS 1432
2014.11.08. 17:58 Módosítva: 2014.11.09. 01:44
Szombat este egy kicsi, furcsa demonstráción a tüntetők ismét nyomást próbáltak gyakorolni a kormányra. Most nem a netadó eltörlését, hanem az egész politikai elit leváltását követelték. Kezdéskor körülbelül ötszázan gyűltek össze a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt, ebből a Sándor-palotához 2-300-an értek fel, a Kossuth térre pedig kb. 70-en tértek vissza. Itt viszont jurtát vertek, mert három napig tüntetni fognak.

Szombaton este hat órára a József nádor térre a "világra szóló korrupció" és a jogtalanságok ellen hirdetett tüntetést a Több Millióan az Internet Adó és a Jogtalanságok Ellen Facebook-csoport. A felhívásban azt írták, hogy továbbra is nyomást kell gyakorolni a törvényhozásra, mert az internetadó és más adók bevezetését tervezik.

Ehhez képest a tüntetésen egy szó sem esett az internetadóról, inkább a "Fideszmaffia", "az egész kormány mondjon le", "a NAV-elnök mondjon le", "adják vissza a pénzünket", "korrupt kormány", "Orbán takarodj" - vonalon mozogtak a rövid beszédek és a bekiabálások témái is.

Előzetesen több mint kétezren jelezték a Facebookon, hogy elmennek a tüntetésre.

Tudósítónk szerint körülbelül 500 fő lehetett kezdéskor a téren, nem volt színpad, egy aggregátorra kötött erősítőből szóltak a beszédek, majd egy régi kocka-Lada volt a felvezetőautó. Az aggregátor közben egyszer le is állt, akkor a tömeg a kiesett időt "Orbán takarodj!" - skandálással hidalta át.

A Nagy Novemberi Ladás Forradalom

A beszédekben köszöntötték a vidéki városokat, ahol szintén tüntetnek, a Kossuth tériek bejelentették, hogy ők tovább maradnak a Kossuth téren, a kormány inog, nem kell a pártokrácia, végre civilek vannak a pályán.

A tömegből néha bekiabálják, hogy takarodjon az összes párt.

Az ATV közvetítése alapján most nem az a réteg képviseltette magát, akik eddig tüntettek a netadó ellen, idősebb, meghatározhatatlan közeg volt látható. A Sándor palotához vonulás előtt a Magyar Hiszekegy elejét mondták el a szónok vezényletével.

Mi-ni-max!

Helyszíni tudósítónk szerint a Sándor-palotához, ahol Áder Jánosnak akartak petíciót átadni, körülbelül 2-300 ember jutott fel.

A palotánál senki nem várta a tüntetőket, hogy petíciójukat átvegyék, annyit engedtek, hogy egy ember (Polgár Zoltán, a Jogállamiság Egyesület képviselője) bevigye a papírt. A petícióban felkérték Ádert, hogy oszlassa fel a kormányt alkotmányellenes státusza miatt, mivel szerintük a választójogi törvény megsértésével jött létre.

A szavazatok arányossága sérült, ezért lehet kétharmada a Fidesznek, ami Magyarországot nemzetközi elszigeteltségbe vezette. "Mondjon le!" - zúgta a tömeg.

" Jöjjön ki! "- skandálták a palota előtt. Az egyik szónok azt mondta a tömegnek és a sajtósoknak, hogy a lepecsételt petícióból egyet közmegegyezéssel egy sajtós kaphat meg. "ATV! ATV!" - skandálta a tömeg, páran vicc gyanánt bekiabálták, hogy "HírTV!", "Minimax!".

Miután kijött a petíció átadója, elmondta, hogy bent csak biztonsági emberek voltak, a papírt átvették, és hétfői visszahívást ígértek. Majd azt mondta, ennek nincs vége, ez egy háromnapos tüntetés.

Rövid beszédek után a tömeg elindult a Kossuth térre, ide körülbelül hetvenen érkeztek meg.

Az a pár ember, aki három napig fog tüntetni este tíz körül egy jurtát épített fel a Kossuth téren, ebben fognak aludni, és így már két sátor lesz a Parlament előtt.

Visszatért a Kossuth tér

Az esti tüntettés előtt, szombat délután körülbelül 70 ember tüntetett a Kossuth téren "Kossuth tériek: - Az Első Menet" címmel a pár hónapja a téren sátorozó Ország Gyűlése Mozgalom sátránál, valószínűleg ők lehettek, akik a Sándor-palotától is visszajöttek ide. "Nem a NAV elnökéről szól ez az egész, hanem az egész rendszerről, aminek vesznie kell"- mondták a mikrofonba akkor. Közben levonták a nemzeti lobogót. Ezután vonultak át a József nádor téri megmozdulásra.

ks
Fotó: Bakró-Nagy Ferenc

A szintén szombatra tervezett forgalomlassító autósblokád tudósítónk szerint érdeklődés hiányában elmaradt, se ő, se a rendőrök nem vettek észre semmit a blokádból, pedig az életünkért tüntettek volna.

Vasárnap egy nagyobb tüntetést szerveztek Budapestre, est hat órára a NAV-székház elé. Itt, a Dob utcában Vida Ildikónak, az adóhatóság elnökének és a "kitiltott NAV-vezetésnek" a lemondását fogják követelni.