Szombaton a korrupció ellen, vasárnap Vida Ildikó lemondásáért tüntetnek

2014.11.08. 08:00

Szombaton délután hat órára a József nádor térre a "világra szóló korrupció" és a jogtalanságok ellen hirdetett tüntetést a Több Millióan az Internet Adó és a Jogtalanságok Ellen Facebook-csoport. A felhívásban azt írják, hogy továbbra is nyomást kell gyakorolni a törvényhozásra, mert az internetadó és más adók bevezetését tervezik.

A szervezők azt kérik, hogy pártzászlót ne hozzon senki a tüntetésre, viszont egy gyertyát vagy mécsest igen. Több mint kétezren jelezték a Facebookon, hogy elmennek erre a tüntetésre.

A tüntetők a József nádor térről a József Attila utca–Széchenyi István tér–Széchenyi lánchíd–Clark Ádám tér–Hunyadi János út–Színház utca–Szent György tér–Színház utca–Hunyadi János út–Clark Ádám tér–Széchenyi lánchíd–Széchenyi István tér–Akadémia utca–Vértanúk tere útvonalon a Kossuth Lajos térig vonulnak, közben a Szent György téren néhány perces beszédre megállnak.

A szombat esti tüntetés miatt lezárások lesznek a környéken, és várhatóan kisebb-nagyobb mértékben módosul a 2-es villamos, valamint a 15-ös, a 16-os, a 86-os, a 105-ös és a 115-ös busz közlekedése, figyelmeztet a BKK. A felszíni közlekedés helyett a metrókat ajánlják, érdemes figyelni a BKK Info oldalát és a Facebook-oldalukat.

Nagyobbnak ígérkezik a vasárnap délután hat órai tüntetés a NAV-székház előtt. Itt, a Dob utcában Vida Ildikónak, az adóhatóság elnökének és a "kitiltott NAV-vezetésnek" a lemondását fogják követelni. Ezt az eseményt a Horváth András által nyilvánosságra hozott áfacsalási ügyek kapcsán létrejött 1000 milliárdan a tisztességes adózásért nevű Facebook-csoport hirdette meg. A Dob utca 75-81. szám alatt a NAV Kiemelt Adó és Vám Főigazgatósága működik.

A tüntetés egyik célja, hogy a NAV-ot világítsa át az Európai Számvevőszék. A másik cél Vidán kívül név szerint az alábbi vezetők lemondása: Csillag Dezsőné, Somos Katalin, Dávida Marianna. A tüntetők a Dob utcából a József nádor térre fognak vonulni. A Facebookon több mint 9 ezren jelezték a részvételüket.

Vida Ildikó, a NAV-vezetője a szerdai Magyar Nemzetben ismerte be, hogy kitiltották az Egyesült Államokból. Azt mondta, fel sem merült benne a lemondás gondolata: „Ha felállnék, azzal beismerném a vádakat. Márpedig, és ez itt a lényeg, amit kerülgetünk, hogy semmit, érti?, semmit nem követtem el.”

Az Index tippjátékába itt szállhat be: aki legpontosabban megmondja előre, mikor távozik Vida Ildikó, annak megcsináltatjuk az adóbevallását.