Lesz-e jobbikos polgármestere Ózdnak?

2014.11.09. 07:53
November 9-én néhány településen és szavazókörben megismétlik a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választását. Az okok sokfélék: vagy több szavazócédula volt a dobozban, mint ahányan szavazhattak volna egyáltalán, vagy valamilyen reklámanyag volt a fülkében, ami persze azóta eltűnt. És a legszebb: újraszámláltatta egy második helyezett a szavazatokat, majd egy nevető harmadik nyert.

Ahol fordulhat a kocka

Jánosbácsi újra csatába megy

Fürjes Pál Ózd korábbi, Fidesz-KDNP-s polgármestere támadta meg az ózdi eredményt, ennek helyt adva rendelték el a választás megismétlését. Fürjes Pál beadványa szerint hét szavazat hiányzott Ózdon az urnákból, ennyi a különbség a választásra jelentkezők és a leadott szavazatok között. A volt polgármester szerint utalások vannak arra is, hogy a településen láncszavazás történt, valamint rendelkeznek hangfelvételekkel és tanúvallomásokkal, amik a Fidesz-KDNP álláspontját támasztja alá.

Ózdon az önkormányzati választáson a jobbikos Janiczak Dávid nyert 38,57 százalékka, Fürjes Pál a második helyen végzett 37,96 százalékkal. A Jobbik 150-200 választási megfigyelőt küld majd Ózdra a Fidesz választási csalásától tartva.

Budapesten a XVIII. kerületben, a 12. egyéni választókerület 63. számú szavazókörében is megismétlik a szavazást, Csabafi Róbert, a Fidesz-KDNP képviselőjének  beadványa miatt . Csabafi azt írta, este tudta meg, hogy „a szavazás utolsó órájában csoportosan jelentek meg a választópolgárok, és közülük akadt olyan, aki a vele megjelenőket a szavazófülkében állva és ott huzamosabb ideig tartózkodva instruálta, illetve szavazott helyettük”, így megszervezett, csoportos voksolás jöhetett létre. Itt a baloldal közös jelöltje csak 15 szavazattal nyert, bármi megtörténhet most vasárnap.

Győrben  a 024 számú szavazókörben rendelték el az önkormányzati képviselő választás megismétlését. A választási bizottság három olyan érvénytelen szavazólapokról írt feljegyzést, amit az urna átvizsgálása után nem találtak. Így azt sem lehet eldönteni, hogy a területi választási bizottság helyesen nyilvánította-e azokat érvénytelennek. Azt meg pláne nem, hogy ha azok érvényesek, melyik jelöltet támogatták volna. Itt akár fordíthat a vesztes Fidesz, akit egy független jelölt vert meg.

Szekszárdon négy szavazókörben ismétlik meg a polgármester-, és képviselőválasztást, Hadházy Ákos LMP-s polgármesterjelölt felülvizsgálati kérele alapján. A kérelem arról szólt, hogy szervezetten szállítottak választópolgárokat a szavazásra, és fizettek a leadott szavazatokért. A bíróság bizonyítékként fogadta el az egyik szavazatszámláló bizottsági tag vallomását, amely szerint egy férfi legalább húszszor vitt embereket szavazni egy duplakabinos, platós terepjáróval, a Lungo Drom-jelölt pedig kétezer forintot fizetett a szavazatokért. 

A szekszárdi polgármesterválasztást a Fidesz-KDNP-s Ács Rezső nyerte 5469 szavazattal (46,94%), 4733 szavazattal (40,62%). Ha ebbe nem számítjuk a négy érvénytelenített szavazókör eredményét, akkor a két jelölt között 669 szavazat van, míg a négy szavazókörben 2883-an szavazhatnak. Így akár a polgármesteri hely tekintetében is fordulhat a kocka.

A legszorosabb

Ha van üvöltő, megkérdőjelezhetetlen ok az új választás kiírására az  Sumonyban  van. A Baranya megyei településen szavazategyenlőség alakult ki, viszont két ember érvénytelen igazolvánnyal szavazott. Így ez a két szavazat befolyásolhatta a választás eredményét.

Egy szavazó állampolgár jelezte, hogy egy jelöltre utaló papírdarabot talált a szavazófülkében. Ezt követően egy bizottsági tag a papírdarabot eltávolította, és megsemmisítette.

- ez volt az alapja, amiért végül a pécsi ítélőtábla új szavazást írt ki Pécs egyik szavazókörében. A szavazókörben 289 szavazó jelent meg, és 288 érvényes szavazólapot találtak, így könnyen elképzelhető, hogy valaki benthagyta a szavazólapját, amin már ikszelt is. A szavazókörben egyébként a választókerületben nyertes fideszes jelölt csak a negyedik helyen végzett.

Fizetett és csoportos szavazók

Baks nem túl szerencsés: a Csongrád megyei településen mind a polgármesteri, mind az önkormányzati képviselő-választást meg kell ismételni, mivel utólag kiderült, mindkét szavazókörben, többen is iratok nélkül szavaztak. A polgármester választást a 2006 óta polgármester, Búza Zsolt nyerte, 1106 szavazatból 577-et kapott. Ellenfele, Mihályné Tóth Margit 519-et.

Recsken szintén mind a polgármestert, mind az az egyéni listás önkormányzati képviselő-választást peg kell ismételni. Polgármesternek Nagy Sándort, a Jobbik jelöltjét választották, 435-ből 167 szavazattal. A valasztas.hu szerint Nagy közel ötven szavazattal előzte be a Fidesz-KDNP jelöltjét, Dudás Tamást, aki kampánycsendsértés, illetve a választási alapelvek megsértése miatt nyújtott be kifogást: egy idősek otthonában egy polgármesterjelölt, és több képviselőjelölt szórólapjait osztogatták.

Jászkiséren szintén megismétlik a polgármester- és képviselő-választást, mivel valószínű, hogy

voltak olyan választópolgárok, akik szavazataikért cserébe anyagi ellenszolgáltatást kaptak.

A település eddigi polgármesterére, Hajdú Lászlóra 1018-an, legerősebb kihívójára, Pintér Ferencre 967-en szavaztak. A polgármester és a képviselők egyébként már átvették megbízólevelüket, így azt kénytelenek voltak visszaadni. Apró érdekesség: Hajdú László Pintér Ferenc ellen büntető feljelentést tett a neki küldött fenyegető tartalmú SMS és az egyik közösségi portálon közzétett, a személyét érintő sértő megnyilatkozás miatt.

A Nógrád megyei  Cserhátszentivánon  is új polgármester választást tartanak: a faluban három független jelölt indult a polgármesteri posztért. A választást Csóré István nyerte 55 szavazattal Kovács Éva, a falu addigi polgármestere előtt, akire 42-en szavaztak. Kovács azért kérte az eredmény megsemmisítését, mert nyertes kihívója olyan szórólapokat osztogatott, amikkel „megtévesztően befolyásolta a választói akaratot": az önkormányzati bélyegzővel ellátott papírokon olyanok álltak, mint  „ a képviselők feljelentést tettek Kovács Éva ellen, mert az önkormányzat vagyonának egy részével sajátjaként rendelkezett, és más jogsértéseket is elkövetett".

A rövid ideig nevető harmadik

Az 1350 lakosú Somogy megyei község, Látrány egyik szavazókörében is megismétlik a képviselő-választást. A kapos.hu tökéletes összefoglalója a problémáról: „A voksok újraszámlálását egy a függetlenekből álló hattagú testületből kiesett, ugyancsak függetlenként induló jelölt kérte, egyetlen szavazatkülönbség miatt. A szavazatok újraszámlálása eredményeként sem az a jelölt nem került be a testületbe, aki a voksok újraszámlálást kérte, sem az, akinek a megválasztása ellen fellebbezett, ugyanis egy harmadik, szintén független jelöltnek 36 vokssal többet számoltak össze a korábbiakhoz képest, és ezzel mindkettőjüket megelőzte".