Elsöprő győzelmet ünnepel az ózdi Jobbik

2014.11.09. 18:57 Módosítva: 2014.11.09. 19:07
Magas részvételi arány mellett kétharmadhoz közeli győzelmet aratott Ózdon a megismételt polgármester-választáson a jobbikos Janiczak Dávid. Fideszes ellenfele, a régi polgármester október 12-én még csak 66 szavazattal kapott ki. Janiczakot vállára kapta az ünneplő tömeg, úgy vitték a Városházához. Recsken is nyert a jobbikos jelölt. Szekszárdon nem tudott fordítani az LMP-s Hadházy, de a 11 helyből, ahol megismételt szavazást kellett tartani, több helyen is fordult a kocka.

Este hét órakor befejeződött a szavazás azokban a településeken és szavazókörökben, ahol különféle szabálytalanságok miatt meg kellett ismételni az október 12-i választást. A napközbeni jelentések és közlemények szerint nem mindenhol ment simán a mai szavazás sem.

Az egyik legfeszültebb nap az ózdi volt. Itt október 12-én a mindössze 27 éves jobbikos polgármesterjelölt, Janiczak Dávid 66 szavazattal körözte le a fideszes-KDNP-s riválist, a régi polgármestert, Fürjes Pált. Fürjes megtámadta az ózdi eredményt, arra hivatkozott, hogy 7 szavazat hiányzott az urnákból, utalásokat látott láncszavazásra is. A bíróság helyt adott a kérelmének, ezért rendelték el a választás megismétlését.

Janiczakot a hátukon viszik Ózdon

Euforikus hangulat az ózdi Jobbiknál

Este fél nyolckor már megvolt néhány szavazókör eredménye, ezekben magasan nyert Janiczak. A jobbikos pártirodánál fergeteges volt a hangulat, és csak egyre jobb lett, ahogy az eredmények azóta folyamatosan érkeztek.

Este kilenc előtt nem sokkal meglett a 100 százalékos feldolgozottság. Az eredmény:

  • Janiczak Dávidé a szavazatok 64,44 százaléka, 10 299 szavazat
  • Fürjes Pálé 31,76 százalék, 5076 szavazat
  • Az MSZP-DK jelöltje, Veres Zoltán 520 szavazatot tudott összeszedni, ami 3,25 százalékot jelent.

Október 12-én Janiczak 4214 szavazatot kapott, Fürjes 4148-at. Vagyis míg Fürjes 928 új szavazót tudott szerezni, a jobbikos bőven duplázott, 6085-tel lett több szavazata a múltkorinál.

Az volt a baj, hogy nem volt nagy a különbség? Hát most megkapják.

Sajnálhatják azt a pénzt meg krumplit, amit szétosztottak" - mondták az emberek az ózdi Jobbik-irodánál.

84 százalékos feldolgozottságnál 63 százalékon állt Janiczak, Fürjes 32 százalékon. "Kétharmad, kétharmad" - skandálták már ekkor a jobbikosok.

Felkapta a tömeg Janiczakot

"Ez a mai nap ez nem politika, ez történelem" - üzente az ózdiaknak Vona Gábor, a Jobbik elnöke. Janiczak ezt kiabálta az ünneplő tömegnek.

A tömeg fél kilencre ezer fősre nőtt. A Himnuszt énekelték, aztán felvették Janiczakot a vállukra, és elindultak vele a Városháza felé. Ott feltették egy padra. Éljenezték az emberek, gratuláltak, ő pezsgőt ivott.

Beszédében azt mondta: ez nem a 2014-es év utolsó választása volt, hanem 2018 első választása. 

Orbán Viktornak üzente: a változás itt kezdődik, Ózdon, és végigviszik az egész országon.

A következő történelemkönyvekben mi is benne leszünk, az ózdi ember becsületes és tisztességes, kiáll a városért és az országért, annak ellenére, hogy lázították a peremkerületieket, azoknak is üzenem, akik nem rám szavaztak hogy az ő polgármesterük is vagyok, és összefogunk, és példát mutatunk mindenkinek, folytatta Janiczak.

Amikor a tömegben valaki belekezdett volna a "Fürjes, takarodj!", vagy az "Orbán takarodj!" kiabálásba, Janiczak és mások is leállították, hogy nem kell a gyűlölet.

"Ózd ma nyert, holnaptól végre elindulhat a munka és együtt megmutatjuk, hogy Ózd a csodák csodája!" - írta Janiczak a facebookos köszönőüzenetében.

Ugyanabban az időpontban, amikor Janiczakot vitte a tömeg, Ózd város honlapján, amelyen még mindig Fürjes Pál polgármesteri köszöntője volt olvasható, nem volt semmilyen friss információ a szavazás eredményéről, pedig napközben sűrűn, folyamatosan frissítették a részvételi adatokat. Végül kilenc óra húsz perckor került ki a hír arról, ki nyerte a választást. A polgármesteri köszöntő helyén most már az áll: hamarosan.

Fürjes: Nem akadályozzuk Janiczak munkáját, ha a Fidesz útját járja

Fürjest telefonon értük el. Azt mondta: elismerik Janiczak nagyarányú győzelmét, a közgyűlésben pedig továbbra is 8-5-ös arányú többségük van, de nem szeretné a Fidesz, ha politikai csatározások színhelye lenne a város, ezért ha az új polgármester is támogatja a Fidesz által széles támogatással megkezdett utat, akkor nem fogják akadályozni a munkájában. Fürjes szerint a választás igaza vesztese a baloldal, beálltak a Jobbik mögé.

"Nekem senkit nem kellett megvesztegetnem. Azért megnézném a kampányuk költségvetését" - mondta Janiczak, miközben ünnepelte a tömeg, folyt az orosz pezsgő. Kilenc után azért már fogyni kezdett a tömeg, negyed tízre olyan két-háromszázaz maradhattak.

Óriási volt az ózdi részvétel

A Jobbik előre jelezte, hogy fideszes csalástól tartanak a mai szavazáson, ezért 150-200 választási megfigyelőt küldtek Ózdra. A Jobbik pártigazgatójának vasárnapi közleménye szerint a félelem nem volt alaptalan, a megfigyelők azt tapasztalták, hogy szervezetten, tömegesen szállítják a Fideszhez köthető aktivisták a romákat Ózdon a szavazókörökbe, és csomagokat osztogatnak a szavazatokért cserébe.

Ózdi tudósítónk a Fidesztől azt a magyarázatot kapta, hogy a szegényebb szavazók kérték, hogy szállítsák őket, a törvény pedig megengedi ezt, mert 9-nél kevesebb embert jogszerű szállítani. A szavazóköröknél mindenki kamerázott mindenkit, rendőrök is megjelentek. A Jobbik belvárosi irodája előtt folyamatos volt a dudálás: ezzel jelezték az arra járók, hogy drukkolnak Janiczaknak. Este fél tízkor egy helyi volánbusz is a Jobbikkal ünnepelt, az ablakba kitettek egy hatalmas magyar zászlót, és folyamatosan dudáltak nekik.

Ózdon most rengetegen mentek el szavazni. Október 12-én 11 120 választópolgár jelent meg az urnáknál, ami 39 százalékos részvételi arányt jelent. Ezt ma már délután háromra bőven lehagyták az ózdiak, végül 56,8 százalék lett a részvétel.

Megnyerte a Jobbik Recsket is

Recsken is kétféle szavazás volt. Október 12-én itt nagyon szoros volt az eredmény. Akkor a Jobbik embere, Nagy Zsolt nyerte a polgármester-választást 7 szavazatnyi előnnyel a fideszes-KDNP-s Dudás Tamás előtt. Nagy Zsoltnak sikerült megismételni a győzelmet. A jobbikos 587 szavazatot kapott, Dudás 465-öt, vagyis Nagy 40,65 százalékkal nyert Dudás 32,2 százaléka ellenében. Ózdon az ő győzelmét is ünnepelték.

Jól szerepelt, de nem fordított az LMP Szekszárdon

Szekszárdon négy szavazókörben ismételték meg a polgármester- és a képviselőválasztást is az LMP-s polgármesterjelölt, Hadházy Ákos felülvizsgálati kérelme alapján. Szekszárdon október 12-én Ács Rezső, a fideszes jelölt nyert. Az érintett szavazókörök létszáma alapján volt elméleti esélye annak, hogy megfordul az eredmény, de végül Ács maradt a polgármester. Ács összességében 46,62 százalékon végzett, Hadházy 41,7-en.

Szekszárdon a 27., a 28., a 29. és a 30. szavazókörben kellett megismételni a szavazást. Háromban Hadházy nyert most (27.: 168-130, 28.:153-105, 29.: 133-116), csak a negyedik, a 30. körzetet vitte Ács 172-161 szavazatos eredménnyel. A Hadházy által szerzett plusz szavazatok azonban még így sem voltak elegek ahhoz, hogy ledolgozzák Ács általános előnyét.

Török Gábor szúrta ki, hogy Szekszárd egyik egyéni választókerületében fordulatot hozott mégis a mai szavazás. A négy érintett szavazókörből három a 8-as számú egyéni választókerületben van. Itt így most a baloldali ellenzék közös jelöltje, Zaják Rita Andrea lett a győztes 538 szavazattal. 20 szavazatnyi előnnyel sikerült megelőznie a Fidesz-KDNP képviselőjelöltjét, Máté Péter Sándort.

Győrben 0 szavazattal zárt  a DK-s, az MSZP-Együtt emberére egyvalaki szavazott

Győrben a képviselőválasztást ismételték meg a 024 számú szavazókörben. Itt is elképzelhető volt, hogy az október 12-i vesztes, a fideszes jelölt fordítani fog független ellenfele kárára. A független Bárány István azonban újra nyert, 425 szavazatot kapott, míg a fideszes-KNDP-s Morvay László 201-et. Az MSZP-Együtt közös jelöltje itt 1 szavazatot kapott, de még így is jobban teljesített, mint a DK embere, akinek 0 érvényes szavazata lett.

A XVIII. kerületben előzött a fideszes

Budapest XVIII. kerületében, a 12. egyéni választókerület 63. számú szavazókörében is megismételték a szavazást. Itt mindössze 15 szavazattal kapott ki egy hónapja Csabafi Róbert, a Fidesz-KDNP jelöltje a baloldali ellenzék emberétől, Ferencz Istvántól. Csabafinak sikerült fordítania: most 216 szavazatot kapott, Ferencz pedig csak 172-t.

A Baranya megyei Sumonyban azért kellett újra szavazni, mert a múltkor két képviselőjelölt, Katona Istvánné és Papp Balázs is egyaránt 106-106 szavazatot kapott, és két ember viszont érvénytelen igazolvánnyal szavazott. Most Katonáné elhúzott, 74-53 arányban nyert, de Pappnak is sikerült így is bekerülnie a testületbe.

Pécs  8. szavazókörében képviselőkre szavazhattak újra. Ebben a szavazókörben október 12-én csak negyedik lett a fideszes Oszoli Dénes, aki egyébként a választókerület egészében győzött. Oszolinak nyernie most sem sikerült, de így is szépen feljött, csak 1 szavazattal szorult vissza a második helyre az ÖPE jelöltje, Lakatos Szilvia mögé.

A baksi megismételt választást több dolog is megzavarta. Az egyik jelölt például, aki pont a szavazóhelyiséggel szemben lakik, kamerát szerelt házára, és felvette, kik mennek el szavazni. Bakson újra kellett szavazni a képviselőkről és a polgármesterről is. Itt is elképzelhető volt, hogy megfordul az eredmény, mert elég szoros volt. Búza Zsolt, aki 2006 óta Baks polgármestere, október 12-én 58 szavazattal előzte csak meg Mihályné Tóth Margitot. Búza azonban most növelni tudta az előnyét, végül 93 szavazatos előnnyel végzett az első helyen.

Jászkiséren is fordult a kocka

Jászkiséren is volt polgármester- és képviselőválasztás is. Egy hónapja itt egy vastagabb hajszállal, 51 szavazattal nyert az eddig polgármester, Hajdú László legyőzve Pintér Ferencet. Pintérnek most sikerült megfordítania az eredményt: a végső győztes ő lett 1431 szavazattal, míg Hajdúnak 1292 szavazat gyűlt össze.

A képviselőválasztáson a harminchárom jelölt közül hét független és egy fideszes győzött Jászkíséren. A városban azért kellett megismételni a választást, mert a bíróság szerint szavazatvásárlások történhettek az októberi önkormányzati választáson.

A Nógrád megyei  Cserhátszentivánon a polgármesteri posztért küzdött meg újra a három független jelölt. A régi polgármester, Kovács Éva 13 szavazattal maradt alul október 12-én Csóré Istvánnal szemben. A megismételt választást is Csóré nyerte meg végül, most már 21 szavazatos előnnyel.

A Somogy megyei Látrányban a képviselőválasztást kellett megismételni. A hattagú képviselő testületbe csak független képviselők jutottak be.