Az MSZP-sek annyira gyűlölik a Fideszt, hogy a Jobbikra szavaznak

047 14 11 09 ozd
  • A Jobbik jelöltjét majdnem kétharmados többséggel választották polgármesterré
  • Az MSZP-DK-s jelölt szavazói eltűntek: 3,2 százalékot ért el, pedig egy hónappal ezelőtt még 20,4-en állt
  • A szocialista szavazók most a Jobbikra voksoltak
  • Az MSZP először vissza akart lépni a Fidesz javára, de azért ezt végül mégsem merték
  • Az ózdi baloldali szavazók elsőként mutatták meg, hogy talán nincs is centrális erőtér
2014.11.10. 14:45 Módosítva: 2014.11.10. 14:45
Az ózdi jobbikos győzelem megmutatta azt az ellenzéki összefogást, amely eddig elképzelhetetlen volt: az MSZP-s szavazók immár minden gond nélkül rászavaznak a Jobbikra. Míg nyolc évvel ezelőtt az MSZP nyert itt majdnem kétharmaddal, most gond nélkül tette meg ugyanezt a Jobbik jelöltje. Nyakó István helyi MSZP-s vezető szerint az ózdi baloldaliak annyira utálják a Fideszt, hogy azt is leszavazták helyben, hogy a Fidesz javára visszalépjenek.

Van egy fontos, az ellenzéki politikát alapvetően meghatározó tanulsága a vasárnapi ózdi választásnak: az eredmény világosan megmutatta, hogy a Jobbik immár simán képes begyűjteni az MSZP-sek szavazatait is. Az ellenzéki összefogásnak ez a formája, a jobbikos és baloldali szavazók egymásra találása és egy jelölt mögé való beállása új jelenségnek számít a magyar politikában.

Janiczak Dávidot, a Jobbik jelöltjét majdnem kétharmados többséggel választották polgármesterré vasárnap Ózdon, 64,4 százalékot kapott, míg a fideszes jelölt, Fürjes Pál eddigi polgármester 31 százalékot. Emellett igazán figyelemre méltó változás, hogy az MSZP-DK-s jelölt szavazói mintha eltűntek volna: Veres Zoltán 3,2 százalékot ért el, pedig egy hónappal ezelőtt még 20,4-en állt. Egy hónap alatt eltűnt majdnem 2000 szavazója.

   2014. nov. 9. polgármester-választás 2014. okt. 12 polgármester-választás 2014. ápr. 6. parlamenti választás 2010. okt. 3. polgármester-választás 2006. okt. 1. polgármester-választás
Fidesz 31,76% 37,96% 37,76% 44,76% 29,52%
Baloldal 3,25% 20,48% 29,79% 14,05% 60,95% 
Jobbik 64,4% 38,57% 29,64% 13,23% -

A baloldali szavazatok mostani gyors csökkenése mögött ebben az esetben az áll: a jobbikos jelöltre szavaztak. A számok alapján kirajzolódott képet Nyakó István, az MSZP ózdi választókerületi elnöke megerősítette az Indexnek:

Az MSZP-sek itt annyira gyűlölik a Fideszt, hogy inkább a Jobbikra szavaznak.

Nyakó elárulta, hogy az október 12-i szavazás eredményének ismeretében egy szocialista taggyűlésen felvetődött, hogy az MSZP tárgyaljon-e a Fidesszel a visszalépés lehetőségéről. Vagyis hogy visszaléptették volna a baloldali jelöltet a fideszes javára, hogy együtt harcoljanak a Jobbik ellen. 

Nyakó szerint ezt a helyiek leszavazták, mert úgy látták, az ózdi szocialisták "másodlagos preferenciája a Jobbik", vagyis semmiképp nem szavaztak volna a Fideszre. Nyakó szerint ugyanakkor "az eredményből látszik, teljesen mindegy, hogy nem léptünk vissza".

Az MSZP és a Jobbik együtt kétharmadon

Ózdon a Fidesz az elmúlt nyolc évben rendre 30-40 százalék körüli eredményeket ért el itt, míg a baloldal és az itt először 2010-ben felbukkanó Jobbik szavazatai együttesen 55-65 százalék körül mozogtak.

  • 2006-ban például a baloldal nyert itt közel kétharmaddal: az MSZP-s Benedek Mihály 60,9 százalékkal lett polgármester, a fideszes Riz Gábor 29,5 százalékot kapott.
  • A 2010-es parlamenti választáson a Fidesz 38, a Jobbik 33, az MSZP 21 százalékot ért el.
  • A legutóbbi, 2014-es parlamenti választáson a Fidesz 34, a baloldali összefogás 29,7, a Jobbik 29,6 százalékot kapott.

Vagyis a Fidesznek akkor sikerülhetett itt győznie, amikor működött az Orbán Viktor által 2009 óta emlegetett centrális erőtér elmélete. Ennek a lényege az, hogy a nagyobb fideszes tömb körül sok kis ellenzéki tömb található, amelyek - különböző okok miatt - képtelenek az összefogásra. Így a Fidesz akár 35-40 százalékkal is legyőzhetetlenné válik.

A centrális erőtér nem működött

Az ózdi eredmény azonban az első jele annak, hogy megdőlni látszik ez az elmélet: az ózdi baloldali szavazók elsőként mutatták meg, hogy előfordulhat a nagy arányú átjárás és az átszavazás a teljes ellenzéki oldalon. (2010-ben és az idén is láttunk olyat, hogy egykori baloldali bástyákban előretört a Jobbik, de a baloldali és szélsőjobboldali szavazók ilyen nagy arányú összefogására még nem volt példa.) Van olyan helyzet, hogy a baloldaliak tömegesen a Jobbik jelöltjére is inkább szavaznak, annyira elutasítják a Fideszt.

Az országos politikában most annyira szemben áll egymással a baloldal és a Jobbik, hogy még az is belső problémákat okoz, ha egy parlamenti vizsgálóbizottság felállításában kellene együttműködni. Országos szinten jelenleg teljesen kizárt, hogy a baloldal együttműködjön a Jobbikkal, pláne, hogy az MSZP-DK-s szavazatokat a jobbikos szavazatokkal összeadjuk. Ózdon viszont egyszeriben össze lehetett adni a két szavazótábort, és az MSZP számára figyelmeztető jel, hogy a két tábor nem a baloldali jelölt, hanem a jobbikos jelölt mögé állt be.