A Kehi nem nyugszik, adóellenőrzést kért a civileknél

2014.11.11. 07:57 Módosítva: 2017.01.12. 13:13

Hűtlen kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentés a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) a norvég alapos civileknél lefolytatott vizsgálat alapján, írta a Magyar Nemzet.

A lap szerint legalább 250 millió forintot fizettek ki szabálytalanul a támogatásokból. A feljelentést a Kehi már akkor belengette, amikor elkészült a norvég pénzek elosztásáról szóló jelentése. A Kehi korábban egy sajtóbeszélgetésen ismertette is ezt a jelentést és a bizonyítékait, ezen mi is ott voltunk, ezt szűrtük le ebből

A mostani feljelentésben például az szerepel, hogy az Ökotárs Alapítvány vezette konzorcium képviselői megsértették az összeférhetetlenségi szabályokat, és több, hozzájuk köthető civil szervezetnek nyújtottak támogatást. Emellett a Kehi szerint szabálytalanul módosították a támogatási szerződéseket, és elfogadtak el nem számolható költségeket.

A Kehi a NAV-nál is feljelentést tett költségvetési csalásért, mivel szerintük a meghatározott céltól eltérően használták fel a pénzeket. 

Emellett soron kívüli adóellenőrzés lefolytatását is kérték a NAV elnökétől.

Ahogy arról mi is többször írtunk, a kormányzat azzal vádolta az Ökotárs Alapítványt, hogy az politikai szempontok alapján ítéli oda a norvég állami forrásból érkező támogatásokat. Lázár János ezért tavasszal a norvég pénzek elosztását - az EU-támogatásokhoz hasonlóan - az állam felügyelete akarta vonni. A civilek határozottan visszautasították a vádakat, és vitatták az ellenőrzés jogszerűségét. A civil szervezetek elleni vádat a norvég állam is visszautasította, így a pénz kezeléséről sem sikerült megegyezni a magyar kormánnyal.