Elítélték a kapzsi idősotthon-vezetőt

2014.11.11. 17:05

Megszületett az ítélet annak a férfinak az ügyében, aki 2006-tól 2008 májusáig az egyik zalai idősotthont vezette, áll a Zalaegerszegi Törvényszék közleményében. A munkaköri leírásában benne volt, hogy a lakóktól tilos elfogadnia pénzt, vagyontárgyat, ajándékot, ő azonban belement abba, hogy az egyik szellemi leépülésben szenvedő idős gondozott ajándékként a nevére írasson egy 3,7 milliót és egy 1,67 milliót érő ingatlant, valamint két, összesen 4,9 millió forintos betétkönyvet.

A vezető és a szintén vád alá helyezett ügyvédje azzal próbált védezekni, hogy az idős asszony már nem tudta volna karban tartani az ingatlanait, és azért ajándékozta el azokat a pénzzel együtt, hogy a szükséges munkákról, illetve a kutyáiról gondoskodjanak helyette. A pénzért cserébe állítólag az otthon vezetője állta volna a temetést, és ő állíttatott volna síremléket is.

A Keszthelyi Járásbíróság mégis bűnösnek találta a vezetőt folytatólagosan elkövetett csalásban. 1 év 2 hónap felfüggesztett börtönre ítélte, és 3 évre eltiltotta az ápolást, gondozást nyújtó szociális intézmények vezetésétől. Az ügyvédet ügyvédi visszaélésben és bűnsegédként elkövetett csalásban mondta ki bűnösnek a bíróság, ő másfél év felfüggesztett börtönt kapott, és 3 évre eltiltották az ügyvédkedéstől. 

Az ítélet nem jogerős, a vádlottak fellebbeztek.