Létrehoznak egy új állami egészségügyi központot

2014.11.11. 07:01

A kórházak adósságrendezésének első lépéseként a kórházak tartozásait valószínűleg a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) helyett létrejövő, az intézményekben a fenntartói és tulajdonosi jogokat gyakorló szervezet, munkanevén Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) veszi át - írta a Világgazdaság kedden.

A lapnak Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkára azt mondta: az ÁEEK többek között olyan háttértevékenységeket fog ellátni, mint az ingatlanfenntartás, a karbantartás, az őrzés-védelem, a takarítás és a beszerzések bizonyos köre.

A kórházak tartozását központosítják, majd legkésőbb a jövő év első negyedévében rendezik - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy ehhez a Miniszterelnökség fejezetében szereplő, tartozásrendezésre szánt 60 milliárd forint mekkora része használható fel, úgy válaszolt: ez teljes egészében is szolgálhatja az egészségügyi intézmények konszolidációját.

Mondta azt is, hogy az adósságok központosítása után tárgyalni szeretnének a beszállítókkal az adósságrendezésről. "Tisztességes, hosszú távon is mindkét fél céljait szolgáló megoldásra törekszünk" - mondta. Megemlítette, hogy a jelenleginél hosszab távú keretmegállapodásokat, és bizonyos tevékenységekre koncessziókat is elképzelhetőnek tart.

Az interjúban Zombor arról is beszélt, hogy az önkormányzatoknak a jövő év elején kell nyilatkozniuk arról, biztosítani tudják-e a háziorvosi rendelők működtetését és az asszisztensek fizetését. Illetve azt ígérte, hogy az állami ösztöndíjprogramban részt vevő kezdő szakorvosoknak 270-280 ezer forint közötti nettó bért garantálnának.