Totálisan bukott az átvilágításon a pécsi egyetem

2014.11.11. 14:00
121 közbeszerzést talált gyanúsnak az Állami Számvevőszék a Pécsi Tudományegyetem átvilágítása során. A számvevők az elmúlt hónapokban a felsőoktatási intézmények 2009 és 2013 közötti pénzügyi és vagyongazdálkodását ellenőrizték. Az eddig befejeződött vizsgálatok máshol is feltártak szabálytalanságokat, de még sehol sem akadt fenn annyi ügy, mint Pécsen.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az elmúlt napokban példa nélkül álló módon 121 jogorvoslati eljárást kezdeményezett a Pécsi Tudományegyetemmel (PTE) szemben. Az ÁSZ hétfőn egyszerre zúdította rá az intézmény ellenőrzése során feltárt és gyanúsnak talált beszerzések bejelentéseit a Közbeszerzési Döntőbizottságra.

Pécsen az ellenőrzés még nem zárult le. Információink szerint az ÁSZ egyelőre egyetlen gazdasági évet világított át, és az egyetemet érintő vesztegetési ügy nyomozását követő és az ehhez kapcsolódó személyi változások utáni első év közbeszerzési eljárásai kerültek a döntőbizottság elé, mivel azokat az Állami Számvevőszék szinte kivétel nélkül jogszerűtlennek tartja.

Az ÁSZ az elmúlt hónapokban számos felsőoktatási intézményben vizsgálta a pénzügyeket és vagyongazdálkodást. A vizsgálatokat azzal indokolták, hogy az állami felsőoktatás közpénzfelhasználása jelentős mértékű, és ebben a szektorban a legnagyobb az intézmények önállósága a források felhasználása terén.

A 2009 és 2012 között a teljes magyar állami felsőoktatás kiadásai 1881 milliárd forintot tettek ki, amiből 752 milliárdot a költségvetés fedezett. Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke szerint azonban a nagyobb önállósággal nem minden egyetem tudott élni, több intézmény pénzügyi egyensúlya megingott, csaknem minden másodikhoz költségvetési felügyelőt vagy főfelügyelőt rendeltek ki.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem októberben befejeződött átvilágításán sem találtak mindent rendben a számvevők, baj volt például a személyi juttatások előirányzat-felhasználásával és a működési és felhalmozási bevételek beszedésével, a pécsihez mérhető problématömeggel azonban eddig egyetlen intézmény befejezett ellenőrzésén sem találkoztak.

A Közbeszerzési Döntőbizottsághoz eddig egész évben országosan 700 darab közbeszerzési jogorvoslati kezdeményezés futott be, így a PTE majdnem egyötödével dobta meg a futó eljárások számát.

Az Index megkereste a kifogásolt közbeszerzések miatt a PTE gazdasági igazgatóját, de Krutki Józsefnétől egyelőre nem kaptunk visszahívást.

Update: A PTE cikkünk megjelenése után közleményt adott ki, amelyben azt írták: a vizsgálat még nem zárult le, értelemszerűen jelentés sem érkezett az egyetemhez, ezért megdöbbentőnek  tartják,  hogy a Közbeszerzési Hatóság honlapján sorra jelentek meg kifogásolt PTE beszerzési tételek. Az egyetem szerint a 121 szerződés között nagy számban szerepel olyan eljárás is, amelynél tételesen indokolni tudják a kiválasztott beszerzési eljárási módot. Ezzel a lehetőséggel minden fórumon élni fog az intézmény, annál is inkább, mert a kifogásolt tételek nagy része az egyetem napi működésével, illetve a betegellátással kapcsolatosak. A KDB jogorvoslati kérelem rovaton megjelent tételek összege az egyetem éves költségvetésének mintegy 5 százalékát érinti.

Update 2: Cikkünk megjelenése után az ÁSZ is közleményt adott ki. Ebben arról írtak, hogy hogy a vonatkozó törvény szerint az ÁSZ-nak 30 napja van arra, hogy a tudomására jutott jogsértésekkel kapcsolatban közbeszerzési jogorvoslati eljárást kezdeményezzen. A határidő jogvesztő, és a régi szabályozás szerint még rövidebb, mindössze 15 nap volt. Az eljárás további folyamatára az ÁSZ-nak már nincs hatása, ugyanakkor a megállapításait jelentésbe foglalja, a jelentést pedig az ellenőrzések lezárása után nyilvánosságra hozza a honlapján. A pécsi ellenőrzések jelenleg folyamatban vannak. Folyamatban lévő ellenőrzés során az ellenőrzött szervezettel kapcsolatos adatot, információt az ÁSZ nem szolgáltat, áll a közleményben.