Itt vannak a fővárosi vagyonnyilatkozatok

2014.11.12. 17:37

Harminc napjuk volt a polgármestereknek és az önkormányzati képviselőknek az október 12-i választás után arra, hogy leadják a vagyonnyilatkozatukat. A fővárosi közgyűlés tagjainak új bevallásait kedden ki is tették a budapest.hu-ra. Átolvastuk mindet, összeszedtük, ami érdekes.

Tarlós István munkamániája kifizetődött.

A ciklus végén kifizették 82 nap szabadságát, írta magyarázatképp ahhoz, hogyan ugrott 5,2-ről 8 millió forintra a megtakarítása a feleségével közös számláján az előző bevallása óta. Kamatozó kincstárjegyben is most már 5, és nem 4 milliója van.

Mészáros Lőrincre és Matolcsy Gyöngyire még várunk

Szerettük volna megnézni a legújabb vagyonnyilatkozatát Mészáros Lőrincnek, Felcsút újra megválasztott polgármesterének, valamint Balatonakarattya új polgármesterének, Matolcsy Gyöngyinek is.

Felcsút honlapján csak Mészáros régebbi bevallásait találtuk meg (amelyek a 444 által kezdett per közepette kerültek ki végül), Balatonakarattya honlapja még nem működik.

Levélben próbáltuk a polgármesteri hivataloknál elkérni mindkettőt kedd délelőtt. Felcsútról egyelőre nem kaptunk választ. Matolcsy György feleségének vagyonnyilatkozata ügyében egyelőre azt a választ kaptuk, hogy kérésünket továbbították az illetékes jegyzőhöz. Azt közölték még, hogy november 11-én Matolcsy Gyöngyi leadta a vagyonnyilatkozatát, az erről szóló átvételi igazolást el is küldték nekünk.

Hajdu László, a XV. kerület polgármestere helyett a felesége töltötte ki a vagyonnyilatkozot. Ez jól látszik a nyilatkozatot adó nevénél, ahol satírozással próbálta a kitöltő utólag eltünteti a név végéről a né végződést. Ez rendben is lenne, de a nagykovácsi telek leírásánál nem volt ilyen szemfüles, így aztán most azt olvashatjuk Hajdu Lászlótól, hogy hogy 50-50 százalékban résztulajdonos a "férjemmel". A politikus egyébként nyugdíjas, nyugdíja havi 300 ezer forint.

Rákosmente polgármesterének, Riz Leventének van egy szokatlan bevételi forrása: a zeneszerzés. Eseti jelleggel, évente nagyjából 10 ezer forintot kap a zenéiért az Artisjustól. A honlapján erről azt írja:  a Periferic Records kiadó válogatáslemezein 2005 óta minden évben megjelent egy-egy száma,

a stílus a klasszikus zene, a progresszív rock és a dzsessz sajátos ötvözete.

Bizonyos szempontból a legszorgalmasabb vagyonnyilatkozó Geiger Ferenc, Soroksár régi polgármestere, akinek most is sikerült civil szervezetek támogatásával egy hajszállal nyernie. Ő gondosan csatolta a nyilatkozatához az OTP-től lekért megtakarítási portfólióját is. Látványos is a portfólió: Geigernek mindent összevéve több mint 106 milió forintnyi megtakarítása van. Ezzel majdnem ő a rekorder a közgyűlés tagjai között, csak Horváth Csaba előzi meg.

Szentgyörgyvölgyi Péter Rogán utódja az V. kerületben. Róla akkor lehetett hallani sokat, amikor kiderült: a piaci ár töredékéért vehette meg a belvárosi lakását, mert az önkormányzat rendelettel segítette a hasonló típusú kivásárlásokat. Ott is van a vagyonnyilatkozatában a 110 négyzetméteres, 2014-ben vásárolt belvárosi lakás. A bevallása szerint az önkormányzatnak most 18 784 125 forinttal tartozik.  Ezen kívül van még másik lakása, egy az V., egy a IX. kerületben, valamint jó sok földje Bakonybélen: legelők, szántó, erdő.

Valószínűleg a bakonybéli legelők egyikén futkározik Szentgyörgyvölgyi három lova: két hucul kanca és egy sodrott herélt. A belvárosi polgármesternek van két kocsija is, az egyik egy 1984-es Trabant, amit 2006-ban vett.

Jól fizet szakértőnek lenni a Jobbiknál, derül ki a jobbikos Tokody Marcell Gergely vagyonnyilatkozatából. Három ingatlana van, az egyiket csak most nemrég, idén augusztusban vette: ez egy szántó Délegyházán. Új a kocsija is, 2014 augusztusában vette meg a 200-es évjáratú Kiát. Ő az országgyűlési Jobbik-frakciónak szakértősködik, amivel havi bruttó 652 ezer forintot keres.

Négy budapesti polgármesternek nincs saját ingatlana abban a kerületben, ahol megválasztották.

  • Hassay Zsófiának, a VI. kerületi polgármesternek továbbra is csak a II. kerületben van lakása.
  • A XII. kerületi polgármesternek, Pokorni Zoltánnak a II. kerületben van családi háza, ez sem változott.
  • A VII. kerületi polgármesternek, Vattamány András Zsoltnak sincs a saját kerületében saját ingatlana: a XII. kerületben vett lakást két éve.
  • Karácsony Gergelynek, Zugló új PM-es polgármesterének egyáltalán nincs saját ingatlana.

A szegényebbek

Az egész közgyűlésben egyébként

egyetlen olyan politikus ül, akinek egyértelműen egy szál ingatlana sincs: Karácsony.

Neki autó sincs a nevén, és a megtakarításával sincs nagyon elöl: 3,87 milliót tudott eddig félretenni. De legalább nem is tartozik senkinek.

A XIII. kerületi szocialista polgármester, Tóth József határeset abból a szempontból, hogy a bevallásában két ingatlant feltüntetett, egy házat és egy telket, de egyiknek sem ő a tulajdonosa, mindkettőn holtig tartó haszonélvezeti joga van csak.

A szegényebben közé tartozik az LMP-s Csárdi Antal is, akinek Érden van egy családi háza. Az autóját 2007-ben vette, egy Skoda Roomster. Megtakarítása nincs sok, mindössze 800 ezer forint készpénz. Egy pénzintézetnek viszont tartozik 6,36 millióval. Ő a  gyümölcskereskedelemmel foglalkozó Csárdi és Csárdi Kft. 65 százalékos tulajdonosa és ügyvezetője, ebből van havi 140 ezer forint jövedelme.

Elég rosszul áll Székely Sándor, az Együtt-PM politikusa is. Egyetlen vagyontárgya egy 55 négyzetméteres, XX. kerületi lakás felerésze. A lakást 2002 februárjában vette. Viszont beírt 6206 svájci frank tartozást.

És a gazdagok

A leggazdagabb képviselők nem újoncok a közgyűlésben. Az egyikük Bagdy Gábor alpolgármester, aki az ingatlanok számában rekorder, pótlapok kellettek neki, hogy mind a 21 ingatlana ráférjen a vagyonnyilatkozatára. Mindenféle van közte: szántó, szőlő, üdülő, gyep, nádas, lakás, szántó. Egyik sem új, bő tíz éve megvannak. Autóból is kettője van, egy Mazda 121 és egy Nissan Primera. Tartozása nincs, megtakarítása 34,5 millió.

A szocialista Horváth Csabának ingatlanból csak kettő van, a megtakarításokban viszont bőven lehagy mindenki mást: 126,9 millió forintja van.

A közgyűlési tagok felének nincs saját autója. A járművek számában Karsay Ferenc, Budatétény polgármestere tartja a csúcsot néggyel: két kocsija és két motorja van.

Akik mostanában vásároltak valami szépet

  • Az új csepeli polgármester, Borbély Lénárd idén februárban vette meg egyetlen ingatlanát, egy csepeli házat. Az 514 négyzetméteres telken álló 78,8 négyzetméteres ház felerészben az övé.
  • Az óbudai polgármester, Bús Balázs tavaly vett egy Santini San Remo segédmotort.
  • A józsefvárosi Kocsis Máté idén áprilisban meglepte magát egy egy Ford Focus-szal régi motorja mellé.
  • Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere idén vett magának egy ötéves Vespát.
  • Szeneczey Balázs alpolgármester 2014-ben vett meg felerészben egy III. kerületi házat. A bevásárlás átmenetileg kicsit megborította a vagyonnyilatkozatát, be kellett írnia, hogy van van 66,28 millió lakáshitel tartozása, míg a megtakarítása csak 2,5 millió. A másik ingatlanához, a 80 négyzetméteres III. kerületi lakáshoz viszont leírta, hogy éppen eladás alatt van, le van foglalózva, a maradék vételárból törleszt majd a hiteléből.
  • Az MSZP-s Trippon Norbert pont most hétfőn, november 10-én vett magának kocsit, egy 2010-es évjáratú Saabot.
  • Riz Levente új családi házat vett márciusban a saját kerületében. A ház 719 négyzetméteres telken áll, 158 négyzetméteres, és tartozik hozzá garázs is. Riz beleírta a vagyonnyilatkozatába a pontos vételárat is: 26,8 millió forint volt. Az előző lakását viszont eladta.
  • Szabados Ákos, Pesterzsébet szocialista polgármestere idén augusztusba vett magának a Volkswagen Bogara mellé egy Mini One-t is.