Kecskemét után Debrecenben is terjed a vérszívó ágyi poloska

2014.11.12. 10:01

Szeptember közepén a Baon.hu adott hírt arról, hogy Kecskeméten egy Széchenyivárosi házban elterjedtek az ágyi poloskák, és hiába végeztek rovarirtást, rövid időn belül újra megjelentek az apró vérszívók. Most a Dehir.hu cikkezik arról, hogy már Debrecenben is feltűntek a poloskák, a Fényes udvari lakótelepen élők szenvednek a csípéseiktől.

A lapnak egy lakó úgy nyilatkozott, hogy

már több mint egy hónapja tart ez az állapot. Éjszaka jönnek általában elő, már napok óta a földön alszom, a saját ágyamban műár nem is merek aludni. A lakók ráadásul titkolóznak, nem mondják meg, hogy kinél van, kinél nincs. A közös képviselő azt mondja, mindenki irtasson magánál, de mindhiába, hiszen ha nem irtat mindenki, terjed tovább. Mi már kétszer irtattunk, ami húszezer forintba került, és holnap jönnek újra a szakemberek.

Bár a '60-as években úgy tűnt, hogy sikeresen felszámolták a poloskavészt, a turistaforgalom és az elszegényedés miatt újra elszaporodtak. Potenciális veszélyforrás lehet a régi bútor, könyv, de akár egy videókazettában is megbújhat a kezdetben alig 2 mm-es vérszívó. A poloska a falak, bútorok és tárgyak apró réseibe fészkeli be magát. Ráadásul szobahőmérsékleten fél évig is kibírják táplálék nélkül.

Az ágyba jellemzően a hímek, illetve az utódok költöznek be, és csípik meg áldozatukat. A Dehir.hu-nak nyilatkozó bőrgyógyász szerint az ágyi poloska csípése szúnyogcsípéshez hasonló tüneteket okoz, ami rendkívül viszket, és a viszketés hatására, a vakarás mentén, akár egy bakteriális gyulladás, ótvar is ki tud alakulni.

Az ágyi poloska irtása elég nehéz házi körülmények között, a vegyszeres permetezés viszont igen drága, és mivel a peték nem pusztulnak el, néhány héttel később meg kell ismételni az eljárást.