Kvázi kabinetfőnök lett Szijjártó futsalos csapattársa

2014.11.12. 13:52

Kabinetfőnökként emlegetik, de hivatalosan csak „a miniszter megbízásából a kabinet működését koordinálja” Szijjártó egykori futsalos csapattársa, Benkő Szilárd, írja a Vs.hu. A lap szerint ezt a posztot azért kreálták Benkőnek, mert nincs diplomája.

Benkő 2012 júliusától Szijjártó Péter külgazdasági államtitkár kabinetfőnöke volt a Miniszterelnökségen,  bruttó 885 ezer forintért. Szijjártó miniszteri kinevezése után őt is magával vitte a Külgazdasági és Külügyminisztériumba is, ahol Benkő ugyanezt a bért kapja.

A kormány oldalára feltöltött egyik dokumentum szerint a diploma nélküli Benkő a minisztériumban is kabinetfőnökként dolgozik Szijjártó mellett. Ezért a lap megkereste a minisztériumot, ahonnan azt a tájékoztatást kapta, hogy

Benkő Szilárdnak nincs meg az a felsőfokú, szakirányú végzettsége, amivel kormánytisztviselőként felsővezetői munkakört lásson el. De a jogszabályok lehetővé teszik, hogy a minisztérium alaptevékenységéhez kapcsolódó adminisztratív, illetve tanácsadói feladatok ellátására esetenként Ptk. szerinti munkaszerződéssel foglalkoztathassunk munkatársakat.

A tárca szerint a miniszteri kabinetben a jogszabály szerinti vezetői feladatokat így Sümegh Réka kabinetfőnök-helyettes látja el. Benkő életrajzát ugyanakkor a minisztérium nem küldte meg a lapnak.

A Vs.hu úgy tudja, hogy Benkő a Fidesz 2010-es választási győzelme után került a frissen megalakuló Miniszterelnökségre. A miniszterelnök szervezési stábjának lett a vezetője bruttó 885 ezer forintért. Posztjából adódóan szolgálati autót is kapott, egy Audi A6-ost. Benkőt ekkor megbízási szerződéssel foglalkoztatták.

A lap megjegyzi, hogy Szijjártó korábbi dunakeszi futsalcsapatának 12 játékosából öten is a kormányfő hivatalában dolgoztak. A külügyminiszter két éve Benkőről úgy nyilatkozott, hogy

Szilárd 2000 óta van mellettem, jól dolgozik, megbízom benne, ezért lett a kabinetfőnököm.