Vasárnapi nyitva tartás: nem a legjobbak a KDNP külföldi példái

2014.11.12. 17:13

Ahogy Nyugat-Európában ezek a nagy boltok nincsenek nyitva vasárnap, ugyanazt kéne betartsák itt Magyarországon is. Úgyhogy mi nem kérünk mást ezektől a cégektől sem, hanem hogy amit betartanak Ausztriában, Németországban, Olaszországban. Franciaországban vagy máshol, azt tartsák be Magyarországon is

- ezt válaszolta Rétvári Bence államtitkár az Indexnek, amikor azt kérdeztük, mi lenne az olyan nem élelmiszert árusító üzletláncok, mint az IKEA vagy a Saturn vasárnapi nyitva tartásával. A KDNP szerint ugyanis az élelmiszert áruló bevásárlóközpontok nem nyithatnának ki vasárnap, a kisebb piacok és családi vegyesboltok viszont igen. Megnéztük ezért, mi a helyzet az IKEA és a Saturn nyitva tartásával a Rétvári által felsorolt négy országban.

Gyors gyűjtésünk eredménye szerint Németországban és Ausztriában tényleg hiába mennénk kanapét vagy házimozit venni. Franciaországban és Olaszországban azonban nem ilyen egyértelmű a helyzet.

Nagy áruházláncok vasárnapi nyitva tartása
Ország IKEA Saturn/Darty
Franciaország 10-20 óra között/vagy zárva zárva
Németország zárva zárva
Ausztria zárva zárva
Olaszország 9-21 óra között 10-22 óra között

Franciaországban több párizsi IKEA nyitvatartását néztük meg (Magyarországon Budapesten és Budaörsön van IKEA), ezek vasárnap is nyitva vannak 10-20 óra között. A honlapon direkt mindenhol nagybetűvel ki van emelve, hogy az üzletek minden nap nyitva vannak. A vidéki áruházakkal viszont már más a helyzet, ezek alapesetben zárva vannak, most azonban az év vége felé több áruház is ünnepi nyitvatartással készül. Media Markt vagy Saturn nincs Franciaországban, de az egyik legnagyobb műszaki áruházlánc, a Darty vasárnap zárva tart.

Istentiszteletre megyünk, vagy vásárolni

Németországban az alapelv az, hogy az üzletek vasárnap nem tartanak nyitva. Ettől egyes tartományok részben eltérhetnek. Berlinben és Brandenburgban példul egy évben hatszor vasárnap 13-20 óráig lehetnek nyitva az üzletek, Szászországban csak évente egyszer engedélyezik ezt. Schleswig-Holstein tartományban a december 17. és január 8., illetve a március 15. és október 31. közötti időszakban engedik meg a vasárnapi nyitva tartást a nagyobb turistaközpontokban, de ott is csak az ital-, élelmiszer- és vegyesboltoknak. 

A KDNP javaslata

A KDNP által benyújtott törvényjavaslat (.pdf) is az osztrák és német példára hivatkozik. 

  • Főszabály szerint az üzletek reggel 6 óra és este 10 óra között lehetnek nyitva.
  • A családi vállalkozásban működő boltok vasárnap is működhetnek, ha ott nem alkalmazott, hanem a tulajdonos vagy a család valamelyik tagja dolgozik. 
  • A korlátozás nem vonatkozna a benzinkutakra, gyógyszertárakra, dohányboltokra, vagy az újságárusra, virágárusra, pékre.
  • A javaslat szerint a turisztikai szempontok alapján is kivételeket állapítanának meg. 

Ausztriában a főszabály szerint az üzletek vasárnap nincsenek nyitva, szombaton este hatig működhetnek. Ez alól a tartományok szezonálisan és más feltételek betartásával tehetnek kivételeket. A szabályozás másik fontos eleme, hogy egy üzlet egy héten nem tarthat nyitva összesen 72 óránál több ideig.  

Franciaországban a főszabály az, hogy a fizetett alkalmazottakkal dolgozó kereskedelmi cégeknek biztosítaniuk kell pihenőnapot, ami leggyakrabban vasárnapra esik, de prefektusi döntés alapján lehet másik nap is a héten. A prefektusi szabályozás azt is jelenti, hogy rengeteg helyi kivétel lehet. Rengeteg kivétel van, ami alapján üzletek és kereskedelmi láncok mégis nyitva lehetnek és vannak is vasárnap.

Ebben az esetben is kéthetente, váltásban jár a pihenőnap vasárnap egy adott dolgozónak. Az élelmiszert áruló üzletek például vasárnap 13 óráig lehetnek nyitva. Az úgynevezett turisztikai zónákba eső üzletek pedig korlátozás nélkül nyitva lehetnek vasárnap. Ez a helyzet a halassal is, ami Franciaország tengerparti területeit nézve nem is olyan furcsa kivétel.  

Olaszországban vasárnap a legtöbb bolt zárva van, és ez a helyzet sok étteremmel is. Olyan is van azonban, hogy egy bolt néhány órára kinyit, bezár, aztán újra kinyit még néhány órára.