Az amerikai újságíró állítja, nem provokálta Kertész Imrét

2014.11.13. 11:06 Módosítva: 2014.11.13. 12:06

A Kertész Imrével készített beszélgetésen azt, hogy diktatúra, semmilyen formában vagy alakban nem mondtam ki - állította a Népszabadságnak David Streitfeld, a New York Times újságírója, aki 2013-ban Kertész Imrével készített interjút, de az végül nem jelent meg. 

A Nobel díjas író egy a Hungarian Quarterlynek adott, és a Szombat novemberi számában magyar fordításban is megjelent interjúban azt állította: szerinte az amerikai újságíró arra akarta rávenni, hogy mondja azt, Magyarországon ma diktatúra van. Miután Kertész erre nem volt hajlandó, az író szerint emiatt nem jelent meg vele interjú az amerikai világlapban. Mint megemlítette: egyik barátja szerint ez egyfajta cenzúra volt.  

David Streitfeld közlése szerint Kertész Imrével csak röviden beszéltek. Az író azt mondta neki, hogy nem vesz részt a magyar közéletben vagy politikában, és kimerítette a rossz egészségi állapota.  Az interjú elkészítésekor tolmácsként jelen volt Thomas Cooper, az egri Eszterházy Károly Főiskola docense is, írja a Népszabadság. Cooper készítette Kertésszel azt a beszélgetést, amelyben az író a New York Times újságírójával lezajlott találkozást elmesélte.

Cooper – aki 2012 januárja óta a Hungarian Quarterly főszerkesztője – a Népszabadságnak megerősítette, hogy Streitfeld már Kertész szobáját elhagyva, közvetlenül az interjú után azt mondta neki, hogy a beszélgetésen nem kapott elegendő anyagot egy újságcikkhez. Nem arról van tehát szó, hogy egy megírt interjút nem közölt le a lap.

Streitfeld a New York Times munkatársa, Chicagóban él és elsősorban üzleti és technológiai kérdésekről ír. Tagja volt annak a 2013-ban Pulitzer-díjat kapott újságírócsapatnak, amely az Apple és más technológiai vállalatok üzleti gyakorlatát tárta fel cikksorozatában.