Jenő
-3 °C
6 °C

Közzétették a kitiltási botrányt magyarázó dokumentumot

2014.11.13. 19:22 Módosítva: 2014-11-13 20:22:17

Csütörtökön a magyar kormány honlapján közzétették azt a levelet, amit a budapesti amerikai nagykövetség egyik diplomatája november 6-án, múlt héten adott át a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak. A kormány most csütörtökön megtárgyalta az elmúlt években az Egyesült Államok nagykövetsége és a kormányzat közötti találkozókról készített jelentést.

Ezután a dokumentumról Magyar Levente, a külügyi tárca államtitkára azt mondta, hogy az abban foglaltak nem tartalmaznak elég konkrétumot az Egyesült Államokba való beutazási tilalmak hátteréről, holott a magyar kormány többször is kérte bizonyítékok átadását. Érdekes ugyanakkor, hogy az amerikai jelentéshez kapcsolódó magyar levélben azt írják, hogy „egyes, a magyar hatóságok tudomására jutott bűncselekmények ügyében ugyanakkor vizsgálat, illetve nyomozás folyik.”

A most közzétett angol nyelvű dokumentum (pdf) kivonatolva az alábbiakat tartalmazza:

A nagykövetség képviselői 2013 októberében

  • a mezőgazdasági áfacsalások és
  • a trafikrendszer átalakítása

miatt találkoztak a NAV képviselőivel. A NAV képviselői nem tudtak kielégítő választ adni a nagykövetség által felvetett kérdésekre, amelyek arra is vonatkoztak, hogy Fidesz-közeli emberek és cégek kaptak-e trafikokat.

Decemberben a nagykövetség képviselői

  • egy amerikai mezőgazdasági cég által felvetett korrupciós gyanúra

kérdeztek rá. A cég már 2012-ben jelezte a problémáit a NAV-nak, de a helyzet nem változott. A nagykövetségnek ez a vállalat – és egy másik is – már korábban jelezte, hogy több tízmillió dollárt buknak évente azon, hogy a versenytársaik áfát csalnak. Az amerikai cég áfacsalásokkal kapcsolatos állításait egy könyvelőcég elemzésével tudta alátámasztani. A nagykövetség azt is megemlíti, hogy

  • a NAV inkább az áfacsalási botrány kirobbantó Horváth Andrást vizsgáltatta,

ahelyett, hogy az általa megjelölt cégek áfacsalásaival foglalkozott volna.

Idén januárban a nagykövetség munkatársai találkoztak a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium munkatársaival, és aggodalmuknak adtak hangot

  • a mezőgazdasági áfacsalás,
  • az intézményesült korrupció,
  • a közérdekű bejelentők védelme és
  • a külföldön folytatott korrupt üzelmekről szóló törvény (FCPA) be nem tartása

ügyében. A minisztériumban azt mondták nekik, hogy

forduljanak az adóhatósághoz és a belügyminisztériumhoz, illetve rendőrséghez.

Az amerikai jelentés hozzáteszi, hogy voltak törekvések a minisztériumban, hogy javítsák a korrupcióellenes és etikai képzést a kormányzaton belül, valamint javítsanak a korrupcióra vonatkozó szabályozáson. Az ezzel foglalkozó osztályt azonban kettéválasztották, amikor a tárcát két külön minisztériumra választották szét.

Februárban találkoztak a NAV Bűnügyi Főigazgatóságának illetékeseivel, ezen az amerikai cégek aggodalmát tolmácsolták az áfacsalás miatt. A NAV egyik tisztviselője azt mondta, nem voltak hivatalos panaszok, enélkül pedig nem tudnak lépni. Kifogásként jegyzik meg az amerikaiak, hogy a korábban a legnagyobb adózók vizsgálatára létrehozott és a hálózatos áfacsalások feltárására elvileg leginkább alkalmas

  • Kiemelt Adózók Igazgatóságát, a KAIG-ot megszüntették 2013 januárjában („módszeresen ellehetetlenítették és feloszlatták″ – írja a dokumentum egy forrásra hivatkozva).

Júniusban a nagykövetség a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak számolt be áfacsalásra vonatkozó aggályairól, jelezve, hogy az ügy komoly, és mivel korrupció gyanúja merült fel, lépéseket kell tenni. Mint írják, a minisztérium későbbi telefonbeszélgetések alapján megosztotta az intézményen belül az információt, de más visszajelzést nem kaptak.

Végül októberben értesítették a Külgazdasági és Külügyminisztériumot a kitiltásokról – zárul a jelentés.

A már említett sajtótájékoztatón Magyar Levente államtitkár azt mondta, a követségnek ebben a dokumentumában – amely szerinte formailag is elfogadhatatlan – nincsenek olyan hiteles, bizonyító erejű információk, amelyek alapján a magyar kormány meg tudná vizsgálni „az állítólagos korrupciós ügyeket”. Érdekes, hogy a kabinet csak azután lépett nyilvánosság elé a birtokába került levéllel, miután Kerék-Bárczy Szabolcs, a Demokratikus Koalíció politikusa – szintén most csütörtökön – nyilvánosságra hozta pártja információit, miszerint múlt csütörtökön átadtak egy ilyen dokumentumot az amerikaiak a külügyi tárcának. Kerék-Bárczy szerint ebben a levélben – amelyről állítólag magyar külügyi forrásból értesültek – szerepelnek azok az információk, amelyek alapján beutazási tilalmi listára tettek hat vezető magyar kormánytisztviselőt.

Szintén csütörtökön a Legfőbb Ügyészség ismét az amerikaiakhoz fordult. Polt Péterék most André Goodfriend ügyvivőnek írtak levelet, amiben kérték az ideiglenes ügyvivőt arra, hogy a beutazási korlátozásokra alapot adó bűncselekményre utaló konkrét adatokat bocsássa a magyar ügyészség rendelkezésére.

És csütörtöki fejleménye a kitiltási botránynak az is, hogy a kormánytól igen jól láthatóan független CÖF bejelentette : békemenet nem lesz az amerikaiak ellen, de André Goodfriendet feljelentik. A rettentően civil szervezet fantasztikus bibliai idézetekkel és figyelemreméltó jogtechnikai érveléssel vezette le, hogy az amerikai ügyvivő a botrány kirobbanása óta többször kilépett az amerikai nagykövetség épületéből, tehát belépett Magyarország területére, így pedig a magyar törvények szerint feljelentési kötelezettsége volt.

A kitiltási botrány eddigi eseményeit az alábbi timeline-on követheti nyomon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?