Van egy darab autópályám, mit csináljak vele?

2014.11.13. 07:25
Mit szólna ahhoz, ha kiderülne, hogy egy évek óta üzemelő autópálya az ön földjén halad keresztül? Örülne a kivételes tulajdonnak vagy bosszankodna a sok papírozás és a lehetetlen jogi helyzet miatt? Egy olvasónk évek óta nem érti, hogy fordulhat elő, hogy az M31-es autópálya egy apró darabja az ő tulajdona.

Van egy darab autópályám, mit csináljak vele? - keresett meg minket egyik olvasónk, Attila, aki a hivatalokkal való levelezések alapján állította, hogy a négy éve átadott M31-es autópálya a saját földjén halad keresztül. 

Ön mit csinálna az autópályáján?

Attila évek óta érdeklődik az illetékeseknél, miért nem halad a kisajátítás, tulajdonostársaival együtt miért nem kapta meg a pénzét, és egyáltalán hogy lehet, hogy még mindig a nevén van egy apró földdarab, amelyen 2010 óta autók száguldanak.

Minden évben azt a választ kapta, hogy "az ügy folyamatban van". Attila már arra is gondolt, tesztelnie kellene a rendszert: "kimegyek az autópályára bográcsozni, szalonnát sütni, esetleg díjkaput állítok fel, akkor mit csinálnának velem a saját földemen?".

Szerinte csak ilyen "szürreális módon" derülhetne ki, mi a jogi helyzet a földdarabbal.

Még tényleg nem sikerült kisajátítani a földet

Az M31-es autópálya a Budapest elkerülését segítő M0 körgyűrű kiegészítő szakasza, amely a fővárost köti össze Gödöllővel. Az út teljes szakaszát 2010. július 26-án adták át a forgalomnak. A kisajátításokat végző Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) kommunikációs vezetője, Loppert Dániel elismerte az Indexnek, hogy olvasónknak igaza van, hiába használható már évek óta az autópálya,

a kérdéses földterület jelenleg még magántulajdonban van.

Bár a területre vonatkozó javított kisajátítási határozat 2014 májusában megszületett, "azonban még nem emelkedett jogerőre". Akkor lesz jogerős a végzés, ha a nem kevés, 144 tulajdonos átvette a határozatot. Éppen a tulajdonosok nagy száma az egyik ok, hogy miért nem sikerült eddig kisajátítani a földdarabot.

"A tulajdoni lap rendezetlensége, a tulajdonosok nagy száma, az időközbeni öröklések, a hagyatéki, a póthagyatéki eljárások nehezítették a kisajátítást" - mondta Loppert. Ennek ellenére azért indulhatott meg az építkezés és azért adták át az autópályát, mert a főpálya nyomvonalának túlnyomó részét sikerült kisajátítani.

A NIF-től megtudtuk, hogy egy nem nagy, 646 négyzetméteres földterületről van szó (egy focipálya 7300 négyzetméter), amelynek kisajátításért 1,6 millió forintot fizet az állam. A tulajdonosok tehát nem számíthatanak nagy összegekre, a kártalanítás legkisebb összege 11 forint, a legnagyobb 33 ezer forint. Annak viszont örülhetnek, ha véget ér a hosszadalmas levelezésük a NIF-fel, a kormányhivatallal és a bírósággal.