Ödön
1 °C
11 °C

Van ötlete, melyik népcsoport nyírta ki a Panorámát?

2014.11.14. 00:00 Módosítva: 2014-11-14 00:48:17
Rég nem látott és hallott jobboldali újságírók kaptak mikrofont csütörtök este egy könyvbemutatón, és Kondor Katalin, illetve Chrudinák Alajos bátran élt is a lehetőséggel. Zsidózva, buzizva, hazaárulózva siránkoztak a rendszerváltás kudarcán és a sajtó jelenlegi helyzetén. Nosztalgiaest a szocializmus emblematikus újságíróival.

Ön szerint milyen esemény lehet az, amelyen szemrebbenés nélkül zsidóznak, buziznak és a rendszerváltás kudarcáról siránkoznak a résztvevők? Nem, nem a Magyar Gárda szimpatizánsai dőltek a kocsmapultra csütörtök este, hanem egy olyan jobboldali könyvbemutatón jártunk, amelyen polgári környezetben,

végre elhallgatások nélkül beszélhetett az igazságról 

Kondor Katalin volt rádióelnök és Chrudinák Alajos egykori Panoráma-főszerkesztő.

Egy vastag, 550 oldalas könyvről van szó (Tarics Péter: Hazugságvizsgálat avagy az igazság ára, Magyarság- és világpolitikai reflexiók 1984-2014), amelynek szerzője egykor a Panorámánál riporterkedett, ezért magától értetődő módon Chrudinák Alajost hívta a bemutatóra méltatónak. Fiatalabb olvasóink kedvéért: Chrudinák a szocializmus idején a népszerű Panoráma című külpolitikai magazint főszerkesztette, majd a rendszerváltás után a műsor megszüntetésekor elszakadt nála a cérna, és mindenért a zsidókat tette felelőssé. Ez az álláspontja – mint majd látni fogjuk – nem változott.

A könyv amúgy az elhangzottak alapján az elmúlt 30 év olyan fontosabb eseményeit dolgozza fel „hazugságok nélkül”, mint például a rendszerváltás, a Ceaușescu-diktatúra végnapjai, a 2001. szeptember 11-i terrortámadás, a 2006. október 23-i magyarországi „hatalmi terror”, illetve persze a Panoráma-ellenes kampány.

A könyv másik méltatója szintén egy emblematikus alak lett volna a szocializmusból, Pozsgay Imre volt államminiszter és MSZMP-vezető, de ő betegsége miatt kénytelen volt lemondani az eseményt. Viszont nem akárkik ugrottak be helyette: Kondor Katalin, a Fidesz-szimpátiáját már rádióelnöksége idején sem titkoló újságíró, illetve Pitti Katalin operaénekes, aki azzal írta be magát a magyar politikatörténetbe, hogy egykor színpadias mozdulattal hosszú percekig tartotta az esernyőt Orbán Viktor fölött.

Lótúró ez, nem szabadság

Mi másról is beszélhettek volna a teremben összegyűlt jobboldali újságírók, mint arról, hogy milyen időket élünk. Miután túlestünk Pitti Katalin előadásán, aki egy Balassi Bálint-versre írt imádsággal és egy moldvai csángó Mária-énekkel alapozta meg a hangulatot, mikrofont kaptak a „régóta kényszerűen elhallgattatott újságírók”, és rátérhettünk arra, hogy élték meg az elmúlt 25 évet.

Kondor Katalin azzal kezdte, hogy csalódott a rendszerváltásban, „nem ilyen lovat akartam, anyám”, és szerinte a multimilliomosokon kívül ezzel mindenki így van. Ezt azzal magyarázta, hogy például a kilencvenes években sem lehetett szabadon műsort csinálni a privatizációról, „csak a kapitalista nagyvállalatokat dicsőíteni”. Aztán ezt később azzal toldotta meg, hogy ebben az országban még Orbán Viktor sem beszélhet szabadon, nemhogy ők.

Ha a miniszterelnök kiejti a száján, hogy illiberális államot képzel el, csahos kutyaként a fél világ nekiugrik. Ez a szabadság? Lótúró ez, nem szabadság

Kondornak megvan a véleménye azokról is, akik az Európai Unióhoz szaladgálnak „feljelenteni az országot”. Bár nem mondta meg, pontosan kikre gondol, de el van képedve azon, hogy „ezek nem lógnak a lámpavason”. Már persze képletesen szólva, mert, tette hozzá Kondor, ő a légynek sem tudna ártani.

Hány perc kell Chrudináknak a zsidózáshoz?

Chrudinák Alajosnak ugyanez a véleménye a rendszerváltásról: „kudarcnak vallom, ami történt”. És hogy miért? Hát persze, hogy műsora a Panoráma megszüntetésére célzott. És hogy ezért kik a hibásak? Amikor Chrudinák mikrofont kapott, két perc sem kellett neki a zsidózáshoz, át is adjuk a szót neki:

Chrudinák aprólékosan végigvitte ezt az elméletét, hogy „mindenről a zsidók tehetnek”, szocializmusról, a rendszerváltás kudarcáról, mindenről. Aczél György például azért utálta a „nemzetet szolgáló” műsorait, mert

cionista kommunista volt, de inkább cionista, mint kommunista, mert előbb volt cionista.

A rendszerváltáskor pedig Chrudinák szerint igenis forradalmat kellett volna csinálni, hogy megelőzzék, hogy Göncz Árpád legyen az elnök és Hankiss Elemér a tévéelnök, hiszen

az SZDSZ-t a zsidó nagytőke és a nemzetközi zsidóság pénzelte.

Minden egyes burkolt és alig burkolt zsidózáson a közönség jóízűen kuncogott, a beszélgetőtársak pedig szemérmesen mosolyogtak. Nagyjából ezen a színvonalon zajlott a kétórás beszélgetés, amelynek figyelemre méltó része volt azért, amikor Chrudinák a Fideszhez való viszonyát elemezte. Nem kíméljük meg önöket ettől sem.

A sajtó jelenlegi állapotára is kitértek röviden. Chrudinák szerint az újságíróknak is tudomásul kell venni, hogy a nemzeti, keresztény szólamokra vevő a nép, és hát bizony

neki hányingere van már akkor, ha csak az Index címeit elolvassa.

Reméljük, nem evett sokat, mielőtt erre a cikkre kattintott volna.

Kondor Katalin pedig kijelentette, hogy „sajtószabadság nem volt, nincs és nem is lesz”. Csak egy esetben lenne, ha milliárdosként létrehozna egy saját rádiót és tévét, és csak ő beszélne benne.

És hogy ez a sajtószabadság milyen is lenne?

Ezen az estén pontosan láthattuk.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?