Albin
0 °C
10 °C

Már ősszel betilthatják a gyerekeknek szervezett ketrecharcversenyeket

2014.11.14. 13:50

Simicskó István sportért felelős államtitkár a kormányszóvivői tájékoztatón bejelentette, hogy a sporttörvény és egy kormányrendelet módosításával betiltanák a gyermekkorúaknak szervezett ketrecharcversenyeket, írja az MTI.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára elmondta: a 14 évesnél fiatalabbak ketrecharcának betiltásával kapcsolatos joganyagot a kormány már megtárgyalta és támogatja, a parlament pedig remélhetően már az őszi ülésszakban el is fogadja. A 14-18 éves sportolók esetében a kormány sportorvosi vizsgálatot, a verseny helyszínén orvos és felügyelő jelenlétét, valamint védőfelszerelések viselését tenné kötelezővé - tette hozzá. Simicskó István jelezte: egyeztettek a szakmai szervezetekkel, és minden résztvevő egyetértett a javaslattal.

Kurucz Éva kormányszóvivő a kormány gyermekvédelemmel kapcsolatos intézkedéseit sorolva elmondta, az a cél, hogy jövő januártól minden, a szakellátásba újonnan bekerülő 12 évesnél fiatalabb gyerek nevelőszülői családokhoz kerüljön. A gyermekotthonban elhelyezetteket pedig fokozatosan, felmenő rendszerben helyezik el nevelőszülőknél.

Év végéig a 3 évesnél fiatalabbak, jövőre a 3 és 6 év közöttiek, 2016-tól pedig a 6 és 12 év közötti gyerekek hagyhatják el az otthonokat. Kitért arra is, hogy ehhez több nevelőszülőre van szükség, a számuk 5700-ra nőtt 2014-ben. A Központi Statisztikai Hivatal adatait idézve a kormányszóvivő azt mondta, 2010 végén 10 535 gyerek élt nevelőcsaládban, és a kormány intézkedéseinek köszönhetően három év alatt további csaknem kétezer került ilyen családhoz.

Kurucz Éva közölte, hogy jövőre több ponton módosul a gyermekek védelméről szóló törvény: kiterjesztik az ingyenes étkeztetést a nevelt gyermekekre, a nappali tagozatos oktatási intézménybe járó és az utógondozott gyerekekre is. Ezekre az intézkedésekre 1,83 milliárd forintot költ a kormány. A kormányszóvivő elmondta: az egy gyermeket nevelő nevelőszülőt egy nap, a kettőt vagy hármat nevelőt kettő, a négy vagy annál többet nevelőt pedig három nap szabadság illeti meg negyedévenként, és a nevelőszülő eldöntheti majd, hogy kiveszi a teljes szabadságát vagy részben megváltja.