Megcsömörlött a politikától, társasjátékot csinált a volt jobbikos

2014.11.14. 07:31
Történelmi társasjátékot csinált és piacra is dobta Lenhardt Balázs, a Jobbik volt országgyűlési képviselője. Lenhardt azt mondja: elege lett a politikából, és mostantól a társasjátékra fordítja minden energiáját, ebből is akar megélni.

„Az elmúlt pár évben teljesen megcsömörlöttem a politikától, amit elsősorban emberi csalódásokra és morális okokra vezetek vissza. Rá kellett ébredjek, hogy mindenek fölött az emberi minőség számít” – nyilatkozta az Indexnek Lenhardt Balázs, aki még 2012 őszén lépett ki a Jobbik parlamenti frakciójából.

Később a nevét hallani lehetett a Magyar Hajnal nevű szélsőjobboldali párt környékén is, de állítja,  ahhoz a szervezethez sincs semmi köze, mára már teljesen felhagyott a politikával. „Aki kicsit komolyabban veszi az elveit, az hamar kikopik a rendszerből, és itt nem csupán magamra és a Jobbikot elhagyó volt képviselőtársaimra gondolok, de például az LMP-ből is kiszálltak olyanok, akik be kellett lássák, hogy nem lehet más a politika. Vagy beállsz a sorba »profi« politikusnak, vagy hamar megérted, hogy kívül tágasabb" – mondta.

Most már civilként, a piacon akar megfelelni. „Én nem az iskolapadból kerültem a gépezetbe, több mint tíz évet dolgoztam előtte, ügyvédjelöltként, államigazgatásban és a bankszektorban is, így nem féltem attól, hogy mi lesz, ha elveszítem a havi biztos jövedelmet. Végre hozzáfoghattam gyermekkori álmom megvalósításának, és egy éppen tíz éve fejleszteni kezdett stratégiai társasjátékot adtam most ki Kard és Korona címmel. Mindig is rajongtam az ilyen játékokért, a Harc Európáért-on, a Bumeráng-szigeten és a Rizikón nőttünk fel" – mesélte. 

KardesKorona-3ddoboz

Lenhardt szerint a cél „egy teljes magyar, történelmi alapokon nyugvó területfoglalós játék volt”, de nem kvízzel, mint a Honfoglaló esetében, hanem valóságos csatákkal. „A dobozon ajánlásként nem véletlenül mondja Kwaysser Valdemár póker-világbajnok, hogy ez a magyar Trónok Harca, a Szellemlovas gamer-szakbolt szerint pedig Kárpát-medencei rizikó, egyedi megoldásokkal, látványos kivitelben" – magyarázta.

A Kard és Koronában a játékosok a XIII-XIV. század fordulóján élő kiskirály bőrébe bújhatnak, mint Csák Máté, Borsa Kopasz vagy Kőszegi Henrik. A harc vérrel és vassal zajlik, amelyben lovasságból, gyalogságból és íjászokból álló seregek csatákat és várostromok vívnak egymás ellen, ezeket kockadobásokkal döntik el. Aki több vármegyét tud elfoglalni, az több adóbevételre képes szert tenni, abból növelve seregének a nagyságát, de a diplomáciának is döntő szerepe van. A végső cél, hogy a két változatban meghatározott 8 vagy 12 év alatt (1301–1308, 1301–1312) valamelyik tartományúr akkora területet tudjon kihasítani az országból, amivel egyedüli várományosa lesz a koronának, ezzel megnyerve a játékot.

A Kard és Korona promóciós filmjét egyébként a Történelmi Animációs Egyesület készítette, ugyanaz a csapat, amelyik a nándorfehérvári diadalt animálta le.  

KEK-terkep-small-20141111

A volt jobbikos hosszú távú terve, hogy új társasjátékokat fejleszt és ad ki. „Az oktatásban is felismerték a táblás játékok kommunikációs és közösségi szerepét, nem véletlen, hogy például a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatására kitalált hejőkeresztúri program, amit Kürti Sándorék képviselnek, egyik központi eleme a társasjátékok által kapható sikerélmény – mondta. – Szeretnék családi, kooperatív és gyermekjátékokat is kitalálni, vagy más ötletét a megvalósulás felé terelgetni. Elmondhatatlanul nagy élmény, hogy valaki a saját vágyát tudja világra segíteni, amivel másoknak is örömet tud okozni."