Nem adják ki az egyetemi kancellárok pályázati anyagait

2014.11.14. 14:56
Hiába kértük a minisztériumtól, hogy adják ki az egyetemek, főiskolák élére kinevezett kancellárok nyertes pályázati anyagait, az felsőoktatási államtitkárság nemet mondott.

Nem adja ki a Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság azokat a nyertes pályázati anyagokat, amelyek alapján a felsőoktatási intézményekhez kinevezték a kancellárokat. A pályázati anyagokat napokkal ezelőtt kértük ki a minisztériumtól, az államtitkárság most válaszolt.  

Bár több mint 300 pályázó volt, nyolc helyre egyelőre nem találtak alkalmas kancellárt. Több nagy egyetem, így az ELTE, a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetemen mellett nincs egyelőre kancellár a Pannon Egyetemen, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, az Eötvös József Főiskolán és a Kecskeméti Főiskolán sem. Itt új pályázatokat írnak ki.

Könnyen lehet, hogy ha már mindegyik intézmény élén lesz kinevezett kancellár, akkor az államtitkárság is kiadja a pályázati anyagokat. Az államtitkárság ugyanis közölte: most azért nem adja ki a pályázatokat, mert „a kancellári megbízásokra irányuló eljárás teljeskörűen még nem zárult le”. 

A kancellárok feladata lesz, hogy az egyetemek, főiskolák pénzügyeit menedzseljék. Már csak ezért is különös, hogy például a Budapesti Gazdasági Főiskola kancellárjának azt a Dietz Ferencet nevezték ki, aki Szentendre vezetőjeként olyannyira meggyengítette a város pénzügyi helyzetét, hogy a Fidesz nem is merte újra a polgármesteri székbe ültetni.