Orbán: Ez egy fecni

2014.11.14. 08:13

Orbán Viktor a Kossuth rádió 180 perc című műsorának vendége volt ma reggel. Itt beszélt a devizahitelesekről, a Déli Áramlatról, a vasárnapi nyitva tartásról, illetve az amerikai kitiltási botrányról és az állami bankvásárlásokról is.

A miniszterelnök szerint az amerikai beutazási tilalmi ügy egyre inkább elveszíti komolyságát,

egyre zavarosabb az egész dolog.

Orbán utalt arra a dokumentumra, amelyet az amerikai nagykövetség egy munkatársa adott át a magyar félnek a beutazási tilalmakkal kapcsolatban; a papír jórészt a külképviselet korrupciós aggodalmaival kapcsolatos korábbi egyeztetéseket sorolja fel. Se aláírás, se fejléc, se pecsét,

ez egy fecni.

− jellemezte Orbán Viktor a dokumentumot, hozzátéve: ha bármelyik magyar nagykövet odaadna egy ilyen papírt egy kormánynak, másnap haza kellene rendelnie. 

A miniszterelnök azt is mondta, hogy ha a beutazási tilalommal sújtott Vida Ildikó adóhatósági elnök be is nyújtaná lemondását, erősen elgondolkozna azon, hogy elfogadja-e, mert arra nem szeretne precedenst teremteni, hogy egy külső állam megvádol egy köztisztviselőt, de nem ad át bizonyítékokat, mégis eléri a leváltását. Orbán később hozzátette: 

Én nem merem vádolni az Egyesült Államokat, hogy nyers gazdasági érdekei miatt rágalmazási hadjáratot indít egy baráti ország ártatlan állampolgárai ellen.

Majd azt mondta: az ő feladata az államigazgatás rászorítása arra, hogy a saját dolgával törődjön; nem lehet, hogy az államigazgatás rágalmazásokkal szembeni védekezésre fecsérelje az energiáját.

Kiderült, a miniszterelnök is szokott vásárolni vasárnaponként, ha a héten elrontott valamit. Itt minden bizonnyal a bevásárlásra gondolt. Orbán szerint egy nagy vita kellős közepén vagyunk a vasárnapi üzleti nyitva tartással kapcsolatban. „Az biztos, hogy az én fejemben nincs olyan terv, hogy befolyásoljuk az emberek viselkedését, az emberek el tudják dönteni, mit csináljanak vasárnap" − mondta a miniszterelnök, aki szerint ez sokkal inkább gazdasági kérdés: az emberek kis boltokban vagy nagy boltokban költik-e el a pénzüket. Szerinte ebben a kérdésben Németország vagy Ausztria lehet a példa.

Orbán szerint nem megalapozottak azok az érvek, hogy egy ilyen törvény miatt emberek százai vagy ezrei veszíthetik el állásukat, hiszen ugyanannyi ember fog vásárolni, ugyanannyi terméket. Így maximum máshol fognak dolgozni azok az emberek.

Szó volt az állami bankvásárlásokról is. Orbán elmondta, a kormány tárgyal külföldi kézben lévő bank, bankok megvásárlásáról, azzal párhuzamosan, hogy nemrégen vásárolták vissza az MKB Bankot. Szerinte akár túl is teljesíthetik azt a kormányzati vállalást, amely szerint a magyar pénzügyi rendszerben a pénzintézetek több mint 50 százaléka magyar kézben lesz.

Könnyen lehet, hogy a 60 százalékot is elérjük, vagy fölé megyünk

− mondta. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy bár „meg kell vásárolni néhány bankot”, utána ezeket elérhetővé kell tenni magyar tulajdonosoknak. Arra a felvetésre, hogy a sajtóban a Budapest Bank neve forog, Orbán Viktor úgy reagált: semmilyen üzleti kérdést nem tud megerősíteni.

Szóba került a Déli Áramlat kérdése is. Orbán szerint erre úgy kellene tekinteni, mint a Németország által létrehozott Északi Áramlat kistestvérére: ahogy az Németország nyers gazdasági érdekei miatt valósult meg, úgy ez többek között Magyarország nyers gazdasági érdekei miatt épülne meg. A miniszterelnök szerint fontos leszögezni, hogy a gázvezeték létrehozását Ausztria is támogatja, „mielőtt gyanús balkáni, félbalkáni államok összeesküvésének tűnne fel".