Szentendre most már tényleg odacsapna a Vizes Nyolcasért

2014.11.14. 21:54

Jogi lépéseket kezdeményez Szentendre a QualiTeam Consult Kft.-vel szemben 586 millió forintos követelés behajtására, tájékoztatta Verseghi-Nagy Miklós (Fidesz-KDNP) polgármester pénteken.

Az uszodaépítés botrányos történetéről korábban már mi is írtunk, illetve arról, hogy hiába okoztak vele jelentős kárt a városnak, a jogi eljárást évekig nem indította meg a város a céggel szemben, sőt, az ügyben érintett Simon Pétert városi pozícióba is emelték. 

Most a városvezető elmondta: indítványára a képviselő-testület előző nap döntött arról, hogy új jogi eljárás indításával próbálja behajtani követelését a Vizes Nyolcas Uszodát és Szabadidőközpontot (V-8) résztulajdonosként építettető, majd egy ideig üzemeltető QualiTeam Consult Kft.-től. A lépéssel esély nyílik a régóta húzódó problémás ügy rendezésére - emelte ki Verseghi-Nagy Miklós, hozzátéve, hogy a városnak akkor is kötelessége megtenni a jogi lépéseket, ha kétséges a követelés behajtásának sikeressége.

A városvezetés még 2005-ben döntött egy uszoda felépítéséről, a szerződést 2006-ban kötötte meg a Raiffeisen Bankkal, valamint egy magánbefektetővel, a QualiTeam Kft.-vel, amelynek 30 százalékos részesedése volt az uszodát építő Aquapalace Kft.-ben. A V-8 2009 tavaszán nyitotta meg kapuit, ekkortól indult az Aquapalace lízingdíj-fizetési kötelezettsége, de a cégnek fedeznie kellett az üzemeltetés veszteségeit is.

Miután a QualiTeam Kft. tulajdonosként nem tett eleget készfizető kezességi kötelezettségének, a város döntési helyzetbe kényszerült - magyarázta a polgármester -, vagy bezárja a létesítményt, vagy teljes egészében önkormányzati tulajdonba veszi azt. Az akkori városvezetés az utóbbi mellett döntött, a keletkezett veszteségek - a kamatokkal együtt azóta összesen 586 millió forintra emelkedett követelés - behajtására azonban máig nem került sor. A QualiTeamben Simon mellett tulajdonos Dárdai Pál is.