János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kedves képviselő, mennyi pénzt szeretne?

2014.11.15. 08:56
Sok helyen nem szerénykedtek az október 12-én megválasztott képviselők, amikor eljött az ideje, hogy saját fizetésükről döntsenek. A törvény már nem állít többé felső korlátot, így óriásiak lettek az egyéni különbségek. Nem volt akadálya a közel 80 százalékos fizetésemelésnek és például annak sem, hogy Magyarország legkisebb falvában sokkal jobban keressenek a képviselők, mint az akár több százszor nagyobb községekben. Találtunk azért visszafogott politikusokat is. Egyes helyeken csak pár ezresért vagy teljesen ingyen dolgoznak a képviselők.

Izgalmas feladattal kezdhették önkormányzati képviselői munkájukat az október 12-én megválasztottak: az egyik első dolguk az volt, hogy saját tiszteletdíjukról határozzanak. A helyi önkormányzatokról szóló törvény óriási mozgástérrel ajándékozta meg őket: éppen a választások napján lépett hatályba a tiszteletdíjügy új szabályozása.

Korábban a törvény kijelölt egy plafont, a település típusa és nagysága szerint megmondta, legfeljebb mennyi lehet a tiszteletdíj. A budapesti kerületekben például 96 600, a tízezresnél nagyobb városokban 85 000, az ezer fősnél kisebb falvakban 38 700 forint volt a limit.

168782961
Fotó: Bloomberg

Az új törvényben összegszerű plafon helyett már csak egy homályos és nem túl szigorú korlát van, ez: a tiszteletdíj megállapítása

nem veszélyeztetheti az önkormányzat kötelező feladatai ellátását.

Kíváncsiak voltunk, szabad kezet kapva hol mennyire lendült meg a fantázia. Nagyon sok helyen (sokszor rögtön az alakuló ülésen) meghozták már a rendeletet a tiszteletdíjról, és a helyi rendeletek közül rengeteg nyilvánosan elérhetővé vált mostanra. Több mint háromszáz falu, község, város vagy fővárosi kerület tiszteletdíj-rendeletét néztük át. Bár a képviselő-testületek többsége nem rugaszkodott el a helyben megszokott, a régi plafon alá beférő összegektől, azért bőven voltak, akik éltek a páratlan lehetőséggel.

Duplázás és ingyenebéd

Igazán nagyvonalú volt saját magával a berentei testület.  Itt az egyszerű képviselő havi bruttó 100 ezer forintot keres. Aki bizottsági tag is, annak a tiszteletdíja 170 ezerre ugrik, a bizottsági elnöknek pedig már 200 ezer forint jár. Az 1200 fős, Borsod- Abaúj-Zemplén megyei faluban 6 embert választottak képviselővé októberben. A 6 ember 3 bizottságot alakított. Így aztán most hárman bizottsági elnökök, ketten tagok, és mindössze egy van közöttük, aki csak egyszerű képviselő.

A Berente-méretű településeken a régi rendszerben az alapdíj maximum 50 200 forint volt, és a bizottsági elnökök sem kaphattak 95 300 forintnál többet. Most hárman 200 ezret, ketten 170 ezret keresnek, az utolsó ember pedig 100 ezret. Berentén egyébként a saját maguknak megítélt természetbeni juttatásokkal sem voltak szégyenlősek. Elrendelték, hogy minden képviselő térítésmentesen veheti igénybe a Szent Borbála Idősek Otthona által nyújtott ebéd- és ebédkiszállítási szolgáltatásokat, illetve havi 10 ezer forint értékben előfizettethet lapokra.

A nagyjából 1800 fős, szintén borsodi Sály méret szerint egy kategóriába esik Berentével, itt is 50200 forint alatt kellett maradnia a tiszteletdíjnak a régi rendszerben. Most Sályon 90 ezer forintot kapnak a képviselők, ami 79,3 százalékos pluszt jelent.

Kicsi a falu, de nem a fizetés

Az 1000 fő alatti kicsi falvak között sok olyat láttunk, ahol még a régi törvény plafonját, a 38 700 sem érik el a képviselői tiszteletdíjak. A 15-20 ezer forint átlagosnak mondható.

Ebből a mezőnyből ugrik ki az ország legkisebb településeként számon tartott Iborfia, ahol az októberi szavazáskor 14 választópolgár szerepelt a névjegyzékben. Ketten lettek képviselők, ők havi 40 ezret szavaztak meg maguknak.

A 115 fős zalai Ormándlakon 50 ezer forint lett a képviselői fizetés, a Tolnai megyei, 418 fős Bátaapátiban 60 ezer. Ez utóbbi például 55 százalékos emelkedést jelent a régi plafonhoz képest. A szintén 500 fő alatti kis balatoni faluban, Ábrahámhegyen beérték 37 ezer forinttal, viszont megszavazták maguknak, hogy ingyen vehetik igénybe az önkormányzati strandot.

A Heves megyei, 5600 fős Lőrinci eggyel nagyobb településkategóriába tartozik. Itt a korábbi törvény 69600 forintban húzta meg a határt. Most Lőrinciben 77 százalékkal több, 123 294 forint a képviselői alapdíj. Ennyit a régi törvény a megyei jogú városokban vagy a fővárosi önkormányzatban sem engedett.

Ahol azt is megnézték, mire van fedezet

A plafont sem súroló tiszteletdíjjal működő települések egyike az alföldi, 4000 fős Földes. Itt az ülésen a polgármester józanul megmondta:  az önkormányzat 2014. évi költségvetési rendelete a régi összegű tiszteletdíjakra tartalmaz fedezetet. A földesi képviselők egyhangúlag szavazták meg a nem túl magas fizetést.

A Tolna megyei 600 fős Fácánkertben, ahol szintén a régi határ alatt maradt a tiszteletdíj, a jegyző hatásvizsgálatot is mellékelt az előterjesztéshez. Itt szép indoklását adta a mértékletességnek, amikor a társadalmi hatásokhoz ért: 

A helyhatóságba vetett közbizalmat befolyásolhatja egy nem kellően átgondolt szabályozás.

Találtunk néhány olyan települést is, ahol tényleg csak jelképes összegért, vagy akár ingyen dolgoznak a képviselők. A somogyi Alsóbogáton például 6000 forint, a hevesi Bodonyban 3500 forint a képviselői tiszteletdíj. Ezt ott évente egy összegben, karácsony előtt fizetik ki.

Ahol ingyen dolgoznak

Nem kapnak tiszteletdíjat egyáltalán az alföldi, 3000 fős Levelek képviselői, sem a 24 ezres, észak-baranyai Komló testületi tagjai. Leveleken a természetbeni juttatásokkal sem estek túlzásba: a képviselőknek itt annyit jut, hogy használhatnak önkormányzati tulajdonú laptopot, és az önkormányzat rendezvényein ingyenesen vehetnek részt.

A megyei jogú városokban régen 100 500 forint lehetett legfeljebb a képviselők tiszteletdíja. Hódmezővásárhely például megmaradt ezen a kereten belül, itt 100 ezer forintnál álltak meg. Miskolcon már nem túl sokkal, de efölé mentek. Itt a sima képviselő 110 ezer forintot kap, és elég jól lehet keresni a bizottsági munkával. Miskolcon az átlagnál jobban árnyalták a fokozatokat. Aki egy bizottság tagja, 165 ezret kap, aki kettőé, az 180 ezret, a bizottsági elnöknek 220 ezer jár, a bizottsági alelnöknek pedig 180 ezer. A bizottsági elnöki fizetés Miskolcon így most 29 ezer forinttal magasabb annál, mint amit a régi szabályozás engedett volna (191 ezer volt a limit), az alelnökségért pedig régen nem is járt egyáltalán pluszpénz.

Sok a fárasztó ülés

Szegeden azok a képviselők járnak jól, akik aktívak a bizottságokban. A sima alapdíj csak 85 ezer forint, viszont egy bizottsági tagsággal már 141 ezer forint jár, kettőért 169 ezer, a bizottsági elnökök pedig 225 ezret visznek haza.

Székesfehérvár messze maga mögött hagyja Miskolcot is, Szegedet is. Itt a képviselői alapdíj havi 150 ezer forint, a bizottsági tagok tiszteletdíja 250 ezer, a bizottsági elnököké 300 ezer.

A szegedi közgyűlés alakuló ülésén a városházán 2014. október 27-én.
A szegedi közgyűlés alakuló ülésén a városházán 2014. október 27-én.
Fotó: Rosta Tibor / MTI

A 15 ezres Sátoraljaújhelyen kiszámolták azt is, a megemelt fizetések mennyi pluszterhet rónak a városra. Szamosvölgyi Péter, a polgármester készítette el azt az előterjesztést, amely az alapdíjat 10 ezer forinttal, a bizottsági elnökök és tagok díjat 5-5 ezer forinttal emelte volna. Ő írta le azt is, hogy mindez havi 17 százalékos kiadásemelkedést jelent.

Látszólag magas az emelkedés, azonban négy éven át nem nyúltunk hozzá a tiszteletdíjakhoz

- nyugtatott meg mindenkit, majd a sok munkát emlegette fel.

"2011-ben 26 ülés volt, 2012-ben 22, 2013-ban 26, 2014-ben szeptember végéig 14 testületi ülés megtartására került sor. A bizottságok üléseinek száma is ezzel arányos, hiszen a testületi üléseket mindig megelőzik a szakbizottságok ülései a javaslattételek céljából. Ha figyelembe vesszük a hét bizottsági üléseit és azokra történő felkészülési időt, úgy gondolom, hogy az összességében 17 százalékos havi kiadásemelkedés - reális" - írta az előterjesztésben a polgármester. A végleges rendelet végül kicsit visszavett, a bizottsági tagságért pluszban 25 ezer helyett csak 20 ezer forint jár.

Rég volt már emelés, itt volt az ideje

A budapesti kerületekben is nagy a szórás. Több kerületben eleve magasabb volt a képviselői fizetés a régi törvényi plafonnál. Ez úgy fordulhatott elő, hogy a törvény nem fix összeget tartalmazott, hanem az illetményalap szorzataként határozta meg a tiszteletdíj maximumát. Egyes helyeken nem az általános köztisztviselői illetményalappal számoltak, hanem a helyivel, ami magasabb volt.

Az V. kerületben például 38 650 helyett 46 500 forintos illetményalappal számolták eddig is a fizetéseket. Így a képviselők nagyjából 20 százalékkal eddig is jobban kerestek, mint máshol. Emelés itt most nem volt. A Belvárosban a sima képviselők 117 ezer forintot, a bizottsági tagok 169 ezer forintot, az elnökök 221 ezret kapnak.

Budafok-Tétényben 38 650 helyett 41 ezer forint volt az illetményalap, így jött ki a sima képviselőknek havi 102 500, a bizottsági tagoknak 148 625, a bizottsági elnököknek 194 750 forintos tiszteletdíj. Itt most nem éltek az emelés lehetőségével, hagyták a pénzeket a régiben. Nem nyúltak a tiszteletdíjakhoz a XV. kerületben sem.

Emeltek viszont például a XII. kerületben. "A rendelettervezet a tiszteletdíjak jelenlegi összegének 22,5 százalékkal történő emelésére tesz javaslatot. Megjegyzem, hogy a képviselők tiszteletdíjának mértéke 2006 novembere óta nem változott" - írta az előterjesztésében Pokorni Zoltán, Hegyvidék polgármestere. Így itt most a képviselők alapdíja 122 500 forint. A bizottsági tagok 177 700 forintot kapnak, az elnökök  232 750-et.

Messzire elhúzott Soroksár

A II. kerületben a régi törvény plafonhoz képest 40 százalékos az emelés. A II. kerületi képviselői alapdíj 135 275 forint, a bizottsági tagok tiszteletdíja 196 149 forint, az elnököké pedig 243 495.

Józsefváros sajátos módszert választott a tiszteletdíj-rendelete megalkotására. Itt nem konkrét összegeket írtak a rendeletbe, hanem úgy fogalmaztak: "az önkormányzati képviselő havi tiszteletdíja a bruttó átlagkereset 50 százalékának megfelelő összeg". Ez kétségkívül jól hangzik, de az összeg egyébként egyáltalán nem alacsonyabb, mint az átlag, sőt. A bruttó átlagkereset tavaly 230 714 forint volt, aminek a fele 115 357 forint. A józsefvárosi bizottsági tagok már megkapják a teljes 230 714 forintot, az elnöki tiszteletdíj pedig 276 857 forintra jön ki. Bizottsági elnöknek tehát Józsefvárosban jobb lenni, mint például a II. kerületben.

Egyelőre az összes kerület tiszteletdíj-rendeletét nem láttuk, de a látottak közül a legbátrabbak Soroksáron voltak. Itt a képviselői alapdíj 173 925. Aki tagja egy bizottságnak, az már 252 191 forintot kap, a bizottsági elnökök pedig a 300 ezres álomhatárt bőven átlépve 330 458 forintért dolgoznak.

Nem találta saját települését a cikkben? Nézzen utána a tiszteletdíj-rendeletnek városa, községe honlapján, és ha érdekességet talál, írja meg nekünk!

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!