Botrány lett az Orbán-Seehofer interjúból

2014.11.16. 12:02

Ma reggel a hvg.hu arról számolt be, hogy a kilencedikén, a Die Welt konzervatív napilap online kiadásában megjelent Orbán Viktor - Horst Seehofer páros interjú körül kisebbfajta botrány alakult ki, mivel az eredeti megegyezés szerint az interjú nyomtatásban is megjelent volna, de ez elmaradt. Még a volt bajor kormányfő, Edmund Stoibert is felhívta Mathias Döpfnert, a Die Weltet kiadó Axel Springer vezetőjét, hogy elmondja, Orbánék kiakadtak. Egy bajor lap most azt írja, az interjút egy külön stáb készítette, ami nem tetszett a magazin szerkesztőinek, így az nem jelent meg a nyomtatott lapban.Megengedhetetlen nyomásgyakorlás történt, de nem a magyar és a bajor interjúalanyok, hanem a német újság részéről, amely utólag teljesíthetetlen és etikátlan feltételekhez kötötte a megjelentetést.

− ez már a magyar Miniszterelnöki Sajtóiroda közleményében áll.

Az említett interjú, amit a Die Welt német lap készített, november 9-én jelent meg, az ezt bemutató cikkünket itt tudja elolvasni.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda közlemény szerint maga az interjú Münchenben rendben lezajlott: „a beszélgetés - a szerkesztőség által leírt, átküldött - szövegét mindkét fél áttekintette és jóváhagyta", másnap viszont a Die Welt szerkesztősége Havasiék állítása szerint a nagykövetségen keresztül szóban felszólította Orbánt, hogy „még három kérdésre külön, írásban, sürgősen válaszoljon, mert ha nem, akkor egyáltalán nem jelentetik meg a párhuzamos interjút".

A közlemény szerint a szerkesztőség problémája az volt, hogy a miniszterelnök

túl jól szerepelt.

− ez az állítás a sajtóiroda közleménye szerint szó szerint elhangzott.

Az utólag elküldött kérdések pedig a következők voltak:

  • Miért üt meg Ön és a pártja antieurópai hangokat? Az Ön parlamenti elnöke az EU-ból való kilépéssel fenyegetőzik és az 1989 előtti Moszkvával hasonlítja össze Brüsszelt?
  • Ön 25 évvel ezelőtt szabadságharcos volt. Miért törekszik ma egy tekintélyelvű/autoritérdemokráciára, amelyben nehéz dolguk van a kritikusoknak ésaz eltérő véleményeknek?
  • Miért bocsátották el Magyarországon kellemetlen újságírók százait és hoztak létre egy hatalmas médiafelügyeletet?

Havasiék szerint a kérdések valójában csak kérdéseknek álcázott hamis vádaskodások voltak, amiket nem lett volna nehéz cáfolni, de a miniszterelnökségen inkább úgy döntöttek, hogy ez a fajta nyomásgyakorlás sem diplomáciailag, sem sajtóetikailag nem elfogadható. Ráadásul az interjú utólagos megváltoztatásához a bajor kormányfő nem járult hozzá, írják.

„Kizárólag emiatt a megalázó, szakmaiatlan, etikátlan szerkesztőségi magatartás miatt történtek egyeztetések november 7-én és 8-án a bajor partnerekkel és az érintett sajtószervezetekkel, melynek eredményeként legalább online felületen megjelenhetett a közös magyar-bajor miniszterelnöki interjú" − áll a közleményben.