Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Szijjártó: A netadóról nem lehetett tárgyszerű vitát folytatni

HUS 8758
2014.11.16. 21:10 Módosítva: 2014-11-16 21:17:53

Folytatódik a magyar kormány látványos sajtóoffenzívája, amiben csak kis fennakadást jelenthetett Orbán Viktornak a Die Weltben nyomtatásban nem közölt interjúja. A Die Welt most Szijjártó Péterrel közöl interjút. A konzervatív német lap úgy mutatja be Szijjártót, mint aki külügyminiszterként sem tesz mást mint az elmúlt hat évben: szóvivőként a magyar kormány tetteit magyarázza.

Az interjúban az orosz-ügyben alaposan felpuhult Szijjártó Pétert ismerhetjük meg. A magyar kormány korábban harcosan bírálta az EU Oroszország ellenes szankcióit. Szijjártó már a pár nappal ezelőtt a Financial Times-nak adott interjúban is alapos fordulatot mutatott be ebben a kérdésben.

A Die Weltnek most azt mondta: téves feltételezés, hogy Magyarország túlzottan elkötelezett lenne Oroszország mellett. Jogtalannak tartjuk és elítéljük egy másik ország területének annektálását, ebben az ügyben az EU-nak egységesen kell fellépnie, és Magyarország igazodik ehhez, mondta. Szijjártó ugyan utal arra, hogy az Oroszország elleni szankciók ügyében megoszlanak a vélemények, de erről is azt mondja: Magyarország nem kezdeményezi sem a szankciók erősítését, sem azok feloldását, ebben a kérdésben is követi az EU álláspontját.

A magyar kormány demokráciaellenessége miatti bírálatokról Szijjártó azt mondta: a sajtó igazságtalanul kezeli Magyarországot. Konkrét kritikák ellen lehet védekezni, de különböző előítéletek ellen nehéz.

Arról viszont nem is vagyok hajlandó vitát folytatni, hogy Magyarország megtagadta a demokráciát, ilyet kijelenteni ugyanis teljesen elfogadhatatlan.

Szijjártó kiemelte: nincs még egy olyan ország az EU-ban, amelynek a törvényhozása ilyen erős kontroll alatt lenne. A vitás kérdéseket mindig sikerült rendezni Brüsszellel, és ezután is erre törekednek, de saját álláspontjuk védelme érdekében készek az újabb vitákra. A riporter kérdésére, hogy ezek szerint lesznek-e újabb vitára okot adó lépések, Szijjártó azt mondta: ilyen viták a jövőben is lehetnek, mert a magyar reformok elkerülhetetlenül kiválthatják bizonyos csoportok ellenkezését.

A netadóról a külügyminiszter ezt mondta:

Nem internetadóról volt szó, hanem a telekommunikációs adó kiterjesztéséről. A polgárok azonban internetadónak nevezték el. (...) A tüntetések idején vált világossá számunkra, hogy ebben az ügyben már nem lehet tárgyszerű vitát folytatni. 

Az illiberális államról szóló orbáni okfejtésről Szijjártó azt mondta: az eredeti magyar szövegben a kormányfő nem kérdőjelezi meg sem a demokráciát, sem a polgári alap- és szabadságjogokat. Orbán csupán arra bíztatott, hogy kérdezzünk rá bizonyos alapelvekre, melyek mögött elsáncoljuk magunkat. Az például elősegítheti egy ország újraiparosítását, ha az állam tulajdonosként és irányítóként jelenik meg vállalkozásokban - mondta. Azt is gondoljuk, hogy az államnak aktív szerepet kell játszania a munkahelyteremtésben ott, ahol a piac erre nem képes.

Arra a kérdésre, hogy a kormányfőt akkor is félreértették, amikor azt mondta, hogy a Nyugat vegyen példát Oroszországról és Kínáról, a miniszter kifejtette: Orbán Viktor azt mondta, érdemes tanulmányozni, hogy miért annyira sikeres gazdaságilag Törökország, Oroszország és Kína, és nem arról beszélt, hogy ezeket a modelleket követnünk kellene.

Az interjúból még kiderül, hogy Magyarország "keresztény európai ország, ennek megfelelő kulturális és történelmi értékekkel", és

Orbán Viktor meggyőződéses Európa-párti, és elemi érdekünk, hogy jó viszonyban legyünk Európával és az Egyesült Államokkal.