Edit
9 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

A középiskolák több mint felébe nem kell felvételizni

2014.11.17. 11:03 Módosítva: 2014.11.17. 11:04

Idén a gimnáziumok és szakközépiskolák több mint fele nem tart felvételi vizsgát. 487 középiskola írta elő a hozzájuk jelentkező tanulóknak a központi írásbeli vizsgát, közölte az Oktatási Hivatal (OH). 

A középfokú iskolák mostanra készítették el felvételi tájékoztatójukat. Ebben meghatározták, milyen osztályokat indítanak a 2015/2016-os tanévben. Megjelölték azt is, hogy milyen felvételi eljárással veszik majd fel a hozzájuk jelentkező tanulókat.

Az iskolák több mint fele az általános iskolai tanulmányi eredmények alapján rangsorolja és veszi fel a diákokat. 487 középiskola írta elő, hogy a hozzájuk jelentkező tanulók előzetesen vegyenek részt a központi írásbeliken. Az Oktatási Hivatal honlapján meg lehet nézni a központi írásbeliket szervező intézmények listáját. 

A honlapról letölthetők az írásbeli vizsgákra való jelentkezési lapok is. Jelentkezni december 9-ig lehet.  A kérelmet abba a középiskolába kell beadni, amelyben a jelentkező a vizsgát meg akarja írni.

A 6 és a 8 évfolyamos gimnáziumok, valamint a 9. évfolyamra történő beiskolázás írásbeli vizsgáit a magyar nyelvi és a matematikai kompetenciákat mérő, központilag kiadott, egységes követelményeket tartalmazó feladatlapok alapján, országosan egységes eljárásrend szerint kell megszervezni. A központi írásbeli vizsgához külön-külön feladatlapok készülnek azoknak, akik 8 évfolyamos gimnáziumba, 6 évfolyamos gimnáziumba, illetve valamely középiskola 9. évfolyamára jelentkeznek.

A feladatlapokat a vizsgált kompetenciák és az iskolai évfolyamok szerint külön-külön megszervezett bizottságok készítik el.

A gyakorló pedagógusokból álló bizottságok a Nemzeti alaptanterv alapján állítják össze a feladatsorokat. Nem részesítik előnyben egyik jelenleg forgalomban lévő tankönyvcsalád anyagát sem. Azzal is számolnak, hogy az egyes iskolákban a tananyag feldolgozása nem egyforma ütemű, ezért a feladatlapok elsősorban az adott évfolyamot megelőző évfolyamok tematikus anyagára építenek - olvasható a közleményben.

Az írásbeli felvételi vizsga elsődleges célja az eredményes középiskolai tanuláshoz szükséges alapvető készségek és képességek, kompetenciák felmérése, ezért egyik feladatlap sem hagyományos tantárgyi teszt.

A feladatlapok összeállításának szempontjai, a feladattípusok belső arányai a korábbi évekhez képest alapvetően nem változnak, így az OH honlapján megtalálható korábbi feladatsorok továbbra is segítik a felkészülést.

A felvételi vizsgán részt vevő diákoknak mind a magyar nyelvi, mind a matematika írásbeli vizsgákon 45 perc alatt tíz feladatból álló feladatsort kell megoldaniuk, ezzel tárgyanként 50-50 pontot szerezhetnek.

A 6 és a 8 évfolyamos gimnáziumokba, valamint a 9. évfolyamra és az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkezőknek 2015. január 17-én 10 órától, a pótló írásbeli vizsgát a 6 és a 8 évfolyamos gimnáziumokba, továbbá a 9. évfolyamra és az Arany János Tehetséggondozó Programjába jelentkezőknek 2015. január 22-én 14 órától tartják.