Itt dolgoznak önzetlen képviselők

2014.11.17. 11:16 Módosítva: 2014.11.17. 20:08

Szombaton írtuk meg, hogy sok helyen nem szerénykedtek az október 12-én megválasztott képviselők, amikor eljött az ideje, hogy saját fizetésükről döntsenek. A cikkhez több mint háromszáz település képviselői tiszteletdíjról szóló rendeletét néztük át. Mindössze két olyan településbe szaladtunk bele, ahol az a döntés született, hogy nem kapnak tiszteletdíjat a képviselők. Az egyik az alföldi, 3000 fős Levelek, a másik a 24 ezres, észak-baranyai Komló volt.

A cikk megjelenése után olvasóink is felhívták a figyelmet még néhány ilyen településre. A vonatkozó önkormányzati rendeletek, határozatok, jegyzőkönyvek többségében egyelőre nem elérhetők, de olvasóink információi alapján ingyen dolgoznak a képviselők:

  • a Baranya megyei, nagyjából 1500 fős Mecseknádasdon,
  • a Pest megyei, 5300 fős Tápiószentmártonban, ahol olvasónk szerint 1990 óta hagyomány, hogy sem a képviselők, sem az alpolgármester nem kap tiszteletdíjat,
  • a Bács-Kiskun megyei, 2100 fős Kunfehértón, és így volt már az előző ciklusban is
  • a Fejér megyei, 900 fős Vértesbogláron, és amióta önkormányzatok léteznek, itt így van ez
  • a Nógrád megyei, 2800 fős Diósjenő településen (az öt képviselőből négy).

A diósjenői testület komplett alakuló ülését feltették a Youtube-ra. 1 óra 3 perctől érdemes nézni, itt kezdődik az a rész, amikor Székely József alpolgármester közcélokra ajánlja fel havi 165 600 forintos tiszeletdíját, majd a képviselőknek ugyan megszavazzák a havi 38 650 forintos tiszteletdíjat, de aztán havi 165 ezer forintból (plusz közterhek) elkülönített pénzalapot hoznak létre, szintén közcélokra.

Frissítés: Újabb olvasói leveleket kaptunk, azok alapján a következő településeken sem kapnak pénzt munkájukért a képviselők: