A csodazongora olyan tiszta projekt, mint a zongora hangja

2014.11.18. 15:34

Az Index hétfőn számolt be arról, hogy néhány hete nagy titoktartással övezve, éjszaka mutatták be Orbán Viktornak és a kormány több tagjának az állami támogatással készülő „csodazongorát”.

csoda

A projektet körüllengő, érthetetlen titkolózást a cikk megjelenése után egy MTI-interjúban törte a hangszert kivitelezésére létrehozott cég vezetője, valamint a tervező, Bogányi Gergely.

A Kossuth-díjas zongoraművész nem fukarkodott a nagy szavakkal saját terveivel kapcsolatban. Azt mondta, hogy a várakozásokat is felülmúló, egyedülálló formatervezésű, az eddigieknél gazdagabb hangképű, illetve hangzású „csodazongorát” januárban mutatják be a nagyközönségnek.

„Amióta csak koncertezem, azaz több mint húsz éve a zongora megújításán, tökéletesítésén töröm a fejem, ez egyfajta inspiráció, belső kényszer számomra. Úgy érzem, Liszt Ferenc vagy Beethoven sokkal gazdagabb hangzást képzeltek el, mint amelyre az akkori vagy akár a mai zongorák képesek. Ezért körülbelül tíz évvel ezelőtt, saját költségemen, a saját hangszereimen elkezdtem a mai zongora megújításával kísérletezni. A fejlesztés néhány éve olyan fázisba ért, hogy szükségessé vált egy cég megalapítása és külső források bevonása” – magyarázta Bogányi Gergely, utalva a 2012-ben létrehozott Zengafons Kft.-re.

Komoróczki István, a vállalat ügyvezető igazgatója elmondta, hogy 2013-ban a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.-vel közösen alakított konzorciummal 127 millió forint támogatást nyertek el az Új Széchenyi Terv keretében, ebből a pénzből indulhatott az új hangszer prototípusának fejlesztése. A fejlesztés 75 millió forintot meghaladó önrészének biztosításához a Magyar Nemzeti Banktól további 60 millió forint támogatásban részesültek a bank társadalmi felelősségvállalási programjának keretében.

Bogányi Gergely szerint az uniós és egyéb támogatás a laikusok számára soknak tűnhet, de gondoljunk arra, hogy egy hasonló árkategóriájú és minőségű autó kifejlesztésére mennyi pénzre lenne szükség. Márpedig egy zongora sokkal érzékenyebb „műszer” egy gépkocsinál – mondta a művész.

Komoróczki István hangsúlyozta: a Zengafons Kft. magyar tulajdonban lévő cég, a zongora fejlesztését magyar szakemberek végezték, és a hazai és nemzetközi piacra szánt prémiumkategóriás hangversenyzongorák gyártását is Magyarországon, a tervek szerint Nógrád megyében végeznék. (A cég szintén egy Nógrád megyei községbe, Szendehelyre van bejegyezve.) Elmondása szerint a prototípus elkészült, a gyártás 2015 folyamán indulhat be. Egy-egy hangszer több tízmillió forintba kerülne.

Az Indexen és a 444.hu-n a napokban megjelent cikkekre reagálva Bogányi Gergely úgy fogalmazott:

A projekt olyan kristálytiszta, mint a zongora hangja.

Mint mondta, a prototípusnak valóban volt a Zeneakadémián egy zárt körű bemutatója számára fontos emberek, döntéshozók, politikusok részvételével, ami teljesen természetes egy ilyen jellegű és léptékű fejlesztés esetében.