Jenő
-3 °C
6 °C

Fidesz-közeli civil szervezetekhez kerülnek a NEA milliói

DSC 2212
2014.11.18. 09:34

Az Abcúg megszerezte a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) 2013-as és 2014-es pályázatainak teljes listáját, és ez alapján azt írja, hogy szinte kivétel nélkül olyan civil szervezetek kapták a legtöbb állami támogatást, amelyek valamilyen módon kötődnek a kormánypártokhoz.

Mint írják, a NEA 2012-ben lépett a Nemzeti Civil Alap helyébe, és már megalakulásakor megkérdőjeleződött az elfogulatlansága, mivel a CÖF-alapító és Békemenet-szervező Csizmadia László lett az elnöke.

A Fidealitas-alelnök anyukája és testvére is jól járt

Az Abcúg az elmúlt két év nyertes pályázói közül elsősorban azokra figyelt, akik legalább egyszer kaptak 2 millió forint feletti támogatást. Ezek közül kiemelkednek a kiskőrösi Gmoser családhoz kötődő civil szervezetek.

Gmoser András, egykori helyi Fidelitas-alelnök idén fideszes színekben jutott be a helyi képviselő-tesületbe. A Kiskőrös Kultúrájáért Egyesület – melyben elnöki posztot tölt be Gmoser – tavaly 3,5 millió, idén 5,3 millió forintot nyert. Szintén Gmoser vezeti a Főnix Kulturális és Ifjúsági Egyesületet, ami tavaly 6,7, idén 3,6 millió forintot kapott.

Gmoser édesanyja, Gmoser Györgyné az elnöke annak a Kiskőrösi Szlovákok Szervezetének, ami tavaly 2 millió, idén pedig majdnem 5 millió forintos támogatást kapott. De a Gmoser András testvére vezette Lovaglással az Egészségért Kiskőrösi Lovas Egyesület is nyert idén több mint 4 millió forintot.

Idén a NEA Közösségi környezet kollégiumának legnagyobb működési támogatását, 2,9 millió forintot az a kiskundorozsmai Sztriha Kálmán Közhasznú Alapítvány kapta, amelynek kuratóriumi elnöke Szepesiné Hidvégi Julianna, a Csongrád megyei kormányhivatal főosztályvezetője, kuratóriumi tagja pedig a KDNP szegedi alelnöke, Tímár Lajos. A kuratóriumban korábban tag volt Mihálffy Lajos is, aki az idei önkormányzati választásokon a Fidesz-KDNP-L.É.T. kompenzációs listás jelöltje volt.

Fideszes képviselők alapítványai a favoritok

Tavaly 3 millió, idén 3,5 millió forintot nyert a Bethlen Gábor Alapítvány, amelynek kuratóriumi elnöke Lezsák Sándor parlamenti alelnök. De hasonló összegeket nyert a Kecskemét Város-Bozsó Alapítvány is, amelynek kuratóriumi tagja Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár. A Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila által vezetett Magyar Teátrumi Társaság Egyesület tavaly és és idén is nyert 2-2 millió forintot.

Seszták Oszkár korábbi fideszes országgyűlési képviselő a vezetője annak a Hierotheosz Egyesületnek, ami tavaly 5,5, idén pedig több mint 2 millió forintot nyert. De Máriapócs fideszes polgármestere, Papp Bertalan Máriapócs Alapítványa is kapott idén 3,5 milliós támogatást.

Fideszes országgyűlési képviselő vezeti a Szilvaország Egyesületet, Tilki Attila szervezete tavaly majdnem 4 milliót, idén pedig csaknem 3 millió forintot nyert. De a Dukai Miklós volt szentendrei fideszes önkormányzati képviselő vezette Egészségesebb Ifjúságért egyesület is kapott 3-3 millió forintot két év alatt.

Az Abcúg egyetlen olyan nagyobb szervezetet talált, ami olykor kormánykritikus hangot ütött meg, mégis kapott 2 millió forintos működési támogatást. A Másság Alapítvány pályázata ugyanakkor idén már várólistára került.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?