Habony Árpád ukrán barátnőjének családjánál vizsgálódott a NAV áfacsalás miatt

2014.11.19. 18:14

A Hvg.hu értesülése szerint a képen, amit kollégánk, Földes András október 19-én késő este készített Habony Árpádról, amint a Liszt Ferenc Repülőtéren várakozik, Orbán Viktor tanácsadója egy ukrán üzletemberre, Eduard Usikovra és családjára várt.

Usikov a lap szerint azért érkezett Moszkvából Budapestre, mert a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nem sokkal előtte vizsgálódni kezdett az érdekeltségébe tartozó V Plus K Kereskedelemi Szolgáltató Kft.-nél, amiért a cég kapcsolatban állt olyan vállalkozásokkal, amelyek esetében felmerült az áfacsalás gyanúja. A házkutatással kapcsolatban se a V Plus K Kereskedelemi Szolgáltató Kft., sem pedig a NAV nem árult el semmit a lapnak. A lap szerint az adóhivatal azóta értesítette a céget, hogy a vizsgálat lezárult.

A Hvg.hu Usikov környezetében dolgozó meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt írja, a NAV azért kezdett most vizsgálódni az ukrán üzletember húskészítményekkel kereskedő cégének rózsadombi székhelyén, mert Usikov lánya, Kristina Usikova Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó jelenlegi barátnője. 

A lap információi szerint pontosan az állhat az adóhivatal intézkedésének hátterében, hogy Simicska Lajos neheztel Habonyra, amiért ki kell vonulnia megszerzett médiapiaci pozícióiból.

Usikov 2011-ben előzetesbe került egy adóhatósági vizsgálat után, akkor az ukrán emberi jogokért felelős országgyűlési biztos közbenjárása után szabadult, és az ügyet is lezárták.