Kinek az oldalán áll Vona Gábor az amerikai-orosz hidegháborúban?

2014.11.19. 23:00
Urbán Flórián jobbikos kampányfóruma sokkal inkább belpolitikai, illetve a világpolitikai kérdésekről szólt szerda este, mint a jelölt alkalmasságáról. Vona Gábor kifejtette, milyen hidegháború zajlik Magyarországon, miben különböznek az oroszok az amerikaiaktól, és hogy kormányváltást szeretne, de nem a CIA segítségével. A volt focista Urbán Flórián most közelről láthatta, mibe akar belecsöppenni.

Jobbikos szimpatizáns: Mi a cionizmus?

Pörzse Sándor: Miért erről beszélünk, amikor Urbán Flórián itt van?

Jobbikos szimpatizáns: Mert az USA politikája cionista.

Pörzse Sándor: Egyetértünk.

Vona Gábor: Nem biztos, hogy ezzel, uram, hozzátett a kampányunkhoz.

Ez a párbeszéd Urbán Flórián "taktikai értekezletnek" elnevezett újpesti fórumának legvégén hangzott el szerda este, amikor Vona Gábor pártelnök elkezdett aggódni, nehogy csak erről szóljanak majd a híradások. Nem is erről fog szólni ez a riport sem, ugyanis az előtte lévő másfél órában a jobbikos politikusok ennél sokkal érdekesebb és súlyosabb állításokat is tettek.

A taktikai értekezlet apropója a vasárnapi időközi választás, helyszíne pedig egy újpesti művelődési ház volt, amelyet - a Jobbik gyenge budapesti beágyazottságát is jól mutatva - nem tudtak megtölteni a szimpatizánsok.

A Jobbik október elején döntötte el, hogy az eddigi taktikán változtatva nem egy helyi politikust indít Újpesten a nyáron elhunyt Kiss Péter parlamenti mandátumáért, hanem egy volt focistát, a híres újpesti Urbán Flóriánt, aki eddigi közéleti karrierje során sarkos megszólalásaival vétette észre magát.

Mi a közös Vonában és Urbánban?

A Jobbik és Flóri egymásra talált

Hiába kezdte ezzel a fórumot Pörzse Sándor volt jobbikos képviselő, megoldhatatlan nehézségnek tűnt az, hogy lehet politikai rendezvényt tartani és politikai témákról beszélni egy olyan jelölttel, akit láthatóan teljesen hidegen hagy a politika. Pörzse és Vona Gábor pártelnök is ezért egy könnyedebb, Urbánhoz közel álló témával indított: a focival.

Vona állást foglalt a Dárdai-kérdésben. Szerinte látszik, hogy a magyar emberek "éhesek a hősökre", akik után lehet menni, ez volt Dárdai Pál ideiglenes szövetségi kapitány titka. Ugyanakkor Vona megérti, ha nem akarja folytatni: "fáj nekem kimondani, de jól dönt, ha nem vállalja". Urbán bólogatott, és kifejtette ezután, hogy a mai magyar focival és konkrétan az újpesti utánpótlás-neveléssel az a baj, hogy tömegsporttá züllesztik a labdarúgást. Nincs minőségi képzés. Azért szeretne tenni, hogy legyen.

Vona és Urbán a fiatal focisták és egyáltalán a fiatalok neveléséről is kifejtette az álláspontját. Pörzse felidézte az Index cikkét, amelyben idéztük Urbán sajátos nevelési módszerét is, hogyan kell bánni a focistákkal: "Takarodjál oda, mert levágom a fejed. Így kell beszélni velük" - mondta Urbán korábban. Vona erre azt mondta, szerinte sem helyes dolog finomkodni az ifjúsággal.

"Volt egy olyan történelemtanárom, aki lekevert egyet, aztán mégis történelem szakon végeztem az egyetemen" - idézett fel egy személyes élményt. Nem esett jól neki a tasli, "pár percig nem láttam tisztán", de így utólag úgy látja, megérdemelte. Arra nem emlékszik, miért kapta a pofont, vagy legalábbis nem árulta el, de Vona annyit bevallott, hogy elég rossz magaviseletű gyerek volt. Urbán annyit szólt hozzá, hogy - ez is közös Vona és Urbán között - ő is kapott egy pofont a történelem tanárártól annak idején, mivel belerúgott valakinek a táskájába.

Újpestnek is éreznie kell a hidegháborút

Nagyjából itt véget is ért az a rész, amelyhez Urbán hozzá tudott szólni, Vona inkább nagypolitikai vizekre evezett, és a választás országos tétjéről beszélt. Szó szerint előadta azt a néhány gondolatot, amelyet legutóbb Tóbiás József MSZP-elnök is kifejtett egy sajtótájékoztatón: "meg kell törni a Fidesz kétharmadát", és ennek egyik lépése az újpesti ellenzéki győzelem.

 Vona szerint azért kell megtörni, mert a kétharmad "patologikus hatásokat vált ki", a Fidesz is ettől lett cinikus, gőgös. Egy félórával később Vona azért kifejtette, hogy néhány hónapra azért ő maga is szívesen élne ezzel a kétharmados lehetőséggel, ha megszavazná neki a nép. Az ózdi majdnem kétharmados győzelem szerinte jó példa arra, hogy ez nem lehetetlen.

A mostani választás másik nagy tétje Vona szerint, hogy milyen hatása lesz az aktuálpolitikai helyzetre, egész pontosan a kitiltási botrányra. Vona különösen sok időt szentelt ezen a fórumon, hogy elmondja a véleményét a kitiltási ügyről, a NAV-elnök érintettségéről, a kormányellenes tüntetésekről, és arra jutott, hogy 

Magyarország egy hidegháborús konfliktus terepe.

Vona szerint az Egyesült Államok és Oroszország között zajlik a harc, mi meg "belecsöppentünk, mint Pilátus a krédóba". Vona azt mondta, hogy a kormányellenes tüntetéseket is amerikaiak szervezik, "papíron a civilek, valójában az amerikai titkosszolgálat". És az sem véletlen, hogy az amerikaiak egy olyan ügyvivőt állomásoztatnak Budapesten, aki a szíriai polgárháborúban szerzett tapasztalatot.

Vona egyértelműen úgy látja, hogy az amerikaiak kormányváltást akarnak. A Jobbik is persze ezt akarja, csak nem a CIA segítségével, fogalmazott Vona. A Jobbik éppen ezért "kötéltáncot jár" a kérdésben, mert le akarja váltani Orbánt, de nem a külföldi hatalmak segítségével. Egyetért a tüntetésekkel, de ehhez nem kéri "Goodfriend úr  segítségét". Szerinte az újpestieknek is érezni kell, hogy ilyen körülmények között kell ikszelniük vasárnap. Vona azt is megüzente "az idegen hatalmaknak", hogy ha a kormányváltás és a haza védelme között kell választani, ő bizony az utóbbit választja, és inkább Orbánt védi. 

És az oroszok? Nem lehet egy szintre hozni

A fórum végén azért kiderült, hogy Vona nem minden külföldi hatalommal szemben ilyen finnyás. Itt vannak például az oroszok, akiket Vona nem hozna egy szintre az amerikaiakkal, mert ők nem akarják a magyar belpolitikát befolyásolni szerinte. 

Az igazság nagyrészt az oroszok oldalán áll ebben a kérdésben

- jelentette ki Vona nem hagyva kétséget afelől, hogy melyik oldalon áll ebben az általa felvázolt hidegháborús konfliktusban. Sőt, megjegyezte, hogy még a KGST is józanabb volt az EU-nál, mert legalább termelői ipar volt, és exportálni is tudtunk élelmiszereket. Az EU pedig csak olcsó munkaerőt lát a magyarokban.

Vona hosszas bel- és külpolitikai elemzése alatt érdemes volt időnként Urbán Flórián arcára pillantani. Nem tudhatjuk, mire gondolt közben, de lerítt róla, hogy ő azért nem pont ilyen kérdésekkel foglalkozna, ha netán bejutna a parlamentbe.