A kórház liftjében akart ölni a nővér

2014.11.20. 10:10

A Fővárosi Főügyészség aljas indokból elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt nyújtott be vádiratot egy 51 éves nővel szemben, aki egy budapesti kórházban nővérként dolgozott. A vád szerint 2012 őszén rátámadt az egyik betegre egy budapesti kórház liftjében, miután nem tudott elszámolni a 74 éves nő rábízott pénzével - közölte a Fővárosi Főügyészség.

A vádlott a vádbéli időszakban egy budapesti kórház egyik osztályán dolgozott nővérként, ahol megbízás alapján egyúttal ellátta a fekvőbetegek értékeinek kezelésével kapcsolatos feladatokat is.

Az ügy sértettje, egy 74 éves asszony 2012 szeptemberében került az osztályra. Felvételekor a nála lévő nagyobb összegű készpénzt a nővér átvette tőle azzal, hogy azt – a kórház belső szabályzata szerint - elhelyezi a kórház pénztárában. Ezt azonban nem tette meg, hanem magára költötte.

Miután a beteg a kórházból való távozásakor nem kapta vissza a pénzt, a későbbiekben több alkalommal is felkereste a kórházban a vádlottat azért, hogy azt visszakérje tőle.

Az egyik ilyen alkalommal, 2012. október elsején a reggeli órákban a beteg ismét megjelent a kórház osztályán és a vádlottat kereste. Az osztály főnővére tudomást szerzett a jogos követelésről, ezért megkérte a szolgálatban lévő nővért, hogy kísérje el az asszonyt a kórház egy másik épületében található pénztárába.

A vádirat szerint, a nővér a pénzét folyamatosan követelő asszonyt szándékosan egy másik épületrész felé vezette,

majd felhúzott egy orvosi gumikesztyűt és azért, hogy az elkövetett bűncselekmény miatt ne lepleződjön le, a liftbe beszállva megtámadta a 74 éves nőt. 

A nővér beszorította az asszonyt a lift sarkába, két kézzel megragadta a nyakát és fojtogatni kezdte. Az asszony védekezni próbált, dulakodtak, majd ekkor a nővér a zsebéből orvosi kötöző gézt vett elő, és miközben közölte az asszonnyal, hogy „meg kell halnia”, a gézt megpróbálta a sértett nyakára hurkolni.

A lift ajtaja kis idő elteltével azonban váratlanul kinyílt, és ekkor a lift mellett állók a segítségért kiabáló asszony segítségére keltek.

A bűncselekmény - minősített emberölés bűntettének kísérlete - büntetési tétele tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztés.