Megrovást kapott Rezesova szakértője

2014.11.20. 15:45

A hvg.hu információja szerint írásbeli megrovás szankciót szabott ki az igazságügyi kamara Melegh Gáborra, a Rezesova-ügy elhíresült szakértőjére. Turán Zsolt, a Budapesti Igazságügyi Szakértői Kamara (BISZK) elnöke a lapnak megerősítette, hogy ilyen tartalmú határozat született. A döntés még nem jogerős, Melegh 15 napon belül fellebbezhet ellene az országos szervezet etikai bizottságához.

A kiszabható etikai büntetések ötfokú skálája a legenyhébb figyelmeztetéstől az írásbeli megrováson, a pénzbírságon és a kamarai tagság ideiglenes felfüggesztésén át a kamarából való kizárásig terjed. A szigorúbb szankciók alkalmazása nem jellemző. Ahogy korábban megírtuk, a három legszigorúbb büntetést tavaly senkivel szemben nem alkalmazták. 2013-ban első fokon 39 eljárást folytattak le, ebből 9 végződött a szakértő elmarasztalásával, ebből 2-nek írásbeli megrovás, 7-nek figyelmeztetés lett a vége.

A hvg.hu úgy tudja, a BISZK határozata szerint több etikai vétséget is elkövetett Melegh: csorbította a szakértői kar tekintélyét és megszegte titoktartási kötelezettségét.

A Rezesova-ügyből másodfokon tavasszal az elfogultság látszata miatt kizárták Melegh Gábort, akinek a szakvéleményének jelentős szerepe volt az enyhébb elsőfokú ítéletben, sőt, véleménye annyira kedvező volt Rezesova számára, hogy a Budapest Környéki Törvényszék bírája szerint az alapján tulajdonképpen fel kellett volna menteni a vádlottat.

Az igazságügyi minisztériumban részben épp a Rezesova-ügy miatt gondolkoznak azon, hogyan változztassanak a szakértők etikai felelősségrevonásának a szabályozásán.