Még a munkások is az illiberális államot gúnyolják

2014.11.21. 15:09 Módosítva: 2014.11.21. 16:16
Péntek délután három órakor kezdődött a Liga Szakszervezetek demonstrációja az Alkotmány utcában, a Parlamenttel szemben.

Nem sokan, néhány százan gyűltek össze az Alkotmány utcában a szakszervezeti tüntetésen. Ennek oka nyilván az lehet, hogy sokan épp dolgoznak, de a jelen lévők közül sokan műszakot cseréltek, vagy szabadnapot vettek ki emiatt, és vidékről is érkeztek. A békés tüntetés körülbelül egy órán keresztül tartott.

A demonstráció egyik érdekessége, hogy nemcsak a Liga által kifogásolt kormányzati intézkedésekről szól (lásd lejjebb), hanem közösséget vállal az elmúlt időszakban zajló kormányellenes tüntetésekkel, így például a netadóssal is.

A másik érdekesség, hogy a tömeg "Ria, ria, Norvégia"-skandálással fejezte ki nemtetszését, amiért a kormány nekiment a Norvég Alapnak. Hiszen a Liga is kapott pénzt a Norvég Alaptól, amit itt meg is köszöntek Norvégiának. De ugyanígy szóba került Vida Ildikó és a kitiltási botrány, ebben a kérdésben is a kormány ellen foglalt állást az egyik szónok.

Sőt, a tüntetők Orbán Viktor illiberális államát is erősen bírálták, az egyik szónok szerint ez egyet jelent a szolgasággal. "Európát akarunk" - skandálták a tüntetők. De elhangzott a "demokráciát!" kifejezés is. Lényegében a Liga Szakszervezetek is csatlakozott a mostanában zajló kormányellenes tüntetésekhez.

Tanuljon skandálható, modern jelszavakat!

A szónokok főleg azt kifogásolják, hogy nincs párbeszéd, nincs egyeztetés, a fejünk felett, nélkülünk döntenek a sorsunkról.

Gaskó István, a Liga elnöke a követeléseiken kívül elmondta azt is, hogy a nagyon sok a szegény ember ma az országban, és hogy a tegnapi kormánnyal való tárgyaláson a kormány kifejezte, hogy nagyon elégedett a jelenlegi sztrájktörvénnyel. A Liga azzal érvelt a sztrájkot ellehetetlenítő törvény ellen, hogy sztrájkolni még mindig sokkal kulturáltabb, mint székházak ablakait betörni.

Többen beszéltek arról, hogy az országgyűlési képviselők még soha nem dolgoztak életükben, nem is tudják, milyen nehéz helyzetben vannak a munkás emberek.

A tüntetés fegyelmezett, békés, de hangos: sípokkal, dudákkal fejezik ki nemtetszésüket folyamatosan, a színpadon erre a hangzavarra a Flex zenekar is rásegít.

Az Alkotmány utcának csak kis részét foglalják el, a forgalmat máshol egyáltalán nem zavarják. A rendőrök az Alkotmány utcánál kevesen vannak, de a Parlamentnél körülbelül száz készenlétis várakozik. 

Ezért tüntetnek

Azért vonultak most utcára, mert nem tudtak megegyezni csütörtökön a kormánnyal a LIGA Szakszervezetek képviselői. A LIGA több sok mindennel elégedetlen. Például:

  • azzal, hogy cafeteria adót vezet be a kormány,
  • amiatt, hogy megszűnt a korkedvezményes nyugdíj,
  • amiatt, hogy a költségvetési törvényről nem egyeztetett a kormány a társadalommal,
  • amiatt, hogy a Munka törvénykönyvében több olyan pont van, ami a munkavállalóknak hátrányos,
  • amiatt, hogy a sztrájktörvénnyel ellehetetlenítette a kormány a sztrájkokat.  

Miután csütörtökön nem tudott a kormány és a LIGA megegyezni, a Nemzetgazdasági Minisztérium kiadott egy közleményt. Eszerint „ a Kormány nyitott a felvetésekre és kész további egyeztetésekre”, valamint „egyetértés alakult ki abban, hogy meg kell kezdeni a következő évi bértárgyalásokat és a minimálbér meghatározását kialakító egyeztetést”, sőt, „ a kormány a foglalkoztatás növelése érdekében a jövőben is határozott és elkötelezett intézkedéseket kíván hozni”.

A LIGA is kiadott egy közleményt, amiben - mint írták - megegyeztek, hogy a kormány és a versenyszféra közti ellenőrzőbizottság már a jövő héten elkezd foglalkozni a kérdésekkel. Viszont itt van az is, amit az NGM-nél nem láttunk: „maradtak a nézetkülönbségek és szóbeli ígéretek, amelyek azonban nem elegendőek a november 21-i demonstráció lefújásához”. Na, ezért tüntetnek most. 

A Liga Szakszervezetek egyike a hat magyar szakszervezeti szövetségnek. A szervezetnek 110 ezer tagja van. Elnöke Gaskó István, akit még a Gyurcsány-kormány idején azzal vádolt a baloldal, hogy a Fidesz embere. Azért sütötték rá ezt a bélyeget, mert az egyik 2007-es tüntetésüket a Fidesz is támogatta.