Itt vannak a rendőrség új, buliellenes spotjai

2014.11.21. 22:22 Módosítva: 2014.11.22. 14:13

Három prevenciós spotot is bemutattak „A biztonságosabb Pécsért" elnevezésű bűnmegelőzési projekt záró rendezvényén Pécsett - közölte a rendőrség. A tanulságosnak szánt, aktuális alkotások a tavalyi, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei filmek utódjának tűnnek, és bár fontos dologra, a nemi erőszak veszélyére hívják fel a figyelmet, hihetetlenül ostoba és hazug az üzenetük.

Bár a három kisfilm sokkal kevésbé szórakoztató, mint például a szabolcsiak tavalyi Tinigondok: Csak egy szippantás című klasszikusa, egészen megdöbbentő a végkicsengésük. A filmek az erőszakról szólnak – de a bűnmegelőzés köntösében van egy nagyon nyomasztó üzenetük. Az, ami eddig csak kocsmai szintű érvelésekben, szomorúan ostoba közhelyek társaságában került elő: hogy kihívó viselkedése és öltözéke miatt a megerőszakolt maga is felelős azért, hogy megerőszakolták.

Hogy ez mennyire hivatalos rendőrségi álláspont, és hogy ezek után mire számíthat az a fiatal nő, aki a megerőszakolása után a pécsi rendőrökhöz fordul, azt nem tudni, de a videó alapján semmi jóra.

Az első spoptban a tinilányok vidáman készülődnek otthon az esti bulira, felcsattintják a H&M-es bizsukat, mindenki miniszoknyát húz, és csábosan nyalogatják a vodkásüveg száját. Ekkor még nem gondolnak arra, milyen csúnya vége lehet gátlásaik elvesztésének: például egy nemi erőszak.

Selfie Spot 1

A második videóban megérkeznek a szórakozóhelyre, rávetik magukat a pultra, és ész nélkül rövidezni kezdenek. A hejehuja és taperolás közben bevillan egy rémkép: egy meggyötört lány alakja.

Selfie Spot 2

A harmadikon a buli előrehaladottabb állapotába pillanthatunk be, lányok a fiúk ölében, már kezdenek esdekelni. A nagy kavarodásban az egyik lány egyedül marad, de egy sötét alak már figyeli őt a kapucni alól.

Selfie Spot3

A bűnmegelőzési spotok elkészítésében egyébként Dévényi Ildikó, Stubendek Katalin és Lipics Zsolt pécsi színészek, valamint Weisz Fanni esélyegyenlőségi aktivista, „Pécs arca” voltak a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság segítségére.