Megismerhetőek lesznek a Századvég-tanulmányok?

2014.11.21. 10:25

Egy elsőfokú bírósági döntés értelmében a Miniszterelnökségnek ki kell adnia azokat a tanulmányokat, amiket a Századvég-csoport készített a kormánynak, csaknem 4 milliárd forintért – derül ki a vs.hu cikkéből.

A történet a szokásos: a Miniszterelnökség nem adta ki ezeket a méregdrága tanulmányokat, ezért az újságíró, Joó Hajnalka, a vs.hu (korábban az Origo) munkatársa pert indított, amit most első fokon meg is nyert, a bíróság kimondta, hogy a tanulmányokat ki kell adni.    

A bíróság megalapozatlannak tartotta a Miniszterelnökségnek a védekezését, amely szerzői jogokra hivatkozva próbálta fenntartani a dokumentumok titkosságát. A bíróság azt sem tartotta elegendő oknak a dokumentumok visszatartására, hogy azokat a kormány döntés-előkészítő jellegűnek minősítette, és mivel a döntések még nem születtek meg, ezért titkosan kell kezelni.

A bírósági ítélet szerint a Miniszterelnökségnek lehetővé kell tennie az újságíró számára, hogy megismerhesse az adatokat, felhasználnia viszont nem szabad azokat. Azt a bíróság nem fejtette ki, hogy a megismerés és a felhasználás között hol húzódik a határ – írja a vs.hu.