Az Együtt tüntetést hirdet a nyugdíjkasszákat megszüntető javaslat miatt

2014.11.22. 13:04

Az Együtt - A Korszakváltók Pártja tüntetést szervez az önkéntes magánnyugdíjpénztárak védelme és az állami egyéni nyugdíjszámlák kialakítása érdekében - jelentette be az MTI híradása szerint Pápa Levente, az ellenzéki párt gazdaságpolitikusa. A tüntetésnek egyelőre nincs időpontja - erről a jövő hét elején döntenek majd - , de a költségvetést megalapozó törvények decemberre valószínűsíthető elfogadása elé tervezik.

Amint azt mi is megírtuk, a Varga Mihály által pénteken benyújtott törvényjavaslat alaposan átírja a magánnyugdíjpénztári rendszer szabályozását. A legfontosabb, hogy meg kell szüntetni azt a pénztárat, amelynél a taglétszámhoz képest a befizetők aránya nem éri el a 70 százalékot a fél éves vizsgálati periódusban. Piaci információk szerint a tagdíjfizetési arány ennek töredéke, vagyis a tagok aktivizálódásának hiányában a négy szereplőből (Budapest, Horizont, MKB, Szövetség) álló szektor megszűnésre van ítélve.

Az Együtt politikusa szerint a kormány ebben az előterjesztésében elveszi a megmaradt önkéntes magánnyugdíj-pénztári tagok összesen 200 milliárd forintos vagyonát is. Úgy fogalmazott, hogy a kabinet ezt a bevételt a "fideszes haverok luxuskiadásaira, stadionépítésekre" költi, miközben "cinikus módon azt mondják, ez az emberek érdeke". Pápa Levente hangsúlyozta, a Fidesz - korábbi ígéretével ellentétben - négy éve adós az egyéni nyugdíjszámlák kialakításával az állami rendszerben.

Pápa nem igaz a Fidesz azon állítása, hogy a korábban államosított kötelező magánnyugdíj-pénztári vagyont az államadósság csökkentésére fordította volna a kormány. Ebben az esetben ugyanis a hiány most nem továbbra is a GDP 83 százaléka lenne, mint 2010-ben, hanem 10 százalékkal kevesebb.