Luca, Ottilia
2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Orbánt fújolták a tanárok

2014.11.22. 13:59 Módosítva: 2014.11.22. 15:54

Két órakor kezdődött a Pedagógusok Szakszervezetének tüntetése, amit a magyar közoktatás napján a kormány jövő évi költségvetési javaslata ellen hirdettek meg. Több ezren vonultak az Akadémiától a Parlament érintésével az Emmi Szalay utcai székházához egy fúvós zenekar felvezetésével. A tüntetésre több busz érkezett vidékről is.

Nem csak a pedagógusok voltak itt, a tömegben láthatóak voltak a bánya- és energiaipari és a közszolgálati dolgozók zászlói is. Fél háromtól beszédeket mondtak az Emmi székházánál.

A tüntetésen többször fújoltak Orbán Viktor, Balog Zoltán, Lázár János és Kövér László nevének említésekor. Felszólalt Gulyás Balázs, a netadós tüntetés elleni egyik szervezője is, a demonstráción a köznevelési rendszer teljes felülvizsgálatát, a tanárokkal és a szakszervezetekkel való egyeztetést, és a jövő évi költségvetés átgondolását követelték.

Tüntetnek a pedagógusok

Utóbbit azért, mert a szakszervezet szerint ha az előterjesztést a jelenlegi formájában fogadják el, az katasztrofális helyzetbe hozza az óvodákat, iskolákat, kollégiumokat és a szakmai szolgáltatásokat nyújtó intézményeket. A tüntetés végén az erről szóló petíciót az Emmi egyik főosztályvezetője és referense vette át.

A demonstráción elsősorban a gyermekszegénységre és a gyermekek tanuláshoz való jogára akarták felhívni a figyelmet. A tanárok tapasztalata szerint sok helyen a gyerekek éheznek, rosszul öltözöttek, alultápláltak, sokuknak a péntek délutáni uzsonna az utolsó étkezése a hétfői, iskolai reggeliig. Az oktatás lenne a szegénységből kitörés egyetlen lehetősége, de a kormány ezt az esélyt is elveszi a gimnázium helyek számának vagy a tankötelezettség felső határának csökkentésével.

A szakszervezet attól is tart, hogy az oktatáshoz szükséges pénzt megszorító intézkedésekkel, tömeges elbocsátásokkal, intézménybezárásokkal, a tanulmányi idők csökkentésével teremtik majd elő.