Nagy verést mért az MSZP a Fideszre Újpesten

2014.11.23. 18:59
Nem várt fölénnyel nyerte meg az MSZP-s Horváth Imre az elhunyt Kiss Péter helyére kiírt időközi országgyűlési választást.

Ön szerint miért nyert az MSZP-s jelölt?

Az MSZP-s Horváth Imre nyert a Kiss Péter halála miatt kiírt újpesti időközi országgyűlési képviselő-választáson. A szavazatok 98,79 százalékának összeszámlálása után 50,62 százalékon áll a szocialista jelölt, a fideszes Hollósi Antalra 30,67 százalék szavazott. A jobbikos Urbán Flórián 9,82 az LMP-s Kanász-Nagy Máté 5,04 százalékon áll. A 13 jelölt közül rajtuk kívül még Schmuck Andor ugrotta meg az egy százalékot, 2,52 százalékon áll.

A Fidesz szerint minden marad a régiben, Mesterházy Attila az elsők között gratulált, Tóbiás József pártelnök üzent az utcán tüntető civileknek. A pártok reagálása az eredményre itt>>>

A választást elég nagy érdektelenség mellett rendezték meg, fél 6-ig csupán a választásra jogosultak 28,93 százaléka adta le a szavazatát. Tavasszal ebben a választókerületben 66 százalékos volt a részvétel. A jogszabályok immár nem kötik ötvenszázalékos részvételhez a választás eredményességét.

A tét nagy volt, ugyanis ha a Fidesz jövőre elbukja Veszprémet is (ott a Brüsszelbe távozott Navracsics Tibor megüresedett helyére írtak ki időközi választást), akkor a Fidesz elveszíti a parlamentben a kétharmados többségét.

Alább a négy parlamenti párt tavaszi szereplését és indulóit láthatja a mostani helyzettel összevetve. Jól látszik, hogy:

  • Az MSZP a tavaszi 5 százalékpontos győzelem után most 20 százalékpontosat aratott
  • A Jobbikra szavazók aránya csökkent
  • Az LMP-re szavazók aránya csökkent
   Tavasz Ősz (98,79 százalékos feldolgozottságnál)
MSZP Kiss Péter 20 956 szavazat / 40,67 % Horváth Imre 13 164 szavazat / 50,62 %
Fidesz Hollósi Antal 18 181 szavazat / 35,28 % Hollósi Antal 7 975 szavazat / 30,67 %
Jobbik Pajor Tibor 6 529 szavazat / 12,67 % Urbán Flórián 2 554 szavazat / 9,82 %
LMP Rákosi Judit 3 935 szavazat / 7,64 % Kanász-Nagy Máté 1 310 szavazat / 5,04 %

KGB-s múlttal vádolják az MSZP-s jelöltet

Tavasszal Kiss Péter simán hozta a körzetet. Most az MSZP a 70 éves Horváth Imrét indította, aki 2006-tól önkormányzati képviselő, nyugdíjasként a Testnevelési Egyetemen labdarúgó-szakedzői képesítést szerzett, dolgozott portásként az újpesti önkormányzat gazdasági intézményénél.

De ennél jóval érdekesebb, hogy határőr parancsnokként – ahogy a Magyar Nemzet kiderítette – 1984-ben részt vett egy KGB által szervezett öt hónapos tanfolyamon a Szovjetunióban. A Fidesz szerint ez nemzetbiztonsági kockázatot jelent, a jelölt mögül kihátrált az Együtt és a DK is, az MSZP szerint viszont Horváthnak semmilyen titkosszolgálattal nem volt kapcsolata, a tanfolyamon való részvétel hozzátartozott a munkaköréhez. Horváth 1997-ben alezredesként vonult nyugdíjba.

A Fidesz nem váltott, a többiek igen

Tavaszhoz képes a Fidesz nem váltott jelöltet. A 68 éves fideszes Hollósi Antal a tavaszi országgyűlési választáson majdnem háromezerrel kapott kevesebb szavazatot Kiss Péternél, most nagyjából ötezer szavazatos vereséget mértek rá. Hollósi civilben a Károlyi Sándor Kórház orvosigazgatója, ahol 1971 óta dolgozik különféle munkakörökben.

Tavasszal a jobbikos Pajor Tibor lett a harmadik 12,67 százalékkal. A párt most nem az alapszervezeti elnökét indította, hanem Urbán Flórián volt válogatott futballistát, akiről eddig egy dolog bizonyosodott be: az országos politika nem igazán izgatja. A 10 százalékot sem érte el.

A tavaszi 13 induló közül az LMP-s Rákosi Judit volt az, aki megugrotta az egy százalékot, 7,64 százalékot ért el. A párt most nem őt, hanem Kanász-Nagy Mátét indította, aki éppenhogy megugrotta az 5 százalékot.

Egyébként most is 13-an indulnak az újpesti mandátumért, köztük Schmuck Andor, a Szociáldemokraták elnöke.