Gizella
9 °C
14 °C

Nem a nő hibája, ha megerőszakolják

2014.11.23. 09:00

A Baranya Megyei Rendőrkapitányság a nemi erőszak veszélyeire figyelmeztető kisfilmeket készített, amitől valószínűleg az erőszakos bűncselekmények visszaszorítását remélik. Ezzel szemben a filmek végkicsengése az, hogy a nő lehetőleg ne öltözzön és viselkedjen kihívóan, így csökkentve a megerőszakolás kockázatát.

A filmek sokaknál kiverték a biztosítékot. Azóta petíció is indult, amiben azt követelik: a rendőrség ne az áldozatot hibáztassa a nemi erőszakért, mert az nem vezet semmire. Ahogy az online petíció indítói fogalmaznak:

  1. Kutatások kimutatták, hogy az áldozat ruházata, alkoholos befolyásoltsága nem növeli az esélyét a nemi erőszak bekövetkezésének. A „kihívó ruházat” kifejezés önmagában is az áldozatot teszi felelőssé, azt sugallva, hogy érthető, ha sok csupasz bőrfelületnek nem tud ellenállni az elkövető. A zárt ruházat, józanság nem garancia az erőszak elkerülésére.
  2. Az áldozat oktatása, hogyan kerülje el az erőszakot, a hibáztatás azt sugallja, hogy a nemi erőszak valamiféle természeti káresemény, ami mindenképpen megtörténik, legfeljebb elkerülni lehet. 

A filmekkel a legnagyobb probléma, hogy az áldozatot hibáztatják, holott valójában az elkövetőt kéne, így a videóban is őket kéne megszólítani.

A petíciót itt lehet aláírni.